Hoe lang duurt een renovatie?

Hoe lang duurt een renovatie?

De eerste vraag die zich aandient als je gaat renoveren is natuurlijk: hoeveel gaat dat kosten? Logisch, want je hebt dan ook maar een bepaald budget te spenderen. Maar daarna volgt een al even prangende vraag: hoe lang duurt mijn renovatie? De werken durven immers lang aanslepen, zeker bij een totaalrenovatie. In dat geval moet je misschien op zoek naar een tijdelijke oplossing en een appartement gaan huren. De tijdsduur van je verbouwing heeft dan ook een invloed op het kostenplaatje.

Helaas ligt een algemeen antwoord op de vraag naar de tijdsduur van werken moeilijk. Het ene project is het andere niet. De timing van de werken verschilt dan ook vaak in de praktijk.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Totaalrenovatie of in fasen?

Om kosten te spreiden kies je misschien voor een verbouwing in fasen, gespreid over meerdere jaren. Voordeel? De duur van kleinere ingrepen valt (meestal) makkelijker te voorspellen. Een badkamerrenovatie bijvoorbeeld duurt soms maar één week. Al hangt veel natuurlijk af van de aard van de werken.

Bij een totaalrenovatie daarentegen hou je met veel meer factoren rekening. Het gaat immers om structurele werken. Zeker bij hele oude huizen kom je soms voor verrassingen te staan. Je weet wel waar je begint maar zelden waar je eindigt.

Toch is een totaalrenovatie eigenlijk altijd voordeliger dan een gefaseerde verbouwing. Je bespaart tijd en geld. Bij kleine ingrepen blijven veel mensen in hun huis wonen met allerlei ongemakken tot gevolg. Kortom, je kiest beter voor de grondige aanpak.

 

 

Hoe lang duurt een totaalrenovatie?

Even kort door de bocht: het duurt ongeveer één jaar om een woning volledig te renoveren. Bij een totaalrenovatie gaat het dan ook om ingrijpende werken die de structuur wijzigen en waarvoor een bouwvergunning vereist is.

Al kan het ook korter. In sommige gevallen volstaan zelfs 3 tot 6 maanden. (Voor alle duidelijkheid, we hebben het hier over het totale traject inclusief het opstellen van de plannen en de nazorg.) Koffiedik kijken dus, want …

  • •Hoe ambitieus zijn jouw plannen?
  • Zelf verbouwen of uitbesteden?
  • Met welke partij ga je in zee?

Hoe dan ook, de meeste verbouwingen duren (veel) langer dan nodig. Reden? Een gebrek aan planning, onervaren aannemers of geen tot onvoldoende coördinatie. Wat doe je eraan?

  • Tip 1: Huur een ervaren en betrouwbare renovatiecoördinator in. Die stemt alle actoren op elkaar af zodat de werken vlugger verlopen en op schema blijven.
  • Tip 2: Bouw een buffer in, want soms vallen er lijken uit de kast. Een renovatie verloopt zelden 100% zoals gepland. En een te strakke timing loopt altijd meer risico om uit te lopen.

 

Tijdsduur van jouw renovatie?

Ben je benieuwd hoe lang jouw renovatie duurt? Wil een eerste ruwe schatting of je plannen concreet laten uitwerken in een passende offerte?

Neem contact op met een van onze medewerkers. Wij luisteren graag naar jouw verhaal en geven je een idee van de duur van de werken. Dat is mogelijk dankzij onze jarenlange samenwerking met betrouwbare partners in de bouwsector. Zo weet je waar je aan toe bent.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.