Terug naar overzicht

Renoveren in 2022: Wat verandert er?

Nieuw jaar, nieuwe regels. Zeker als je gaat renoveren en aanspraak wil maken op de renovatiepremies. Wat verandert er precies in 2022?

Ook in 2022 geeft de Vlaamse overheid premies via netbeheerder Fluvius voor energiebesparende investeringen, maar dan wel via een vereenvoudigde procedure in de tweede helft van het jaar. Bedragen en voorwaarden blijven hetzelfde voor dak-, muur- en vloerisolatie, dubbele beglazing of het plaatsen van een warmtepomp of boiler of zonneboiler. Ook de premie voor zonnepanelen blijft gewoon hetzelfde ondanks eerdere berichten.

Neem nu vrijblijvend contact op

Renoveren in 2022: Wat verandert er?

Mijn VerbouwPremie vanaf 2de helft 2022

Goed nieuws, het kluwen van de renovatiepremies wordt een beetje vereenvoudigd in 2022. De renovatiepremie en energiepremie van netbeheerder Fluvius worden vervangen door één renovatiepremie in de tweede helft van het jaar: MijnVerbouwpremie. Particulieren en bedrijven in Vlaanderen zullen dan via één loket hun premie aanvragen voor renovatie én energiebesparende investeringen.

De voorwaarden, bedragen en procedure liggen nog niet helemaal vast. Wijzigingen zijn op dit moment (januari 2022) dus nog mogelijk. Maar voorlopig ziet het er naar uit dat volgende groepen in aanmerking komen.

 1. Al wie investeert in de energie-efficiëntie van een pand, residentieel of zakelijk.
 2. Al wie behoort tot de laagste of middelste inkomensgroep en investeert in de kwaliteit van de woning.
 3. Eigenaar-bewoner of andere investeerder (natuurlijk of rechtspersoon)

De hoogte van de premie hangt af van de aard van de werken en de aanvrager. Bij de eigenaar-bewoner speelt vooral het inkomen een doorslaggevende rol.

Hoe aanvragen? Online vanaf de tweede helft van 2022 met facturen van maximaal twee jaar oud.

Zolang de eengemaakte premie nog niet bestaat, blijf je gewoon de bestaande renovatiepremie en premies voor energiebesparende maatregelen aanvragen.

Premie voor zonnepanelen blijft gelijk

In 2021 waren er heel wat onheilspellende berichten over de premie voor zonnepanelen (1500 euro). Maar de geplande daling van de premie gaat niet door om het wegvallen van de terugdraaiende teller te compenseren. Dat is dus goed nieuws, want zo blijft het een interessante investering. Zeker met de onvoorspelbare prijsstijgingen van de energieleveranciers.

Pas in 2023 wordt de premie verlaagd tot 750 euro. In 2024 bedraagt ze nog maar 375 euro.

Voor de volledigheid: ook de premies voor buitenmuurisolatie en hoogrendementsglas blijven hetzelfde. Sinds 2021 waren ze trouwens verdubbeld. En dat blijft gewoon zo in 2021.

EPC-labelpremie voor iedereen

Heeft je woning een slechte energieprestatie (D of lager) en verbeter je de score binnen de vijf jaar dankzij een renovatie? Dan kom je sowieso in aanmerking voor de labelpremie. Tot voor kort maakten alleen nieuwe eigenaars van een huis aanspraak op de premie.

De hoogte van de premie hangt af van het behaalde label.

 • Label A: tot 2.500 euro voor een woning
 • Label B: tot 3.750 euro voor een woning, appartement of wooneenheid
 • Label C: tot 5.000 euro voor een woning, appartement of wooneenheid

Kortom, verbeter je energieprestatiecertificaat en bespaar op je investering.

Bovendien geniet je onder dezelfde voorwaarden van een renteloze renovatielening tot 60.000 euro (Label C). Tenminste als de hoofdbestemming van je pand ‘wonen’ is. Ook een tweede verblijf of verhuurpand komt dus in aanmerking. (Vanaf 2023 geldt de lening ook voor een opwaardering tot Label D.)

Laat dus zeker voor en na de werken een EPC opmaken door een energiedeskundige.

Premies waterpomp 2023

En we kijken ook graag al even verder dan 2022. Voor het plaatsen van een energiezuinige warmwaterpomp krijg je vandaag al een mooie premie, maar vanaf 2023 wordt die fors verhoogd. Veel hangt wel van het type af.

Voor een hybride warmtepomp geldt een stijging van 800 euro naar 1.500 euro, voor een lucht-waterwarmtepomp van 1.500 euro naar 2.250 euro en de premie voor geothermische warmtepompen blijft 4.000 euro.

Andere nieuwigheden

Ook de registratierechten wijzigen in 2022. Bij een ingrijpende energetische renovatie of sloop en heropbouw betaal je nog 1 in plaats van 5% registratierechten. 

Zoals elk jaar worden de EPB-eisen strenger, kwestie van de klimaatdoelstellingen in 2050 te halen. Een aanvraag indienen voor een ingrijpende energetische renovatie? Dan moet je een E-peil van 60 (in plaats van 70) behalen vanaf 2022.

Er gelden ook een aantal verplichtingen en verboden per 1 januari 2022.

 • Verbod op vervanging stookolieketel als aardgas beschikbaar is
 • EPC moet minstens ten laatste in 2019 zijn opgemaakt bij verkoop pand.
 • EPC verplicht voor gemeenschappelijke delen in grote appartementsgebouwen (minstens 15 wooneenheden)
 • Verplichte renovatie voor niet-residentiële gebouwen

 

Renovatieproject bespreken?

Klaar om de stap te zetten naar een energetische woning? Neem gerust contact op met een van onze medewerkers. We bekijken graag samen met jou wat de mogelijkheden zijn en op welke premies je recht hebt.

Als renovatiecoördinator zijn we gespecialiseerd in totaalrenovaties met een complete service. Van voorbereiding tot nazorg.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

 • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
 • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
 • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
 • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.

Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.

Beschrijf kort uw project.

Je krijgt snel een verblijvend voorstel.