Wil je besparen op je energiekosten? Dan is een degelijke dakisolatie een absolute must. Want door het dak kan er veel kostbare warmte verloren gaan. Door je dak te isoleren, zullen je verwarmingskosten aanzienlijk dalen en het milieu vaart er alleen maar wel bij. Bovendien krijg je van de Vlaamse overheid een fiscaal voordeel om de renovatiekosten van je dak mee te financieren.
België hinkt achterop
België staat erom bekend veel woningen te herbergen met een gebrekkige dakisolatie. En dat is zonde want door het dak verdwijnt er veel energie. In de meeste woningen zijn de daken wel geïsoleerd, maar dikwijls is dat (te) lang geleden waardoor ze niet meer voldoen aan de huidige isolatienormen.
Dakisolatie: waarmee rekening houden?
Bij dakisolatie moet je rekening houden met een heel aantal factoren. We zetten de belangrijkste even op een rijtje:
- Gebruik voldoende isolatiemateriaal: Wees niet te zuinig bij het plaatsen van isolatie. De isolatielaag moet voldoende dik zijn om schimmel en condensatie te vermijden.
- Lucht- en dampdicht: Zorg ervoor dat je geïsoleerd dak lucht- en dampdicht is. Anders ontstaat er tocht en condensatie waardoor het energieverbruik alleen maar toeneemt.
- Ruimte tussen de isolatie en het onderdak: In tegenstelling van wat er dikwijls wordt beweerd, hoef je tussen het onderdak en de isolatie geen ruimte open te laten. Je vult ze dus volledig op met isolatie waardoor er meer warmte binnen blijft en bovendien ook meer geluid buiten.
Verschillende soorten isolatie
Dakisolatie is verkrijgbaar onder verschillende vormen: glaswol is nog altijd erg populair maar je kan ook rotswol, isolatieplaten, spuitisolatie of inblaaswol gebruiken. Inblaasbare glaswol is nog niet zo bekend, maar het is een gebruiksvriendelijke en efficiënte techniek. Via de dakpannen wordt de isolatie ingeblazen. Het is een techniek die geschikt is voor de meest uiteenlopende renovatieprojecten.
Fiscaal voordeel
Dakisolatie wordt door de Vlaamse overheid gestimuleerd door middel van een belastingvermindering. Voor investering die je in 2013 doet, krijg je een fiscaal voordeel van 30% van het factuurbedrag, met een maximum van 3.010 euro. Je woning moet wel minstens 5 jaar oud zijn en de dakisolatie moet door een erkend aannemer geplaatst worden.
Dakisolatie bij huurwoningen
In Vlaanderen zijn er veel huurwoningen waar de dakisolatie te wensen overlaat. Minister van Energie Freya Van den Bossche nam eerder al maatregelen om dit probleem de wereld uit helpen. Huurders met weinig financiële reserve konden een beroep doen op een premie van 23 euro per vierkante meter. Onlangs is de maatregel bijgestuurd omdat huisbazen de financiële situatie van hun huurders doorgaans niet kennen. Als het huurgeld minder dan 450 euro per maand bedraagt (in de steden 500 euro) komt de woning in aanmerking voor een hogere dakisolatiepremie.
Ben je bezig met een renovatieproject en wil je je dak isoleren? Neem dan contact met ons op voor een offerte en advies op maat!