Bel gratis! 0800 62 330

Een woning renoveren: wat zijn de voordelen?

vrijdag 23 augustus 2013 - 07u41

Een woning renoveren levert je heel wat voordelen op. Ten eerste kan je genieten van heel wat financiële voordelen die je niet hebt als je een nieuwbouw aanvat. De overheid stimuleert renoveren met het oog op energiezuinigheid. Verder verkrijg je een woning die er als nieuw uitziet en volledig aan je wensen voldoet. En renoveren levert je een mooie meerwaarde op bij een eventuele verkoop.

De Vlaamse renovatiepremie

Als je een woning renoveert kan je gebruikmaken van de Vlaamse renovatiepremie. Die is in het leven geroepen om de woningkwaliteit te verbeteren en huizen op het Vlaamse grondgebied duurzamer te maken (energiezuiniger). De premie is begrensd tot 10.000 euro en bedraagt maximaal 30% van het geïnvesteerde bedrag. De kostprijs van de werkzaamheden moet minimaal 10.000 euro zijn en de premie kan alleen aangevraagd worden wanneer alle renovatiewerken zijn uitgevoerd.

Woning renoveren: geniet van 6% btw

De overheid neemt nog extra initiatieven om renoveren te stimuleren. Als je een woning renoveert die ouder is dan 5 jaar, heb je recht op een verlaagd btw-tarief van 6% (in plaats van de gebruikelijke 21%). De werkzaamheden moeten uitgevoerd worden door een erkend aannemer en het moet om werken in onroerende staat gaan. De woning moet ook in hoofdzaak voor privé-doeleinden gebruikt worden.

Fiscaal voordeel voor dakisolatie

Een woning renoveren gaat ook dikwijls samen met nieuw buitenschrijnwerk en nieuwe isolatie. Tot voor kort gaven deze energiebesparende maatregelen je recht op een fiscaal voordeel dat 40% van de totale kosten. Voor aanslagjaar 2013 heeft de regering dit fiscale voordeel beperkt tot alleen dakisolatie. De belastingvermindering bedraagt 30% van de uitgaven en is maximum 2.930 euro (aanslagjaar 2013 – inkomsten 2012).

Is de elektriciteit aan vervanging toe?

Wanneer je een (oude) woning koopt, kunnen er altijd (verborgen) gebreken opduiken. Zo is het mogelijk dat de elektriciteit aan vervanging toe is. Daarbij aansluitend is het ook een goed idee om meteen de vloerbekleding en eventueel de draagstructuur te vervangen. Je moet zeker ook de elektriciteitsleidingen controleren en checken of ze geschikt zijn voor het huidige verbruik.

Woning renoveren: installeer een nieuwe verwarmingsketel

Je doet er ook goed aan om de verwarmingsketel te bekijken. Tegenwoordig worden er vooral hoogrendementsketels gebruikt die heel energiezuinig zijn. Een nieuwe ketel kopen vormt een investering, maar die verdien je na verloop van tijd dubbel en dik terug.

Badkamer in een nieuw kleedje

Wil je een woning renoveren? Denk dan ook eens aan badkamerrenovatie. Dikwijls wordt de oorspronkelijke badkamer nog altijd gebruikt en is ze aan vervanging toe. Zowel de vloer- als de wandbekleding kan je vervangen, net als de badkamermeubels en het bad en/of douche. Zorg er ook voor de ventilatie in zowel de badkamer als de wc voldoet aan de vooropgestelde normen.

Waarde van het pand stijgt

Wat is het resultaat? Je zal niet alleen in een gloednieuw huis wonen, het zal ook heel energiezuinig zijn en voldoen aan alle energienormen. Dat is waar duurzaam renoveren om draait! Bovendien stijgt de waarde van je woning aanzienlijk waardoor ze een meerwaarde oplevert bij een eventuele verkoop.

Woning renoveren: werk samen met een gespecialiseerde firma

Een woning renoveren is specialistenwerk en laat je best over aan mensen met kennis van zaken. Ben je op zoek naar een partner die je renovatie van a tot z in goede banen leidt? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of vraag een gratis offerte!