Dakwerken gepland? Dit moet je weten over herstellingen of vernieuwingen

Dakwerken gepland? Dit moet je weten over herstellingen of vernieuwingen

Je dak vernieuwen of herstellen? Dan ga je beter vroeg dan laat op zoek naar een ervaren dakwerker. Het dak vormt immers een belangrijke bescherming tegen invloeden van buitenaf: regen, sneeuw, wind, warmte of koude … Vooral dat laatste blijkt een prima reden om dakwerken te plannen. Trouwens, welke bestemming geef je je zolder als je een hellend dak hebt? Maar het dak bepaalt voor een stuk ook het uitzicht van je woning. Soms speelt dan ook een esthetische reden.

Maar waarmee hou je best rekening? Waarop letten bij dakherstellingen?

Neem vrijblijvend contact op

Soorten daken

De ene dakrenovatie is de andere niet, want het ene dak is het andere niet.

Eigenlijk zijn er twee categorieën: platte en hellende daken. Een plat dak is over het algemeen goedkoper, maar er blijft wel snel water staan. Voordeel is dan weer dat het zich uitstekend leent om er een groendak van te maken. Een hellend dak is ontworpen om bescherming te bieden tegen regen, sneeuw, wind, … Het is stabiel en voert water perfect af.

Welke soorten daken bestaan er nog zoal? Zadeldak, schilddak, wolfsdak, tentdak, lessenaarsdak, mansardedak, … De naam verwijst ook effectief naar de vorm.

 

De belangrijkste onderdelen

Dakstructuur

De dakstructuur vormt het geraamte van je dak. Doorgaans wordt er een traditionele dakstructuur gebruikt die uit hout bestaat. Je kan ook prefab dakspanten gebruiken. Je doet er goed aan om het dakhout een beschermende en vochtwerende laag te geven. Verder besteed je best ook aandacht aan de houtsoort en de afstand tussen de panlatten.

Dakbedekking

Heb je een hellend dak en kies je voor dakpannen (keramische of betonnen)? Of zie je liever natuurleien of kunstleien? Of heb je een plat dak met roofing? Het zijn allemaal zaken waarover je vooraf je ei moet leggen. Bij het kiezen van de dakbedekking moet je ook rekening houden met de lengte en helling van het dak. Ook de nokafwerking is van belang, vooral voor de waterdichtheid.

Dakgoten

Opteer je voor een hang- of bakgoot? Welk materiaal kies je? Het zijn vragen die een antwoord vergen vooraleer je aan de dakgoten begint. De afvoerbuizen moeten breed genoeg zijn niet te dicht bij de muur staan. Zo vermijd je vochtige muren wanneer er een lek ontstaat. Denk ook aan bladvangers, bolroosters en andere dingen om verstoppingen te voorkomen.

Ben je op zoek naar een partner om je dakwerken uit te voeren? Neem dan contact met ons op! Wij bezorgen je advies op maat en garanderen een perfect dak, volledig afgewerkt volgens je wensen.

Soorten dakrenovaties

Er bestaan natuurlijk heel wat verschillende dakrenovaties.

Vervangen of vernieuwen van de dakbedekking
Deze ingreep geldt voor hellende daken. Opgelet, controleer het gewicht van de nieuwe dakbedekking of laat je adviseren door je renovatiecoördinator.

Plaatsen van een nieuw onderdak
Heb je een oude woning, dan bestaat de kans dat er geen onderdak aanwezig is. Laat er een installeren en behoud je bestaande dakstructuur. Ook als je de dakbedekking vervangt, laat je best meteen een nieuw onderdak plaatsen bovenop de dakstructuur.

Nieuwe roofing
Heb je een plat dak? Dan gaat het meestal om het aanleggen van nieuwe dakbedekking of roofing of het dichten van een of meerdere lekken. Tip: wees er snel bij, want een lekkage kan onherstelbare schade aanrichten.

Dakisolatie
Een van de populairste dakwerken van de laatste jaren is de dakisolatie. De reden hiervoor is simpel: ze is wettelijk verplicht volgens de Vlaamse dakisolatienorm. Tenminste, voor woningen die VOOR 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Maar los daarvan levert ze natuurlijk tal van voordelen op.

 • Aangenamer binnenklimaat
 • Lucht- en winddicht
 • Akoestische isolatie
 • Lager E-peil => waardeverhoging
 • Milieuvriendelijk
 • Lagere energiefactuur (tot 30%)

 

Dakrenovatie combineren?

Alleen je dak vernieuwen of renoveren? Dan zit je waarschijnlijk met een dringend euvel dat verholpen moet worden, want een combinatie van meerdere renovaties levert je een aanzienlijke besparing op. Ten eerste omdat je aannemer of renovatiecoördinator zo’n verbouwing efficiënter kan plannen, maar ook omdat je dan in aanmerking komt voor de totaalrenovatiebonus. Tenminste als je drie of meer energiebesparende maatregelen combineert. (Of twee met een ventilatiesysteem.) Hoe meer ingrepen, hoe hoger de bonus.

Kortom, een totaalrenovatie kent alleen maar voordelen.

 

Tip: Creëer extra lichtinval bij je dakrenovatie

De ruimtes onder het dak worden vaak bewoond. Is dat ook het geval in jouw huis? Maak dan van de gelegenheid gebruik om voor extra licht te zorgen. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het plaatsen van dakkoepels of lichtstraten op een plat dak. Heb je een hellend dak, dan kies je voor een klassiek dakraam of een dakkapel.

 

Aandachtspunten bij een dakrenovatie

 1. Bouwvergunning

Heeft de dakrenovatie een invloed op de stabiliteit van je woning, dan moet je een architect inschakelen. En in dat geval heb je ook een bouwvergunning nodig. Informeer je dus vooraf bij de gemeente.

 1. Ook dakgoten

In welke staat verkeren de dakgoten en het zinkwerk? Misschien is het handig om het meteen ook te laten vernieuwen nu je dakwerker toch aan de slag is. Zo slaap je de komende jaren op beide oren. En je bespaart er een hoop geld mee door de ingrepen te combineren.

 1. Luchtdichtheid

Hoe zit het met de luchtdichtheid van de constructie? De dikte van de isolatie speelt een grote rol, maar ook de luchtcirculatie van binnen naar buiten beïnvloedt het warmteverlies.

 

Renoffice voor je dakwerken?

Wij zijn gespecialiseerd in totaalrenovaties en rekenen daarbij op de expertise van onze verschillende partners. Grote voordeel? Je krijgt een actieplan dat rekening houdt met het bredere plaatje. Wil je een nieuw dak om energie te besparen? Dan vertellen onze experts je ook graag alles over eventuele koudebruggen elders in je woning en de mogelijke oplossingen. Vraag een totaalplan op basis van jouw budget.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

 • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
 • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
 • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
 • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.