Is de dakbedekking van je woning aan vernieuwing toe? Grijp de kans aan om te investeren in dakbedekking die niet alleen esthetisch oogt, maar ook bestand is tegen de vaak barre weersomstandigheden. Van leistenen tot riet, voor de afwerking van je dak kan je putten uit een enorm breed gamma. We lijsten hier enkele mogelijkheden op en geven je de nodige tips & tricks voor de installatie en een vlot verloop van de dakwerken.
Plat of hellend dak?
De keuze van je dakbedekking is uiteraard afhankelijk van het soort dak waarop ze komt te liggen. Bij platte daken wordt in de meeste gevallen gekozen voor roofing, die je aanbrengt door verhitting. Een secure installatie is daarbij erg belangrijk. Waterdichtheid en een correcte aansluiting met de dakgoot zijn immers een must. Ben je op zoek naar dakbedekking voor een hellend dak? Dan zijn de keuzemogelijkheden veel groter. Ontdek ze hieronder!
Soorten dakbedekking
De afwerking van je hellend dak heeft een bepalende invloed op de look-and-feel van je woning. Maar er zijn nog andere redenen waarom je voor de ene, dan wel voor de andere dakbedekking kiest. Dit zijn alvast enkele mogelijkheden:
- Dakpannen: ongetwijfeld de populairste en meest traditionele oplossing. De dakpannen (keramisch of beton) worden los op een lattenwerk gelegd. Ze schuiven perfect in elkaar, waardoor ze samen een solide geheel vormen.
- Leistenen: kies je voor een leien dakbedekking, dan heb je de keuze uit leipannen en natuurlijke leistenen. Natuurlijke leistenen geven je dak een prachtige uitstraling maar zijn niet eenvoudig te plaatsen. Professionals inschakelen is hier een must.
- Houten leien: meestal gefabriceerd met western red cedar hout. Ze geven je dak eveneens een natuurlijke touch maar zijn eenvoudiger zelf te plaatsen dan natuurlijke leistenen.
- Golfplaten: heel gemakkelijk te plaatsen. Je vindt ze in verschillende materiaalsoorten: vezelcement, verzonken staal, aluminium, kunststof, …
- …
Dakbedekking plaatsen: tips & tricks
- Houd bij elk materiaal rekening met een minimale dakhelling.
- Zorg voor de nodige overlapping van de dakbedekkingselementen. Elk materiaal gaat gepaard met een specifieke overlapping.
- Schenk bijzonder aandacht aan ventilatie en de afwerking van dakvensters en schoorsteenopeningen. Zo voorkom je binnendringende koude, water of stof.
- Zorg altijd voor isolatie. Bij slecht isolerende daken gaat tot 26% van de warmte zomaar verloren.
De dakbedekking van je woning en dakwerken in het algemeen laat je het best over aan professionals… Doe dus zeker een beroep op een renovatiespecialist! Wij coördineren de werken van A tot Z!