
Een trap vervangen kost veel geld en tijd en is meestal overbodig. Oplossing? Je trap renoveren. De uitvoering gebeurt snel (± 1 dag) en is dan ook relatief goedkoop. En de ingreep levert ook meteen effect op, want je trap én traphal krijgen een heel nieuwe look.
Maar hoe weet je of je trap aan renovatie toe is? Hoe verloopt zo’n traprenovatie in de praktijk? En waarmee hou je best rekening voor een optimaal resultaat? Het antwoord op die vragen lees je in deze blog.
Wanneer is je trap aan renovatie toe?
Ook als leek zie je natuurlijk wanneer je trap een opknapbeurt verdient.
- Beschadigingen aan trap en/of treden
- Barsten en krassen
- Gedateerde look (bijv. bekleding)
Totaalrenovatie gepland? Dan hoort je trap daar zeker bij, want hij maakt nu eenmaal deel uit van je interieur. Tip: neem je traphal mee op in je renovatieplannen. Een totaalaanpak garandeert altijd een beter resultaat op esthetisch vlak.
Trap renoveren: werkwijze
Hoe gebeurt een traprenovatie in de praktijk? De trap wordt eerst gestript. Alle losse delen en vloerbedekking worden verwijderd tot er een kale trap overblijft. Vervolgens lijmt jouw renovatiespecialist de nieuwe delen op de bestaande treden. En hij werkt ook de andere delen van de trap af: zijkanten, overloop en (eventueel) leuning.
Zit je met een heel oude (houten) trap? Dan kraakt hij waarschijnlijk. Dat heeft zeker zijn charme, zolang dat gekraak maar binnen de perken blijft. Daarom gebruiken we geluidsabsorberende lijm.
Traprenovatie tips
Waarmee hou je rekening bij het renoveren van je trap? Met deze tips teken je voor een perfect eindresultaat.
1. Kies de juiste materialen
Hou rekening met de degelijkheid/duurzaamheid, het onderhoud en de veiligheid van verschillende materialen. Informeer je goed, want een trap renoveer je waarschijnlijk maar één keer in je leven.
Natuurlijk wil het oog ook wat. Denk aan de stijl, uitstaling en het design van je interieur. Concreet? Voor een warme en rustieke stijl kies je voor natuurlijke materialen zoals hout en steen. Metaal en blaustaal resulteren eerder in een moderne look.
2. Bepaal je budget
Stel een realistisch budget op en hou je daaraan. Zo vermijd je onaangename verrassingen achteraf. Een traprenovatie is gelukkig relatief goedkoop, omdat het aantal werkuren beperkt blijft. Je betaalt dus vooral de materialen.
3. Bereid je goed voor
Tips 3 geldt eigenlijk voor zowat alle renovaties. Een goede voorbereiding is het halve werk. Bescherm of verplaats meubelen in de traphal zodat ze niet beschadigd raken en het renovatieteam overal vlot bij kan. Breng ook alle bewoners op de hoogte zodat ze niet in de weg lopen.
4. Schakel een specialist in
Een trap renoveren is vakwerk. Zelf de mouwen opstropen? Je loopt altijd het risico op aanpassingen/correcties omdat de afwerking te wensen over laat. Logisch, want je mist de ervaring die je behoedt voor fouten.
Tip: schakel een echte expert in die weet wat hij doet. Hij geeft je ook het nodige advies over materialen en technieken. Neem snel contact op met je renovatiecoördinator.