Renovatiewerken: hoe begin je eraan?

Renovatiewerken: hoe begin je eraan?

Renovatiewerken gepland? Of ben je al gestart? Dan heb je waarschijnlijk veel om handen. Er kom heel wat op je af en je krijgt met verschillende partijen te maken. En je wil natuurlijk wel dat de samenwerking optimaal verloopt. Succesformule voor een geslaagd renovatieproject (klein of groot)? Een goede coördinatie vanaf het begin. Die verricht wonderen en bezorgt je tonnen gemoedsrust.

Concreet? Een duidelijk stappenplan en bijhorende timing garanderen een goede afloop. Om het project in goede banen te leiden doe je dan ook best een beroep op een externe project- of renovatiecoördinator.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Renovatiewerken: waarmee rekening houden?

Eerste tip: zet alle details op papier. Waarmee hou je rekening als je aan renovatiewerken begint? Welk stappenplan volg je?

 • Bepaal jouw budget op basis van je persoonlijke wensen. Wat wil je precies verbouwen? En passen jouw ambities binnen je mogelijkheden? Stippel een budgetplan uit, zo weet je waar je aan toe bent. En bouw ook altijd een marge in van 15% voor onvoorziene herstellingen, want een renovatie laat zich zelden helemaal voorspellen.
 • Kijk ook zeker of je in aanmerking komt voor de renovatiepremie van de Vlaamse overheid of andere subsidies van de netbeheerders. Ze maken soms een belangrijk verschil, zeker als je met een krap budget zit.
 • Planning: lijst de werkzaamheden chronologisch op en bepaal de prioriteiten. Welke werken zijn het dringendst? Koppel de werken ook aan een precieze timing. Wanneer wil je wat klaar hebben?
 • Vraag op tijd de nodige bouwvergunningen aan. Wanneer heb je die nodig? Over het algemeen geldt: als je een architect nodig hebt en als het uitzicht van de straat wijzigt door jouw plannen.
 • Formuleer een antwoord op de vraag ‘Wie doet welke werkzaamheden?’ Doe je ook een deel zelf? In het ideale scenario kies je voor één partner die alles coördineert en een beroep doet op betrouwbare onderaannemers
 • Contacteer een projectcoördinator en vraag offerte(s). Zo kun je vergelijken. Tip: kijk niet alleen naar de prijs maar ook naar wat je ervoor terugkrijgt.
 • Maak duidelijke afspraken met externe partijen. Wat als het renovatieteam met onverwachte zaken te maken krijgt? (Bijvoorbeeld onopgemerkte scheuren in de muur.) Welke invloed heeft dat op de prijs en timing?
 • Lening nodig? Leg dan op tijd afspraken vast bij verschillende banken, want het onderhandelen en selecteren van een voordelige lening neemt ook wat tijd in beslag.

 

Kwalitatieve en tijdige oplevering

Zie je op tegen renovatiewerken? Word je midden in de nacht badend in het zweet wakker van wilde verhalen over projecten die in het honderd lopen? Natuurlijk heb je niet alles in de hand wanneer je met een externe partij samenwerkt. Maar een juiste voorbereiding verhoogt de kans op succes aanzienlijk.

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?

 • Een kwalitatieve oplevering. Je gaat best in zee met een betrouwbare partij die grond werk levert. Denk op langere termijn en zorg dat je voor decennia goed zit.
 • Een stipte oplevering is ook een belangrijke doelstelling. Bij een verbouwing horen ook wat praktische oplossingen, zeker als je een tijdje elders moet gaan wonen. Zorg dat je verbouwing op schema blijft.

Kortom, hou hier rekening mee tijdens elke stap van het project.

 

Renovatiewerken: de voordelen van renovatiecoördinator

Veel mensen zien het niet zitten of missen gewoon de tijd om een volledig renovatieproject zelf uit te voeren en/of in goede banen te leiden. Ze gaan in zee met een projectmanager of renovatiecoördinator die de renovatiewerken van a tot z voor zijn rekening neemt. Complete ontzorging, zeg maar. Wat zijn de troeven?

 • Geen stress of zorgen
 • Je hoeft er weinig tijd en energie in te steken
 • Professionele begeleiding.
 • Kwalitatieve oplevering.
 • Ook belangrijk: je hoeft er weinig tijd en energie in te steken.

Je doet er goed aan om vooraf de referenties te checken en eventueel met wat mensen te praten die al met het bedrijf in kwestie hebben samengewerkt. Zo leer je hun manier van aanpak kennen. En je kunt beter inschatten of je de geschikte partner kiest. Want bij renovatiewerken zijn renovatieadvies op maat en communicatie van groot belang. Advies nodig bij het opstarten van jouw renovatieplannen? Of gewoon benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Neem dan zeker contact op met een van onze medewerkers voor een persoonlijk onderhoud.

 

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

 • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
 • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
 • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
 • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.
Wij bellen je alleen op om je vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit je buurt neemt contact met je op.

Je krijgt snel een verblijvend voorstel.