Bel gratis! 0800 62 330

De renovatie van een herenhuis: helse stress of hemels relaxt?

donderdag 28 november 2013 - 06u55

Een herenhuis heeft vaak een prachtige en majestueuze voorgevel. Binnenin is er echter vaak veel werk aan de om het oude pand bewoonbaar te maken. Waar dien je rekening mee te houden bij de renovatie van een herenhuis?

Geef toe: wie wil er nu niet in een statig herenhuis wonen? Een herenhuis straalt dan ook klasse en elegantie uit, en vooral: het heeft tonnen karakter. Dat heeft vooral te maken met de voorgevel. Als die goed onderhouden is, is het een echte eyecatcher voor voorbijgangers.

De renovatie van een herenhuis kost veel werk én geld

Wie in een herenhuis woont, zal je echter kunnen zeggen dat er ook heel veel werk, tijd en geld inkruipt. Vooral binnenin heeft de tand des tijds vaak lelijk huisgehouden: afbladerende muren, ouderwetse patronen, een onpraktische kamerindeling, verouderde elektriciteit- en waterleidingen, versleten vloeren, … Het zijn allemaal zaken waar je als nieuwbakken eigenaar van een herenhuis komaf mee zal willen maken. Om kort te gaan: wie een herenhuis volledig aan zijn of haar stijl wil aanpassen heeft daarvoor een stevig renovatieplan en dito budget nodig.

Uiteraard zal de prijs van je verbouwing sterk afhangen van de omvang. Met andere woorden: wat wil je allemaal vernieuwen? Badkamer, woonruimte, keuken? Het belangrijkste advies dat we kunnen geven is het volgende: lijst alle stappen van het bouwproces op! Zo krijg je een mooi overzicht waarop je steeds kunt terugvallen. Bovendien kun je het ook gebruiken als je een beroep wil doen op specialisten om de werkzaamheden uit te voeren.

Ga in zee met een renovatiespecialist voor je herenhuis

Veel eenvoudiger én voordeliger wordt het echter als je een renovatiespecialist onder de arm neemt die verstand heeft van herenhuizen renoveren. Gevelrenovatie, bijvoorbeeld, is een stiel apart die wel wat ervaring vereist. Bovendien werken zulke specialisten vaak samen met een uitgebreid netwerk aan vaste onderaannemers waardoor ze een erg voordelige prijs kunnen aanbieden. Wil je alles zelf plannen, dan loopt de factuur vaak op tot hallucinante bedragen…

Bij de renovatie van een oud herenhuis profiteer je trouwen sowieso van een verlaagd btw-tarief van 6 procent voor woningen ouder dan 5 jaar. Op die manier wordt de renovatie van je herenhuis een stressloze onderneming!