
Dak vernieuwen? Dan laat je eerst een goed plan uitwerken dat past bij de huidige staat van je dak en bij je doelstelling op langere termijn. Natuurlijk speelt ook je budget een rol bij het maken van de juiste keuzes. Een gedeeltelijke vervanging is nu eenmaal goedkoper dan een volledige vernieuwing.
Wat zijn de verschillende keuzes die je krijgt bij het vernieuwen of renoveren van je dak? Welke kosten zijn daaraan verbonden? En welke premies krijg je van de overheid in 2016? Kiezen is verliezen maar soms ook winnen, zeker als het om je dak gaat. Een overzicht.
Maak de juiste keuzes voor je dak
1. Materialen
De klassieke lei, klei of beton? Plat, golvend of minimalistisch? Groot of klein? Vandaag de dag krijg je heel wat keuze uit materialen en uitvoeringen. Trend van de laatste jaren? Mensen kiezen almaar meer voor ecologische dakpannen: betonpannen, vezelcementpannen en kleipannen.
De staat van je huidige dak beperkt ook je keuze, want kleitegelpannen wegen veel zwaarder dan de klassieke leien. Je constructie moet de nieuwe dakbedekking natuurlijk nog kunnen dragen. Hoeveel wegen welke pannen?
- Vezelcementleien: 20 kg/ m²
- Betonpannen/klei: 40 – 50 kg/ m²
- Kleitegelpannen: ± 60 kg/ m²
Zie je het bos niet meer door de bomen? Vraag dan gerust advies aan je renovatiespecialist.
2. Isolatie
Vroeger diende je dak enkel als bescherming tegen kou en regen. Vandaag zorgt je dak ook voor een goedkopere energierekening en voor écht comfort in huis. Met een goede dakisolatie vermijd je waterschade en schimmels. En als het dakbeschot verhoogt, win je ook ruimte in huis.
3. Ingrepen
De staat van je dak bepaalt voor een groot stuk de grootte van de ingreep. Soms volstaat het om bepaalde delen te vervangen of te vernieuwen. Zeker als je huis nog redelijk nieuw is. Dateert je huis van voor 1985, dan mis je waarschijnlijk een onderdak of isolatie. Misschien hangen de gordingen door en zit je met rot hout of een foute ondersteuning. In dat geval vervang je de hele constructie.
En hoe zit het met je dakgoot? Verkeert ze nog in goede staat of zijn er lekkages? Ook renovaties aan de dakgoot maken deel uit van je plan.
Een grondige analyse vertelt je meer over de minimumingrepen, wat echt nodig is. Voor het esthetische kun je zover gaan als je zelf wilt. Wil je de bestaande dakpannen renoveren omwille van retro-look? Hou dan rekening met extra kosten.
Dak vernieuwen: welke premies krijg je?
Zowel voor een gedeeltelijke als volledige dakrenovatie krijg je een premie van de overheid in 2016. Over welke werken gaat het precies?
- Dakisolatie
- Verwijderen en vervangen van bestaande structuren
- Bescherming structuren met producten tegen zwammen en insecten (bijv. termieten)
- Waterdichte bedekking aanbrengen
- Werken aan de dakgoot
- Renoveren of vervangen van dakramen, -koepels en schouwen
De hoogte van je premie hangt uiteraard af van de werken en van de instantie die ze uitkeert. Meer weten? Surf naar een van deze links:
Dakrenovatie: wat kost het?
De omvang van de renovatie bepaalt uiteindelijk de hoogte van je investering. Een kleine ingreep is natuurlijk goedkoper dan het vervangen van je hele dakconstructie. In het laatste geval zoek je best ook een architect om in orde te zijn met de wetgeving. En het gaat natuurlijk ook om je eigen veiligheid.
Wat kost een dakrenovatie dan ongeveer? Laat eerst een grondige diagnose uitvoeren door een ervaren specialist. Die gaat op zoek naar de meest dringende herstellingen en houdt rekening met jouw eigen verwachtingen.
Opgelet, om aanspraak te maken op een premie doe je een beroep op een erkend dakwerker.
Bij Renoffice komen we graag langs om de staat van je dak te bekijken. Op basis van een concreet actieplan bezorgen we jou een passende offerte.