Stappenplan als leidraad

De omvang van een badkamerrenovatie bepaalt het verloop van de werkzaamheden, de budgettering en de kosten. Hoe dan ook geldt voor iedere renovatie dat alles staat of valt bij een goede voorbereiding. Op die manier vermijd je tijdverlies, onvoorziene omstandigheden, stress en allerlei zorgen. Tip: werk een stappenplan uit. Het vormt een handig hulpmiddel dat dienst doet als leidraad en kompas. Je kunt er elk moment op terugvallen: voor, tijdens en na de werken. En het biedt overzicht in elke fase van de werken.

Hoe ziet zo’n stappenplan badkamerrenovatie er ongeveer uit?

 • Bepaal jouw budget.
 • Teken een plattegrond uit en puzzel met de indeling.
 • Overloop de handelingen die je elke morgen in je badkamer uitvoert en toets ze aan jouw plattegrond.
 • Kies de materialen van je toekomstige badkamer.
 • Kies de badkamermeubels en toestellen en hak belangrijke knopen door zoals: 1 of meerdere lavabo’s?

Badkamerrenovatie: schets op papier zetten

Tijd om potlood en papier te nemen. Maak een schets van de plattegrond en bepaal de indeling. Opgelet, integreer zeker ook de badkamertoestellen in het plan. In een tweede fase verfijn je de schets om alle onderdelen van je badkamer op elkaar af te stemmen. Zo beantwoordt ze perfect aan je verwachtingen.

De meeste badkamermeubels, wastafels en baden hebben standaard afmetingen. Hieronder vind je een aantal cijfers en afmetingen die elke keer terugkomen:

 • Toilet: 130 cm diep en 90 cm breed
 • Bad: 170 tot 190 cm lang en 70 tot 90 cm breed
 • Inloopdouche: 90 tot 110 cm diep en 120 tot 200 cm breed
 • Enkele wastafel: 60 cm diep en 80 cm breed
 • Dubbele wastafel: 60 cm diep en 130 cm breed

 

Badkamermeubels en toestellen kiezen en kopen

Inrichting bepaald? Mooi zo, tijd om alle materialen en sanitaire toestellen te kiezen en te kopen. Zo gaan de werkzaamheden goed vooruit als alles is afgebroken. Controleer op voorhand of alle meubels en toestellen op voorraad zijn in de winkel. En let bij de aankoop ook op het onderhoudsgemak en de duurzaamheid, twee belangrijke aspecten die je op lange termijn alleen maar voordelen opleveren.

Hét dilemma voor je badkamer: bad of douche? Uit onderzoek blijkt dat 8 op de 10 Belgen vaker een douche dan een bad nemen. Logisch, want een bad neemt meer tijd in beslag en wordt eerder als luxe beschouwd. Kortom, een douche blijft de snelste, zuinigste en meest ecologische manier om je te wassen.

Trend van de laatste jaren? Technische snufjes zoals de regendouche. Of laterale massagestralen. De inloopdouche zonder deur zit ook in de lift, maar dan moet je douchezone wel minstens 140 cm breed zijn. Anders spat het water buiten je douche. Is je ruimte eerder beperkt, dan kies je beter voor een alles-in-één-douchecabine.

‘Duurzaam’ is het credo van de 21ste eeuw en dat merk je ook in de badkamer. De recycle douche deed zijn intrede. Vuil water wordt afgevoerd, proper water (zonder shampoo/zeep) wordt gefilterd/gezuiverd en hergebruikt. Resultaat? Een besparing in je waterverbruik van 50 tot 80%. Een interessante optie, zeker als je graag lang onder de douche staat en je waterfactuur de hoogte injaagt.

De wastafel vormt het hart van je badkamer. De andere meubelen of onderdelen zijn ontworpen in functie van die wastafel. Je vindt ze vandaag de dag in alle maten en vormen: rechthoekig, vierkant, afgerond, …

 

Klik hier om vrijblijvend contact met ons op te nemen

Badkamerverbouwing met Renoffice: van a tot z

Op zoek naar een partner die je volledige badkamerrenovatie voor zijn rekening neemt? We sturen een team met ervaren experts, elk met zijn of haar specialisatie. We volgen alles tot in de puntjes op en als je na de werken nog opmerkingen hebt, dan horen we dat graag.

Jouw winst? Gemoedsrust voor, tijdens en na de werken. Contacteer ons gerust voor meer informatie!

Of lees onze 7 tips voor een geslaagde badkamerverbouwing.

