Terug naar overzicht

Energiebesparende maatregelen: duurzaamheid op kop

Hoe langer hoe meer wordt de aandacht gevestigd op energiebesparende maatregelen bij het bouwen of het renoveren van een woning. Niet alleen is het interessant omdat je energie kan besparen, het wordt ook opgelegd door de overheid. Vanaf 2014 moet zelfs elke nieuwbouw voor een deel zelf instaan voor het opwekken van energie.

Energiebesparende maatregelen: duurzaamheid op kop

Soorten energiebesparende maatregelen

Energie besparen kan je doen op verschillende manieren. Er bestaan immers vele soorten hernieuwbare energie. We zetten de voornaamste op een rijtje.

Zonnepanelen: gebruiken het zonlicht om elektriciteit op te wekken. Zonlicht is onuitputtelijk en dus milieuvriendelijk. Zonnepanelen plaatsen is enkel interessant indien je dak in de juiste richting is geplaatst.

Zonneboiler: gebruikt de warmte van de zon om de woning te voorzien van sanitair warm water. Hiervoor wordt een zonnecollector op het dak van de woning geplaatst.

Warmtepomp: maakt gebruik van de buitenlucht, het grondwater of de aardbodem om warmte te genereren. Afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest, zal het plaatsen van een warmtepomp veel of weinig werk vragen.

Isolatie is misschien wel de makkelijkste manier om energie te besparen in huis. Isoleer zowel de muren, de kelder, de vloeren als het dak of zolder om zo weinig mogelijk warmte uit het huis te laten ontsnappen. Je woning isoleren is vaak maar een klein renovatiewerkje, maar kan toch een grote impact hebben. Door dakisolatie, spouwmuurisolatie of vloerisolatie te plaatsen kan je al snel tientallen procenten energie besparen.

Ook dubbel glas plaatsen is een energiebesparende maatregel die relatief weinig werk vraagt, maar toch voor een groot effect kan zorgen. Heb je nog steeds enkel glas? Dan raden we je aan om zo snel mogelijk over te schakelen op dubbele beglazing, om toch zoveel mogelijk energie te kunnen besparen.

Welke energiebesparende maatregel je ook kiest om energie te besparen in je woning, het zal steeds relatief weinig werk vragen, en bovendien verandert er niets aan het uitzicht van je woning.

 

Premies en subsidies

Het uitvoeren van energiebesparende maatregelen wordt ook beloond via premies en subsidies. Op die manier kan je je investering toch al meteen iets draaglijker maken. Er is dus geen reden om het niet te doen. Met slechts een kleine inspanning, kan jij ook dankzij duurzaam renoveren je steentje bijdragen aan het milieu én bovendien heel wat euro’s per jaar besparen!

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2019.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.

Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.

Beschrijf kort uw project.

Je krijgt snel een verblijvend voorstel.