EPC certificaat: dit moet je weten over het energieprestatie certificaat!

EPC certificaat: dit moet je weten over het energieprestatie certificaat!

Iedereen die een woning verkoopt of verhuurt, moet verplicht een EPC certificaat (energieprestatiecertificaat) laten opmaken. Daarop vind je de energiescore van de woning terug en advies aan de koper of huurder om energie te besparen. Het EPC certificaat is niet bindend en vooral bedoeld om de nieuwe bewoners in te lichten over de energiezuinigheid van de woning. Renovatieplannen? Dan is het EPC alvast een handige leidraad!

EPC waarde: een handig referentiepunt

Als je plannen hebt om je net aangekochte huis te isoleren, is het belangrijk eerst goed te weten waar je aan toe bent. De EPC-waarde op het energieprestatiecertificaat vertelt je exact hoe energiezuinig je woning is en vormt dus een uitstekend vertrekpunt. Op de website energiesparen.be vind je een tool waarmee je de EPC-waarde van je huis kan vergelijken met de gemiddelde EPC-waarde in je gemeente, provincie of in Vlaanderen. Een EPC certificaat blijft tien jaar geldig. Er hoeft dan ook geen nieuw EPC attest te worden opgemaakt als deze termijn bij een nieuwe verkoop of verhuur nog niet overschreden is. Als je de woning echter energiezuiniger hebt gemaakt, is het natuurlijk wel interessant om een nieuw EPC certificaat aan te vragen.

 

Zo vraag je een EPC certificaat aan

De verkoper of verhuurder moet het EPC certificaat kunnen voorleggen op het ogenblik dat hij een woning te koop of te huur aanbiedt. Alleen energiedeskundigen type A die door de Vlaamse overheid erkend zijn, mogen een EPC attest opmaken. Dit duurt ongeveer een halve dag. Het prijskaartje is afhankelijk van de complexiteit van het gebouw en de verplaatsingskosten van de energiedeskundige. Bij verkoop van de woning wordt het originele EPC certificaat overgedragen aan de koper.

 

EPC waarde verbeteren met gerichte innovatie

Wil je de EPC waarde van je woning verbeteren? Dan komt het er op aan gerichte maatregelen te nemen die een waarneembaar effect hebben op de energiezuinigheid van je huis: dakisolatie, nieuwe ramen en deuren, spouwmuurisolatie, … Duurzaam renoveren is de boodschap! Kan je wel wat advies gebruiken? Vraag dan zeker raad aan Renoffice. Wij begeleiden je renovatieproject van A tot Z, zodat je je EPC-score zonder kopzorgen verhoogt!

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.