
Dakrenovatie gepland? Prima idee, want een dakrenovatie beschermt je woning tegen weersinvloeden van buitenaf: vocht, regen, wind, koude, hitte, … Zeker in ons land geen overbodige luxe. Een dakisolatie is trouwens wettelijk verplicht voor koop- en huurwoningen sinds 2020. Tenminste als ze voor 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet.
Maar wat kost een dakrenovatie of –isolatie? Moeilijk te zeggen, want elke situatie verschilt. Smeekt jouw dak om een volledige vervanging of enkel om een reparatie? En hoe zit het met de isolatie van de je nieuw aangekochte woning?
Kosten dakrenovatie
Wil je een plat dak vernieuwen, dan valt je dakrenovatie wat goedkoper uit. Logisch, meestal gaat het om het dichten van lekken of het leggen van roofing. Een relatief makkelijke, snelle en goedkope ingreep. Bij een schuin dak gaat het eerder om het verwijderen van oude dakpannen of –leien om ze vervolgens te vervangen. Een dakrenovatie bij een schuin dak kost dan vaak meer dan dubbel zoveel. Hou daar rekening mee.
Welke andere factoren of keuzes bepalen het prijskaartje?
1. Materiaal
Het materiaal dat je kiest bepaalt voor een groot deel je investering. Er zijn heel wat verschillende dakbedekkingen, het ene al wat duurder dan het andere. Van goedkoop naar minder goedkoop: Bitumen, EPDM, PVC, Riet en dakpannen.
2. Reparatie of renovatie
Wil je alleen maar een paar dakpannen vervangen? Dan valt het prijskaartje best mee. Wil je ze allemaal vervangen en een dakisolatie laten uitvoeren? Dan loopt je investering natuurlijk op.
Tip: laat eerst een grondige diagnose opstellen. Zo weet je waar je aan toe bent. Wil je voor jaren goed (en droog) zitten, dan kies je wellicht beter voor een volledige dakrenovatie. Een nieuw dak heeft een gemiddelde levensduur van 25 tot 35 jaar.
3. Extra’s
Je kiest natuurlijk zelf hoe ver je gaat in de aanpak van je dak. Een dakisolatie is vaak verplicht, maar daarnaast kun je nog kiezen voor een dakreiniging of het plaatsen van zonnepanelen.
Tip: combineer meerdere ingrepen voor een voordeliger voorstel. Bijvoorbeeld een dakisolatie met het plaatsen van een nieuwe dakgoot, dakvensters of een dakkapel. Of kies voor een totaalrenovatie. Goed voor jaren wooncomfort en gemoedsrust.
Premie dakisolatie 2021
Oude woning gekocht? Kijk dan zeker of het dak geïsoleerd is, want dat is wettelijk verplicht. Logisch, want met een geïsoleerd dak beperk je het warmteverlies in je huis mogelijk met 30%. Een zegen tijdens koude winterdagen … en voor je energiefactuur.
Je dak isoleren? In het onfortuinlijke jaar 2020 konden doe-het-zelvers nog een premie voor dakisolatie aanvragen bij netbeheerder Fluvius. Maar dat verandert dus. Vanaf 2021 krijg je alleen nog een premie voor dakisolatie als je ze laat plaatsen door een aannemer of renovatiecoördinator. Voor de volledigheid: de Vlaamse overheid maakte dakisolatie verplicht in 2020 voor woningen die voor 2006 aangesloten werden op het elektriciteitsnet.
Het bedrag van de premie blijft ongewijzigd in 2021: € 4 per m².
Tip: kijk ook zeker of je in aanmerking komt voor de andere premies: renovatiepremie, gemeentelijke premies, provinciale premies, …
Voordelen dakisolatie
- Betere isolatie
- Langere levensduur van je dak
- Waardeverhoging woning
Meer weten over onze aanpak?
Benieuwd naar een oplossing op maat van jouw woning?
Vraag advies aan een van onze medewerkers.