Bel gratis! 0800 62 330

Dakwerken: waarop moet je letten?

Dakwerken: waarop moet je letten?

Het dak vormt een cruciaal onderdeel van je woning. Het maakt het geheel af en heeft een belangrijke praktische functie. Bij dakwerken moet je met verschillende factoren rekening houden: welk soort dak kies je, de isolatie, welke dakbedekking, welk materiaal kies je voor de dakgoten,… Verder moet je je ook de vraag stellen welke bestemming je de zolder geeft (als je een hellend dak hebt). We zetten de belangrijkste factoren op een rijtje zodat je er zeker van bent dat je dak piekfijn wordt afgewerkt.

Dakwerken: de belangrijkste onderdelen

Ben je bezig met een dakrenovatie of een nieuwbouw en kan je aan de dakwerken beginnen? Dat is altijd een moment om naar uit te kijken omdat je dan letterlijk onderdak krijgt. Zodra daarna de ramen en deuren zijn geplaatst, kan je aan de afwerking beginnen. Dit zijn de voornaamste zaken waarmee je bij dakwerken rekening moet houden:

Dakstructuur

De dakstructuur vormt het geraamte van je dak. Doorgaans wordt er een traditionele dakstructuur gebruikt die uit hout bestaat. Je kan ook prefab dakspanten gebruiken. Je doet er goed aan om het dakhout een beschermende en vochtwerende laag te geven. Verder moet je ook aandacht besteden aan de houtsoort en de afstand tussen de panlatten.

Dakisolatie

Het onderdak speelt een voorname rol binnen het concept van de dakwerken. Meer en meer mensen besteden aandacht aan het isoleren van hun dak. Energiebesparingen zijn dan ook aan een sterke opmars bezig. Ze zijn niet alleen goed voor het milieu, de investering betaalt zich op termijn ook dubbel en dik terug. Zeker wanneer je de zolder als hobbyruimte, logeerkamer of extra slaapkamer gebruikt, is dakisolatie van belang. In combinatie met de juiste ventilatie zorgt het voor een aangenaam binnenklimaat.

Dakbedekking

Heb je een hellend dak en kies je voor dakpannen (keramische of betonnen)? Of zie je liever natuurleien of kunstleien? Of heb je een plat dak met roofing? Het zijn allemaal zaken waarover je vooraf je ei moet leggen. Bij het kiezen van de dakbedekking moet je ook rekening houden met de lengte en helling van het dak. Ook de nokafwerking is van belang, vooral voor de waterdichtheid.

Dakgoten

Opteer je voor een hang- of bakgoot? Welk materiaal kies je? Het zijn vragen die een antwoord vergen vooraleer je aan de dakgoten begint. De afvoerbuizen moeten breed genoeg zijn niet te dicht bij de muur staan. Zo vermijd je vochtige muren wanneer er een lek ontstaat. Denk ook aan bladvangers, bolroosters en andere dingen om verstoppingen te voorkomen.

Ben je op zoek naar een partner om je dakwerken uit te voeren? Neem dan contact met ons op! Wij bezorgen je advies op maat en garanderen een perfect dak, volledig afgewerkt volgens je wensen.