Bel gratis! 0800 62 330

Tips om duurzaam te verbouwen

tips duurzaam verbouwen

 

Renovatie gepland? Vandaag de dag hoort daar een lange termijnplan bij, zodat je woning klaar is voor de toekomst. En zodat je energie bespaart en optimaal profiteert van bestaande premies of subsidies van de overheid. Natuurlijk stijgt ook de waarde van je woning, interessant bij een eventuele verkoop. Kortom, duurzaam verbouwen is de norm geworden.

Waarop moet je letten bij het uittekenen van je renovatieplannen? Wat zijn de aandachtspunten? Tips voor een renovatie die jaren meegaat.

Isoleren, isoleren, isoleren

Isolatie is een van de meest efficiënte methodes om duurzaam te verbouwen. Je houdt immers de warmte zoveel mogelijk binnenshuis, zodat je verwarmingskosten uitspaart. Een behoorlijke investering, dat dan weer wel, maar die verdien je op maximaal 5 jaar al terug. Volg zeker ook de laatste ontwikkelingen voor isolerende oplossingen.

Ga voor de totaalaanpak

Een paar ramen vervangen of alleen je dak isoleren? Ga voor de totaalaanpak, de beste garantie op een lange termijnresultaat. Welke werken? Dak, muren én vloer. Een denk ook na over ventilatieoplossingen.

Bijkomend voordeel? De Vlaamse overheid beloont een combinatie van energiebesparing met premies.

Waterverbruik terugdringen

Is je sanitair verouderd? Niet alleen elektriciteit maar ook water wordt almaar duurder. En een waterlek kost je heel wat geld. Neem dus zeker ook je badkamer en toilet onder handen. Modern sanitair, bijv. een nieuwe waterkraan of modern doorspoelsysteem, bespaart je heel wat waterverbruik.

Duurzame materialen

Duurzaam renoveren, dat doe je ook voor het milieu. Kies resoluut voor hernieuwbare materialen in plaats van grondstoffen waarvan de voorraad uitgeput raakt. Ecologische materialen leggen ook minder afstand af en zijn (veel) minder vervuilend. Eén advies: renoveer met een hart voor de natuur.

Voorbeeld? Gebruik zoveel mogelijk gelabeld hout (FSC of PEFC). Het kost nauwelijks meer dan niet-gelabeld hout maar werd op een duurzame manier gewonnen.

Nieuwe systemen en technologieën

Er bestaan vandaag de dag heel wat nieuwe technologieën om energie te besparen, gebruik ze dan ook. Toestellen die future proof zijn, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming. Die werkt efficiënter dan radiatoren, omdat de temperatuur van het verwarmingswater lager ligt.

Andere voorbeelden?

  • De warmtepomp die de warmte van de zon en de aarde recupereert. Ze levert een besparing tot 70% op.
  • Duurzame ledverlichting. Je vindt ze tegenwoordig voor alle ruimtes, ook als sfeerverlichting. En ze wordt almaar goedkoper.

Zoveel mogelijk hergebruiken

Weg met de wegwerpcultuur, kies zoveel mogelijk voor hergebruik. Recupereer oude materialen en verlaag zo de milieu-impact. Wat je recycleert of hergebruikt, belandt niet op de afvalberg. En natuurlijk krijgt je woning op die manier een extra dimensie.

Hergebruiken, dat gaat ook over energie. Maak gebruik van zonne-energie en installeer zonnepanelen of een zonneboiler. Kies ook voor grote ramen aan de zuidkant en geef de zon vrij spel in de winter. Dat scheelt in de verwarming. Een goede zonwering voor de zomer maakt het plaatje compleet.

Persoonlijk advies voor jouw renovatie? Stel je vraag aan een van onze experts, zodat je huis klaar is voor de volgende decennia.

 

contacteer ons