In 5 stappen een realistisch renovatiebudget

In 5 stappen een realistisch renovatiebudget

Een realistisch renovatiebudget vraagt om een nauwkeurige voorbereiding. Onverwachte meerkosten duwen het vooropgestelde budget wel eens de hoogte in. Gelukkig kun je dat soort verrassingen in grote mate voorkomen door te anticiperen op mogelijke tegenslagen. Je doet er goed aan om bij het opstellen van je budget rustig de tijd te nemen en alle mogelijkheden grondig te verkennen. Maar hoe begin je daar dan het beste aan?

Bij deze … 5 stappen om een realistisch budget op te stellen.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

1. Prioriteiten stellen

Een renovatie is een goede maar ook ingrijpende investering. De verleiding is dan ook groot om het meteen groots aan te pakken en alle renovatiewerken op die manier zo snel mogelijk achter de rug te hebben.

Een totaalrenovatie vraagt echter om een groot budget. Bij het opstellen van dat budget kan het de moeite lonen om jezelf af te vragen of alle werken even dringend zijn. Is dat niet het geval? Maak dan een onderscheid tussen hoofd- en bijzaken. Basisinvesteringen (zoals funderingen, het sanitair, isolatie, verwarmingsinstallaties, ...) krijgen altijd voorrang. Logisch. Zaken die minder noodzakelijk zijn kun je uitstellen.

 

2. Offertes vergelijken

Weet je welke werken je precies laat uitvoeren? Dan vraag je best een aantal offertes. Belangrijk daarbij is om voldoende research te doen en niet te vertrouwen op wat één aannemer zegt maar eerder verschillende partijen te contacteren. Een renovatiecoördinator als Renoffice helpt je daarbij. Onze schaalvoordelen bij verschillende aannemers leiden tot gunstige offertes, die we samen met jou grondig overlopen en onderling vergelijken. Zo slagen we erin de beste en goedkoopste opties uit te kiezen.

 

3. Premies onderzoeken

Je beschikt nu over de meest voordelige offertes, maar op welke premies en subsidies van de overheid maak je aanspraak? Zo is er de Vlaamse renovatiepremie, maar je krijgt ook subsidies voor bepaalde energiezuinige maatregelen. De totaalrenovatie geldt voor een combinatie van energiebesparende ingrepen (minstens drie) en bedraagt zo’n 1.250 tot 4750 euro. De overheid beloont je ook voor afzonderlijke energetische renovaties.

Controleer dus zeker eens op welke premies en subsidies je recht hebt. Op die manier blijft jouw investering beperkt(er), krijg je iets meer ademruimte of hou je budget over voor een extra ingreep. Hoe je dat doet? Door te surfen naar de premiezoeker of door in zee te gaan met een renovatiecoördinator als Renoffice. Wij adviseren jou graag van a tot z.

 

4. Marge berekenen

Op dit punt krijg je een goed overzicht van het totale budget. Maar een verbouwing verloopt nooit helemaal zoals verwacht. Plots blijkt bijvoorbeeld de elektriciteitsleiding dringend aan vervanging toe. Of er is een probleem met de waterleiding wat ook weer een hap uit het budget neemt. Trek dus zeker een extra bedrag uit om onverwachte zaken te bekostigen. Met een goede voorbereiding is de kans klein dat je die marge moet benutten, maar het geeft je in ieder geval een veilig gevoel.

 

5. Middelen bekijken

Tijd voor het slotakkoord van je budgetplanning: bekijk met welke middelen je de werken bekostigt. Welk deel financier je zelf en hoeveel leen je? In de meeste gevallen zal een renovatielening noodzakelijk zijn. Ook hier is het, net als bij de aanvraag van offertes, essentieel om alle mogelijkheden te vergelijken. Want dat is de eenvoudigste manier om te besparen op je budget.

Hulp nodig bij het opstellen van je renovatiebudget? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij helpen jou graag verbouwen zonder stress.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.