Bel gratis! 0800 62 330

Renovatie kostenraming: renoveer met een realistisch budget!

vrijdag 14 maart 2014 - 20u06

Dat een renovatie een zeker budget vereist, dat moeten we je niet meer vertellen. Maar in welke grootteorden van budget moet je dan denken? De uiteindelijke kosten hangen natuurlijk af van tal van factoren, en het is dan ook erg belangrijk om vooraf een kostenraming te maken van je renovatiewerken. Op die manier kan je renoveren met een realistisch budget, en kom je niet voor verrassingen te staan. En als je bovenop je voorziene kostenraming nog een kleine marge extra voorziet, dan zijn verrassingen helemaal uitgesloten.

Een renovatie kostenraming maken: breng alle werken in kaart

Bij het maken van een kostenraming voor je renovatieproject wil je natuurlijk beginnen met het maken van een gedetailleerde lijst van de werken. Verdeel die werken bijvoorbeeld per categorie en dan per kamer. Hoe die lijst eruit ziet hangt natuurlijk af van renovatie tot renovatie, maar bij een grondige renovatie komen volgende zaken steevast terug:

  • Ramen: zeker als het om een wat oudere woning gaat, is er vaak nog geen dubbel glas aanwezig. Overal dubbel glas of zelfs hoogrendementsglas plaatsen is dan de boodschap.
  • Elektriciteit: mogelijk voldoet de elektriciteit na al die jaren niet meer aan de wettelijke normen. Bovendien gaat een renovatie ook altijd gepaard met het plaatsen van nieuwe stopcontacten en verlichting.
  • Verwarming: Ook de verwarming zal je bij een renovatie vaak moeten aanpakken. Dat bekent niet alleen dat je nieuwe radiatoren moet plaatsen, maar veelal ook een nieuwe ketel en nieuwe leidingen.
  • Sanitair: bij een grondige renovatie doe je er goed aan om ook je sanitair eens goed onder handen te nemen. Wordt het regenwater bijvoorbeeld al opgevangen om het toilet mee door te spoelen? Mogelijk moet je ook nieuwe leidingen leggen. Of wil je je badkamer simpelweg in een nieuw jasje steken?
  • Vloer en muren: tot slot wil je waarschijnlijk de muren en de vloer aanpakken. Het opnieuw bezetten en schilderen van je muren zal bij een grondige renovatie sowieso nodig zijn.

Maak een schatting van de kosten van de werken

Op basis van je lijst met de werken die moeten gebeuren, kan je vervolgens een kostenraming laten maken. Het proces van bij verschillende onderaannemers offertes aanvragen en vergelijken is geen sinecure… Het vraagt tijd, moeite en een zekere kennis van de bouwsector. Laat dit dus ook over aan een professional, die de nodige ervaring aan de dag kan leggen en betere prijzen kan afdwingen… Een renovatiecoördinator zoals Renoffice coördineert je renovatie van a tot z,  en staat je eveneens bij in de budgetteringsfase!

Reken ook een marge van 5 tot 10 % extra in, bepaalde kosten zullen vaak net iets hoger uitvallen dan oorspronkelijk geraamd. Dankzij de ingecalculeerde marge voorkom je verrassingen.

Bespaar kosten met een renovatiecoördinator

Renovatiewerken vragen steeds om heel wat coördinatie en opvolging. Laat het dus aan een specialist over, die de coördinatie voor zijn rekening neemt. Je bespaart er bovendien kosten mee: wij hebben een uitgebreid netwerk aan onderaannemers, wat maakt dat we steeds de beste prijzen kunnen overeenkomen met alle betrokken partijen!