Wat is de juiste volgorde van renovatiewerken?

Wat is de juiste volgorde van renovatiewerken?

Totaalrenovatie gepland? Fijn, maar waar begin je? Het is een veel voorkomende vraag en ze bepaalt in grote mate het welslagen van jouw renovatie. Welke werken laat je eigenlijk eerst uitvoeren? Begin je met de buitenkant of ga je eerst binnen aan de slag? Eerst je badkamer of toch maar de keuken?

In de praktijk verschilt het antwoord telkens weer. Logisch, want de staat van je woning bepaalt voor een groot deel de prioriteiten. Enkele tips voor het bepalen van de juiste volgorde.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Bepaal de diagnose en maak een planning

Net een woning gekocht? Dan is het altijd handig om ze te onderwerpen aan een grondige inspectie. Waar zitten de verborgen gebreken? Wat zijn de meest dringende mankementen? Maak een lijst met alle noodzakelijke ingrepen en prioriteiten.

Daarna steek je ze in een bepaalde categorie: van minder dringend tot precair. Scheid hoofd- van bijzaken, maak een onderscheid tussen basiscomfort en luxe.

Tenslotte maak je ook een passende timing die ruimte laat voor onverwachte wendingen. Het is sowieso belangrijk om een goede planning op te stellen, want een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker voor een totaalrenovatie.

 

Respecteer de energienorm

Hou rekening met de energienorm, want anders riskeer je een boete. In het meest extreme geval verklaart jouw gemeente de woning zelfs onbewoonbaar.

Los van de wettelijke norm is het altijd een goed idee om te isoleren. Het verhoogt immers je wooncomfort en bespaart je heel wat op de energiefactuur. Kortom, een goed geïsoleerde woning is vandaag de dag een absolute noodzaak. Begin alvast met enkele beglazing te vervangen, spouwmuren te vullen, je dak te isoleren, …

 

 

Begin met de buitenkant

Bij een renovatie werk je best van buiten naar binnen. Het is zeker geen must, maar je woning beschermen voor invloeden van buitenaf is vaak een eerste stap in de goede richting.

Denk ook strategisch en op langere termijn, bijvoorbeeld bij de volgorde van gevelwerken. Concreet? Wil je nieuwe ramen en deuren en/of sidings plaatsen? Begin dan met het zandstralen en niet omgekeerd.

Kijk verder dan je neus lang is, zo voorkom je onaangename verrassingen en vermijd je onnodige kosten of tijdverlies.

 

Hou rekening met jouw budget

Heb je genoeg budget om een totaalrenovatie in één keer te laten uitvoeren? Perfect, maar vaak moet je de renovatie opsplitsen in fases en keuzes maken op korte termijn. Je beschikbare budget bepaalt dus mee over de uitvoering.

Vraag ook zeker een realistische kostenraming aan jouw renovatiecoördinator. De prijs is meestal afhankelijke van drie factoren:

  1. De gebruikte materialen
  2. De uitrustingen (bijv. oven in keuken)
  3. De werkuren

Voordeel? Met een goed kostenoverzicht verloopt alles sneller en beter. Geen gedoe over planning of meerwerk, maar gemoedsrust.

 

Informeer je

Heb je geen flauw idee waar te beginnen? Of twijfel je of die spouwmuurisolatie wel echt nodig is? Vraag advies aan een expert met de nodige ervaring. Jouw architect bijvoorbeeld. Of nog beter: jouw renovatiecoördinator.

Wij vertellen jouw graag waar je op moet letten en bepalen zelfs de prioriteiten voor jou. Resultaat? Een efficiënte en kostenbesparende aanpak van jouw totaalrenovatie.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.
Wij bellen je alleen op om je vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit je buurt neemt contact met je op.

Je krijgt snel een verblijvend voorstel.