Zorgrenovatie: woningaanpassingen voor senioren

Zorgrenovatie: woningaanpassingen voor senioren

Jij en je partner blijven natuurlijk graag zo lang mogelijk zelfstandig en comfortabel wonen, ook al ben je op een zekere leeftijd minder goed te been of word je ziek. Mensen worden nu eenmaal ouder. Met een paar aanpassingen of renovaties wordt je woning weer leefbaar. Kleine of grote aanpassingen, van het plaatsen van een tweede trapleuning tot een geavanceerde traplift. De Vlaamse Overheid geeft bovendien een aanpassingspremie voor ouderen.

Welke aanpassingen voor senioren zijn er? Wat zijn de mogelijkheden? Een overzicht.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Woningaanpassingen voor senioren: renoveren met een doel

1. Toilet

Zelfstandig naar het toilet gaan is heel belangrijk voor mensen op leeftijd. Het probleem bestaat er meestal uit dat je nog moeilijk kunt gaan zitten en weer overeind komen. Met een hogere toiletpot of –zitting los je dat probleem op. Je koopt de zitting in verschillende diktes, zodat je altijd een hoogte op maat vindt. Heb je een hangende toiletpot? Dan kun je hem gewoon wat hoger bevestigen.

Tweede oplossing is het monteren van steunbeugels aan de zijkanten. Ze bieden steun bij het rechtkomen en je vindt ze in verschillende uitvoeringen. De beugels worden aan de toiletpot zelf of aan de muren bevestigd. Je vindt ook mobiele beugels in een verplaatsbare stellage.

2. Badkamer

De badkamer is een gevaarlijke plaats voor ouderen en senioren omwille van uitglijgevaar. Vermijd een gladde vloer met anti-slipcoating.

Bij de douche of het bad gebeuren de meeste ongelukken bij het in- of uitstappen. Je badkamer verbouwen is in dat opzicht zeker een goed idee. Aanpassingen in de badkamer zorgen sowieso voor meer comfort. Oplossingen? Laat een drempelloze douchecel installeren die alleen gescheiden wordt van de rest van de badkamer door een gordijn of glazen scherm. Zorg wel voor voldoende betegeling in de douchecel.

Meer oplossingen? Het installeren van steunbeugels, een douchestoel of baden met een deurtje.

3. Keuken

Zelf je potje koken op latere leeftijd is een onderdeel van je zelfstandigheid, maar op een gegeven moment kun je misschien nog moeilijk bij bepaalde kastjes. Oplossing? Laat ze verplaatsen naar een aangepaste hoogte. Of creëer extra ruimte op een bereikbare plaats.

Bukken is vaak een aanslag op jouw al zwakke rug. Vervang je onderkastjes door keukenlades die je helemaal kunt uitschuiven. Op die manier blijft je rug gespaard. En je wasmachine laat je op een aangepaste hoogte plaatsen.

Liever een grondige renovatie van je keuken? Kies een renovatiepartner die ervaring heeft met aanpassingen voor ouderen en gehandicapten.

4. Slaapkamer

Heb je een garage of schuur, dan kun je een extra slaapkamer bouwen op het gelijkvloers. Blijf je toch liever boven slapen, dan kun je nog altijd een traplift laten installeren. Ga verder naar punt 5.

5. Trap

Met een traplift of rolstoelplateaulift geraak je weer zonder problemen boven. Eens boven kun je weer verder met een rollator of rolstoel. Er bestaan natuurlijk veel types liften. Een traplift installeren is maatwerk en vraagt om een gedegen voorbereiding. Huur een expert in.

6. Nivelleringen

Niveauverschillen in de vloer tussen verschillende ruimtes vromen een gevaarlijke situatie, want ouderen struikelen wel eens. Laat de vloeren nivelleren door het laagste gedeelte een extra laag te geven. Een efficiënte ingreep die mensenlevens redt.

 

Vlaamse aanpassingspremie voor ouderen

De Vlaamse overheid beloont woningaanpassingen voor senioren met de aanpassingspremie. Ze wordt toegekend voor renovaties of verbouwingen die de toegankelijkheid verbeteren. Ze bedraagt 50% van de goedgekeurde facturen en je mag ze cumuleren met de renovatie- en verbeteringspremie. Voorwaarden?

  • Aanvrager, partner of inwonend gezinslid is minstens 65 jaar
  • Maximuminkomen van 28.730€
  • Alleen voor facturen van het laatste jaar met een minimum van 1200€
  • Werken laten uitvoeren door een geregistreerde aannemer

 

Woningaanpassing senioren door Renoffice?

Voor aanpassingen of renovaties voor senioren kies je best voor ervaren experts. Het gaat immers over functionele verbeteringen die echt een verschil maken. Wij voeren aanpassingen uit die zo lang mogelijk veilig blijven voor jou, je partner of een andere oudere samenwonende. Doe gerust een beroep op ons team voor zorgrenovatie of ergotherapeutische aanpassingen.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.