
Wanneer heb je een bouwvergunning nodig? Als je gaat renoveren of verbouwen heb je in theorie altijd een stedenbouwkundige vergunning nodig. In de praktijk gaat het alleen over ingrijpende veranderingen, andere renovaties vallen onder de uitzonderingen. Opgelet, in dat geval geldt wel vaak een verplichte melding bij de dienst ruimtelijke ordening
Tip: zoek op voorhand uit welke vergunning je nodig hebt. We zetten alvast de belangrijkste criteria op een rij.
Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen
Wanneer bouwvergunning nodig?
1. Nieuwe bestemming/woonfunctie
Wordt je benedenverdieping een handelspand? Dan wijzigt de bestemming of functie en heb je een vergunning van de stad nodig. Ook al voer je geen werken uit.
Voorbeeld? Je begint een bloemenwinkel op het gelijkvloers, je eerste en tweede verdieping blijft woonruimte.
2. Opsplitsing/herstructurering
Je huis vormt één geheel. Wil je het opdelen in meerder woongelegenheden om meerdere bewoners gescheiden of onafhankelijk van elkaar te laten leven? Dan gaat het om een structurele verandering. Je hebt een stedenbouwkundige vergunning nodig.
Voorbeeld? Je tovert je zolder om tot een studentkamer om ze te verhuren.
3. Grote uitbreiding
Aan- of bijbouw gepland voor je woning? Dan moet je waarschijnlijk een vergunning aanvragen. De hoogte en grootte bepalen of dat effectief nodig is.
Voorbeeld? Je bouwt een extra vleugel aan je huis met nieuwe woonruimte(s).
4. Voorgevelwerken
Voor een gevelrenovatie heb je altijd een vergunning nodig. Logisch, want ze beïnvloeden het uitzicht van je woning en het straatbeeld.
Wanneer geen bouwvergunning nodig?
1. Zonder uitbreiding
Ok, je gaat verbouwen maar de bewoonbare oppervlakte van je huis blijft even groot. In dat geval kun je meteen aan de slag zonder vergunning.
Voorbeeld? Je plaatst nieuwe ramen in je woonkamer.
2. Kleine uitbreiding
Voor kleine aan- of bijbouw geldt alleen een meldingsplicht. Of het effectief om een kleine uitbreiding gaat, wordt bepaald door de grootte en hoogte. En het nieuwe gebouw moet op voldoende afstand van de perceelgrens staan.
Voorbeeld? Een beperkte veranda.
3. Zorgwoning
Als je van je huis een zorgwoning maakt, geniet je een vrijstelling. Wanneer je ook gaat renoveren/verbouwen en de structuur van je huis wijzigt, moet je dat alleen melden. Gaat het om een uitbreiding, dan vraag je wél een stedenbouwkundige vergunning aan.
Voorbeeld? Een woning die wordt omgedoopt in zorgwoning.
4. Stabiliteitswerken
Je bent alleen gebonden aan de meldingsplicht voor werken die de stabiliteit van je huis beïnvloeden. De wetgever vraagt wel om een architect onder de arm te nemen, zodat de werken veilig verlopen.
Voorbeeld? Je voert werken uit aan de zijgevels of plaatst een nieuw dak.
5. Beperkte werken onder de grond
Courante ingrepen onder de grond voer je uit zonder vergunning op voorwaarde dat het niet om een structurele verandering gaat. Voor een nieuwe kelder vraag je natuurlijk wél een vergunning.
Voorbeeld? Je plaatst een nieuwe brandstoftank of regenwaterput.
En mijn verbouwing dan?
Hoe zit het met jouw renovatie? Wanneer heb jij een bouwvergunning nodig? Tip neem contact op met de gemeente waar je woont of surf naar www.ruimtelijkeordening.be . Je vindt er de volledige wetteksten en bepalingen. Weinig zin om je door dat ambtenarees te worstelen? Begrijpelijk. Hou er ook rekening mee dat elke situatie weer verschilt en dat er zoveel uitzonderingen bestaan dat je soms met vragen blijft zitten.
Wil je toch absolute zekerheid? Vraag advies aan je renovatiepartner. Wij beantwoorden al jouw vragen en helpen je graag verder.