Een plat dak vraagt om voldoende onderhoud om lekken te vermijden. Maar na verloop van tijd neem je grondiger maatregelen en kies je voor een nieuwe dakbedekking of volledige dakrenovatie. Waarom? Omdat de bestaande laag zijn beste tijd gehad heeft. Of omdat je de noodzaak inziet van een goede dakisolatie.
Plat dak vernieuwen en/of isoleren? Wat zijn de verschillende mogelijkheden bij plat dakwerken?
Materialen dakbedekking
1. Bitumen
Beter bekend als roofing, de klassieker onder de dakbedekkingen. Voordelen? Bitumen gaat lang mee, vraagt weinig onderhoud en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Je kiest uit twee soorten: APP en SBS. Bij APP (Atactisch PolyPropyleen) heb je geen beschermende afdeklaag meer nodig.
2. EPDM
Folie uit synthetisch rubber, extra sterk en soepel. EPDM gaat heel lang mee en is bestand tegen wortelgroei, ideaal in combinatie met een groendak. Ook het onderhoud valt heel goed mee.
3. PVC
Kunststof om platte en hellende daken waterdicht te maken. Het materiaal wordt direct op de ondergrond gelijmd en is uitermate geschikt om gedetailleerd te werken. Een echt lichtgewicht en wortelbestendig.
Plat dak isoleren
Dakbedekking vervangen? Dan maak je van de gelegenheid gebruik om ook te isoleren. Zo bespaar je een pak energie en blijft je constructie beschermd tegen temperatuurverschillen. Absolute voorwaarde voor een dak dat langer meegaat.
Er zijn twee manieren om een plat dak te isoleren. Het verschil zit ‘m in de structuur, de plaatsing van het isolatiemateriaal.
1. Warm dak
Isolatie onder de dakbedekking. De dakbedekking wordt eventueel afgewerkt met grind of tegels. Het is de populairste isolatiemethode voor platte daken, ideaal als de oude dakbedekking in slechte staat verkeert en aan vervanging toe is.
2. Omgekeerd plat dak
Isolatie boven de dakbedekking. Meestal gaat het om isolatieplaten voorzien van een ballastlaag. Deze methode lukt alleen als de bestaande dakbedekking nog in goede staat verkeert en voldoende draagkracht heeft. Een omgekeerd plat dak blijft relatief goedkoop omdat je geen nieuwe dakbedekking nodig hebt.
Plat dak vernieuwen: tips
- Je keuze voor het materiaal én de constructie hangt af van de toekomstige belasting.
- Hou rekening met de isolatienorm en EPB-regelgeving. Lees alle details over de Vlaamse dakisolatienorm.
- Informeer je goed en doe een beroep op een renovatiecoördinator. Die ziet het bredere plaatje en houdt rekening met meerdere factoren. Hij geeft je ook alle advies, zodat je zeker de juiste keuzes maakt in functie van je budget en de duurzaamheid van je dakrenovatie.
Meer weten over de verschillende materialen en werkwijzen voor je dakbedekking? Vraag ernaar bij een specialist.