 

Voordelen badkamerverbouwingswerken

Je badkamer (laten) verbouwen biedt heel wat voordelen. Welke?

 • Je geniet van het extra comfort dat nieuwe sanitaire installaties opleveren.
 • Je badruimte krijgt (meestal) een heel nieuwe look, een moderne stijl die past bij de rest van je woning.
 • Je creëert een volledig nieuwe badkamerindeling die helemaal past bij jouw dagelijkse handelingen en behoeften.
 • Een badkamerrenovatie betekent een opwaardering van je huis, interessant op korte en langere termijn.

 

6 tips om je badkamer te verbouwen

Je sanitair transformeert van een vochtige gedateerde ruimte in een prachtige was- en doucheplaats. Maar helaas verloopt de verbouwing soms niet helemaal volgens plan. Een was- en doucheplaats herbergt vaak verborgen kosten en je botst wel eens op onvoorziene problemen.

Kost het moderniseren van een badkamer altijd veel geld? Brengt het hoge kosten met zich mee? Dat hangt er maar vanaf. Lees onze tips zodat je badkamerverbouwingswerken vlot verlopen.

1. Kies een ervaren renovatiespecialist

Veel mensen contacteren een loodgieter om een renovatie te leiden, maar dat is geen goed idee. Een aannemer is een professional in het organiseren en coördineren van een project. Hij behoudt het overzicht in elke fase van de werkzaamheden. Dat is belangrijk, want uiteindelijk maakt je badkamerverbouwing deel uit van een totaalrenovatie.

Soms lijkt het renoveren van een badkamer een makkelijke klus. Maar als je hier weinig ervaring mee hebt, mondt het uit in een stressvolle en kostelijke karwei. En er worden fouten gemaakt die een aannemer had kunnen voorkomen. Kortom, kies de juiste man (of ploeg) voor de job. Ieder zijn vak, zeg maar.

2. Bespaar op werkbladen

Granieten werkbladen zijn in opmars. Omdat de badplek klein is, pakt zo'n investering vaak lager uit dan bijvoorbeeld een keukenblad. Maar vraag je wel altijd af of dat echt nodig is. De sleutel van de moderne badruimte? Dat is vooral slim gebruik maken van de beschikbare ruimte.

3. Denk na over water-bespaar-systemen

Een waterbesparingssysteem is duurder in de aankoop dan een gewoon systeem, maar het betaalt zich op middellange termijn wel terug. Voorbeeld? Een toilet met dual-flush installatiesysteem. Dergelijke systemen zijn ontworpen voor gebruik met een zwevend toilet. De dubbele spoelfunctie laat de gebruiker toe de hoeveelheid water te kiezen bij het doorspoelen van het toilet. Het is een van de makkelijkste manieren om meteen water te besparen.

4. Verf

Geef je was- en doucheruimte een nieuwe look door het te verven. Dit is niet duur en misschien wel de meest effectieve manier om Geef je was- en doucheruimte een nieuwe look met een likje verf. Het is relatief goedkoop en misschien wel de meest effectieve manier om je badinrichting een metamorfose te bezorgen. Opgelet, schilderen lijkt een makkelijke en snelle klus maar er kruipt meer tijd in dan je zou denken. Je draagt tijdens de werken best zorg voor het sanitair: badkuip, douche, gootsteen, spiegel en toilet. En dat kost tijd. Hou daar rekening mee bij het opstellen van je planning.

5. Kijk naar de kleine details.

Het verschil zit ‘m in de details, ook in je badkamer. Lampen, gootsteen, kranen en handdoekhouders vormen een relatief kleine investering, maar ze maken je badkamer wel helemaal af.

6. Oude badkuip

De vervanging van een oude badkuip of douche mondt vaak uit in een dure kostenpost. Alternatief? Een grondige opknapbeurt. Dat is veel goedkoper en ze ziet er weer als nieuw uit. Opgelet, verouderde leidingen vervang je beter. Dat is nu eenmaal het verstandigste, want ze hypothekeren de waterdruk.

De vele voordelen van een badkamerrenovatie

 • Geef je badkamer een moderne stijl die past bij de rest van je woning
 • Verhoog je comfort met nieuwe sanitaire installaties
 • Creëer een volledig nieuwe badkamerindeling op basis van jouw behoeften

Vraag vrijblijvend meer info om jouw badkamer te renoveren!

 • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress
 • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties
 • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2019

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.

Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.

Beschrijf kort uw project.

Je krijgt snel een verblijvend voorstel.