Tips om energiezuinig te renoveren

Tips om energiezuinig te renoveren

Plannen om je woning te verbouwen of te renoveren? Dan maak je je huis maar beter meteen ook energiezuinig. Een energiezuinige woning maakt je leefruimtes niet alleen comfortabeler, je energiefactuur komt ook een stuk lager te liggen. Op die manier verdien je je investering snel terug. Ontdek hier onze drie basistips voor energiezuinig wonen!

Neem nu vrijblijvend contact op

Wanneer je huis energiezuinig verbouwen?

Je woning energiezuinig verbouwen … is dat wel nodig? En wanneer dan wel?

Uit een onderzoek van het Vlaams Energieagentschap (REG) blijkt dat 6 op de 10 woningen in Vlaanderen onvoldoende geïsoleerd zijn. Vreemd, want 9 op de 10 respondenten vinden energie besparen belangrijk volgens diezelfde enquête. Hoe zit het met jouw energiescore? Is jouw huis klaar voor een duurzame toekomst?

 

Energiezuinig verbouwen vooral nodig in oude woningen

Hoe nieuwer je woning, hoe beter je energiescore. 20 jaar geleden kregen isolatie en duurzaam verbouwen immers weinig aandacht. Of in elk geval veel minder dan vandaag de dag. Oude huizen werden bijvoorbeeld standaard uitgerust met enkel glas. Vandaag heeft 90% dubbel glas, maar slechts 36% isoleerde ook de muren. Er blijft dus werk aan de winkel.

Als je een woning van 10 jaar oud kocht, valt het waarschijnlijk nog wel mee. In een oud herenhuis stuit je meer dan waarschijnlijk op een veelvoud aan isolatiegebreken. Hou daar rekening mee als je een woning koopt, vooral dan bij de budgetbepaling.

 

Besparen dankzij energiezuinig renoveren

Kiezen voor duurzaamheid bij het renoveren is kiezen voor het milieu en voor je portemonnee. Je ziet het effect namelijk meteen op je energiefactuur. Bovendien wordt je woning comfortabeler om in te wonen en realiseer je meteen een meerwaarde. Handig als je je eigendom ooit verkoopt.

Wat zijn de basisregels?

 1. Stop energieverlies
  Een goed geïsoleerde woning zorgt ervoor dat de temperatuur in huis altijd stabiel is. In de zomer is het er lekker koel, in de winter gezellig warm. Doordat de warmte in huis blijft, hoef je minder bij te stoken en komen je energiekosten een stuk lager te liggen. Er zijn verschillende manieren om het warmteverlies in je huis in te dijken. In een op en top energiezuinige woning zijn onder meer volgende isolatiemaatregelen voorzien:
 • Hoogrendementsbeglazing
 • Isolerende deur- en raamprofielen (zoals pvc)
 • Vloer-, dak- en muurisolatie
 • Luchtdicht bouwen

 

 1. Kies voor duurzame energiebronnen of hernieuwbare energie.
  Heb je nog een oude verwarmingsketel? Vervang die dan door een condensatieketel in combinatie met een zonneboiler of warmtepompboiler voor je warm water.
 • Warmtepompboiler: haalt warmte uit de omgeving (lucht, grond). De ingebouwde compressor verhoogt die warmte, die dan op haar beurt de waterboiler opwarmt.
 • Zonneboiler: verwarmt je huis via een zonnecollector met gratis zonnewarmte.

 

 1. Voorzie op een zo efficiënt mogelijke manier in je overige energiebehoefte. Overweeg vloerverwarming. Daarnaast kan je door een zo kort mogelijk leidingschema voor onder andere warm water ook de energiekosten drukken.

Kroon op het werk? Zelf energie produceren met behulp van zonnepanelen. Fotovoltaïsche zonnepanelen zetten het zonlicht om in gelijkstroom. De zonnepanelen geven de gelijkstroom door aan de omvormer, die de gelijkstroom omzet in wisselstroom. Die groene stroom kun je dan gebruiken als elektriciteit in je woning. Je hebt ongeveer 35 tot 40 m² aan zonnepanelen nodig om in het grootste deel van je eigen elektriciteitsbehoeften te voorzien.

Door vooraf alle mogelijkheden in kaart te brengen kies je voor oplossingen die het beste bij je renovatiewerken aansluiten. Om je woning na de renovatie nog energievriendelijker te maken bespaar je extra energie dankzij het gebruik van bijvoorbeeld LED-lampen. Zo heb je niet alleen een energiezuinige woning maar ook energievriendelijke bewoners.

Energiepremies voor energetische renovaties

Als je energiebesparende renovaties laat uitvoeren krijg je meestal een premie van de Vlaamse overheid. Informeer je dus zeker over de totaalrenovatiebonus of burenpremie. Of over de premies van de netbeheerder. Ideaal om je investering te drukken.

Opgelet, de premies wijzigen bijna elk jaar. Lees dus eerst de voorwaarden. Of vraag het aan jouw renovatiecoördinator.

 

Renoveren of benoveren?

Misschien wil je gewoon beantwoorden aan de renovatienorm om een boete of andere maatregel te vermijden. Maar eigenlijk levert een renovatie altijd voordelen op.

 • Lagere energiefactuur
 • Comfort verhogen
 • Meerwaarde woning

Het advies van de Vlaamse overheid luidt dan ook: benoveren. Beter renoveren dan de norm voorschrijft. Zo bereid je jouw woning optimaal voor op de toekomst. En je draagt ook nog je steentje bij aan een schoner milieu.

 

Wat motiveert ons om te renoveren?

Wat houdt ons tegen om te renoveren volgens een onderzoek van het REG? Of beter: wat motiveert ons om renovatieplannen uit te voeren? Enkele cijfers …

 • Zekerheid over de meerwaarde van de investering (72%)
 • Zekerheid over de duurzaamheid op lange termijn (67%)
 • Eerst comfortverhoging, daarna energiebesparing (49%)
 • Nuttig renovatieadvies (48%)
 • Waardevermeerdering woning (46%)
 • Voldoende subsidies (44%)
 • Ondersteuning bij administratieve rompslomp (43%)
 • Informatie over de energiescore van mijn huis (41%)
 • Iemand die waakt over de correcte uitvoering van de werken (41%)

 

Verbouwen zonder stress met Renoffice

Energiezuinig renoveren is kijken naar het grote plaatje. De expertise en ervaring van een renovatiecoördinator komt daarbij goed van pas. Wat ook de aard van je renovatieproject is, we zorgen voor een renovatie zonder stress. Hoe? Door onze jarenlange ervaring, een realistische planning en een correcte inschatting van de mogelijke pijnpunten. Renoffice is gespecialiseerd in het plannen, coördineren en uitvoeren van energiezuinige renovaties. Dankzij onze expertise kan je je bestaande woning zelfs laten renoveren tot een lage energiewoning.

Heb je plannen om te verbouwen of heb je vragen over energiezuinig renoveren? Neem contact met ons op! Renoffice geeft je waardevol advies en zorgt voor een duurzame en goed gecoördineerde renovatie. Zo kan je nog meer genieten van het extra comfort van je energiezuinige woning.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

 • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
 • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
 • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
 • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.