Energiebesparende maatregelen: duurzaamheid op kop

Energiebesparende maatregelen: duurzaamheid op kop

Heb je nog ramen met enkel glas of een niet-geïsoleerd dak? De laatste jaren ligt de focus op energiebesparende maatregelen bij het bouwen of renoveren van een woning. In de eerste plaats omdat je energie bespaart, maar ook omdat je wooncomfort stijgt. En het wordt ook opgelegd door de overheid, want die wil de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen.

Maak je woning klaar voor de toekomst, zo stijgt ook de waarde van je woning. Interessant bij een eventuele verkoop. Kortom, duurzaam verbouwen is de norm geworden.

Neem nu vrijblijvend contact op

Soorten energiebesparende maatregelen

Energie besparen kan je doen op verschillende manieren. Er bestaan immers vele soorten hernieuwbare energie. We zetten de voornaamste op een rijtje.

Zonnepanelen

Gebruik het zonlicht om elektriciteit op te wekken. Zonlicht is onuitputtelijk en dus milieuvriendelijk. Zonnepanelen plaatsen is enkel interessant indien je dak in de juiste richting is geplaatst.

Zonneboiler

De nieuwste, of ‘groene’ verwarmingsketels verbruiken een pak minder brandstof dan de oude verwarmingsketels. De nieuwe ketels maximaliseren de warmteopbrengst en hierdoor ligt het rendement hoger. Ga nog een stapje verder en investeer in hernieuwbare energie. Plaats bijvoorbeeld een zonneboiler die een deel van het warm water produceert met behulp van zonne-energie. Zo heb je op zonnige dagen, dankzij de zonneboiler, de verwarmingsketel zelfs niet nodig en bespaar je weeral op je energiefactuur…

Warmtepomp

Maakt gebruik van de buitenlucht, het grondwater of de aardbodem om warmte te genereren. Afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest, zal het plaatsen van een warmtepomp veel of weinig werk vragen.

Isolatie

Misschien wel de makkelijkste manier om energie te besparen in huis. Isoleer de muren, kelder en vloeren … maar ook de zolder of het dak. Eén van de grootste verliesposten in huis is een niet-geïsoleerd dak.  Bij een dak zonder isolatie gaat twee keer zoveel energie verloren als bij niet-geïsoleerde muren. Zet hier dus de eerste stap tijdens de duurzame renovatie. Met een dakisolatie bespaar je wel 30% energie per jaar.

Je woning isoleren is een relatief kleine renovatie met een grote impact. Door dakisolatie, spouwmuurisolatie of vloerisolatie te plaatsen bespaar je al snel tientallen procenten energie.

Dubbele beglazing

Beschikken de ramen in de woning nog over een enkele beglazing? Dan is het hoog tijd om deze te vervangen door dubbele of zelfs driedubbele beglazing. Als het schrijnwerk van je ramen nog in goede staat is, volstaat het om enkel het glas te vervangen.

Maar ook de raamprofielen zelf bieden veel mogelijkheden op vlak van isolatie. Zo hebben thermisch onderbroken raamprofielen met hoogrendementsglas een veel hogere isolatiecapaciteit en –waarde dankzij de verschillende kamers in het raamprofiel en het isolerende basismateriaal. Dat wordt op zijn beurt nog eens versterkt door de isolerende beglazing zelf. Op deze manier is je woning vijf keer beter geïsoleerd dan bij enkel glas!

 

Welke energiebesparende maatregel je ook kiest om energie te besparen in je woning, de werken vallen sowieso mee. En er verandert meestal niets aan het uitzicht van je woning.

Premies en subsidies

Het uitvoeren van energiebesparende maatregelen wordt ook beloond via premies en subsidies. Op die manier druk je jouw investering. Met een kleine inspanning in duurzaam renoveren draag ook jij je steentje bij aan het milieu. En natuurlijk bespaar je ook heel wat euro’s per jaar, zeker sinds de energieprijzen de pan uit swingen.

Energiezuinig leven

Ook een energiebewuste levensstijl maakt een groot verschil. Door enkele kleine ingrepen in je dagelijks leven kan jij zelf ook energie besparen. Kies bijvoorbeeld voor spaarlampen of LED-verlichting, ga bewust om met warm water en zet de verwarming misschien een graadje lager. Duurzaam renoveren is de eerste stap, maar zuinig omgaan met energie is een levensstijl.

Duurzaam renoveren: actie!

Je wilt onmiddellijk in actie schieten en je huis duurzaam renoveren? Renoffice is dé totaalpartner voor jouw renovatieproject, groot of klein. Een nauwe opvolging, begeleiding, coördinatie en uitvoering van de renovatiewerken. Neem gerust de tijd om ons vrijblijvend te contacteren voor meer informatie.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.
Wij bellen je alleen op om je vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit je buurt neemt contact met je op.

Je krijgt snel een verblijvend voorstel.