Wat kost een aanbouw?

Wat kost een aanbouw?

“Wij willen de woonkamer van onze woning uitbreiden. Wat kost een aanbouw eigenlijk ongeveer?”

Vraag van een van onze klanten die een offerte op maat kreeg. Een realistische schatting is eigenlijk alleen maar mogelijk op basis van alle details, want elke aan- of bijbouw is weer anders. Is een aanbouw duur? Neen. Op lange termijn rendeert je investering altijd, want je woning stijgt in waarde en wordt comfortabeler.

Wat bepaalt de prijs van een aanbouw?

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Kosten aanbouw: 10 prijsindicatoren

1. Grootte

Size matters. Een aanbouw betaal je per vierkante meter. Logisch. Want hoe groter de oppervlakte, hoe meer materialen en hoe meer werkuren. Wil je het goedkoop houden, dan kies je dus best voor een klein model (bijv. 6 vierkante meter). Al bepaalt in de praktijk meestal de breedte van je woning de afmetingen.

2. Bouwstijl

Je wilt natuurlijk wel een aanbouw die perfect aansluit bij de stijl van je bestaande woning. Bij elk type woning hoort een andere stijl. Je kiest uit een standaardmodel, landelijke stijl (bijv. voor villa’s) of modern design met veel glas. Bij elke bouwstijl hoort natuurlijk ook een prijskaartje. Klassiek of modern valt vaak duurder uit dan een standaardtype.

3. Deuren en ramen

Welke deuren en ramen kies je in je aanbouw? Een klassiek raam, dakraam, standaard tuindeur of schuifdeur? Het speelt allemaal een rol in de eindfactuur. Wil je het echt betaalbaar houden? Ga dan voor de standaarduitvoering.

4. Leeftijd

Hoe oud is je huis? De werken bij relatief recente huizen vallen goedkoper uit dan bij oudere woningen. Een aanbouw is een verlengstuk van je huis en moet dan ook perfect aansluiten. (zie punt 5.) Letterlijk, maar ook esthetisch.

5. Prefab of op maat

Een prefab-model is al op voorhand gemonteerd in de fabriek en moet alleen nog geplaatst worden. Grote voordeel is de snelle plaatsing, want meestal volstaat een dag. Een traditionele aanbouw wordt helemaal op maat gemaakt. Je hebt zelf de regie in handen, maar de plaatsing neemt meer tijd in beslag. En dat vertaalt zich in een hogere factuur.

6. Aansluiting

Een vrijstaande aanbouw (bijv. tuinhuis) is goedkoper dan een aansluiting met één of twee gebouwen. Zeker met de isolatienormen in Vlaanderen kruipen er extra werkuren en materialen in het verzekeren van een goede aansluiting.

7. Locatie

Kies je voor een aanbouw aan de achterkant van je woning? Dan hoef je (meestal) geen vergunning aan te vragen. Zo bespaar je natuurlijk geld en tijd. Denk dus altijd goed na over de locatie van je aanbouw.

8. Funderingen

In de voorbereidende fase van de aanbouw wordt het type fundering gekozen: algemene vloerplaat, fundering op staal of paalfundering. De keuze hangt af van de ondergrond en het gewicht van de constructie.

9. Materialen

Je kiest voor kozijnen in kunststof, hout of aluminium. Elke materiaal heeft ook zijn prijskaartje en dus invloed op de factuur.

10. Zelf doen of uitbesteden ?

Ben je een handige Harry of heb je er een rondlopen in huis? Dan kun je overwegen om de mouwen op te stropen en zelf aan de slag te gaan. Hou er wel rekening mee dat het een zware klus wordt. Zeker als je beslist om alles zelf te doen: vergunning aanvragen, ontwerp maken, aankoop materiaal, … Je kunt ook een architect onder de arm nemen en bepaalde werken uitbesteden aan een aannemer. Op die manier beperk je de kosten van je aanbouw.

Helaas loopt het in de praktijk vaak verkeerd. Waarom? Omdat een aanbouw een specialisme is en in geen geval een routine-ingreep. Daarom besteed je deze werken beter uit aan een expert met voldoende ervaring. Een kwestie van onbetaalbare gemoedsrust, zeg maar.

 

Extra opties aanbouw

Extra opties als speciale isolatie of elektronica/domotica? Vloerverwarming? Dubbel glas? Het zijn allemaal bijkomende uitvoeringen die je comfort verhogen maar ook de factuur van je aan- of uitbouw de hoogte injagen.

Toch zijn extra opties vaak het overwegen waard, want ze verhogen ook de waarde van je huis.

De voordeligste keuze? Dan kies je voor een standaard prefab-aanbouw zonder extra’s en met een minimale afwerking.

 

Kost aanbouw Renoffice?

De kosten van een aanbouw verschillen sterk per renovatiebedrijf, zeker als het gaat om maatwerk. Maar uiteindelijk bepaal je zelf voor een groot stuk hoeveel je investeert. Tip: kies in de eerste plaats voor kwaliteit en betrouwbaarheid, zodat je zeker bent van een vlekkeloos verloop van je aanbouw.

Wij hebben ruime ervaring met het uitvoeren van alle soorten aanbouw. Bekijk onze realisaties of neem meteen contact op voor een offerte op maat.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.