Bel gratis! 0800 62 330

In 5 stappen een realistisch renovatiebudget

In 5 stappen een realistisch renovatiebudget Vermijd onverwachte uitgaven met deze 5 eenvoudige stappen

Een realistisch renovatiebudget vraagt om een nauwkeurige voorbereiding. Het gebeurt immers vaker wel dan niet dat onverwachte meerkosten het vooropgestelde budget de hoogte induwen. Gelukkig kan je dat soort verrassingen in grote mate voorkomen. Je doet er goed aan om bij het opstellen van je budget rustig de tijd te nemen en alle mogelijkheden grondig te verkennen. Hoe begin je daar dan het beste aan?

1. Prioriteiten stellen

Een renovatie is een goede investering, maar wel een ingrijpende. De verleiding is dan ook groot om het meteen groots aan te pakken en alle renovatiewerken op die manier zo snel mogelijk achter de rug te hebben.

Een totaalrenovatie vraagt echter om een groot budget. Bij het opstellen van dat budget kan het de moeite lonen om jezelf af te vragen of alle werken even dringend zijn. Zo niet, kan je een onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken. Basisinvesteringen (zoals funderingen, het sanitair, isolatie, verwarmingsinstallaties...) krijgen daarbij voorrang. Zo kan je op een later moment investeren in zaken die minder noodzakelijk zijn.

2. Offertes vergelijken

Als je weet welke werken je precies wil laten uitvoeren, kan je nauwkeurige offertes aanvragen. Belangrijk daarbij is om voldoende research te doen en niet te vertrouwen op wat één aannemer zegt. Een renovatiecoördinator als Renoffice kan je daarbij helpen. Onze schaalvoordelen bij verschillende aannemers leiden tot gunstige offertes, die we samen met jou grondig overlopen en onderling vergelijken. Zo slagen we erin de beste en goedkoopste opties uit te kiezen.

3. Premies nagaan

Nu je beschikt over de meest voordelige offertes, kan je nagaan of de overheid in jouw situatie premies uitreikt. Zo is er de Vlaamse renovatiepremie, maar worden er ook subsidies uitgedeeld voor bepaalde energiezuinige maatregelen. Zulke middelen kunnen je budget aanzienlijk helpen en geven je iets meer ademruimte.

4. Marge berekenen

Op dit punt zou je een goed overzicht moeten hebben van het totale budget. Aarzel echter niet om daar nog een bedrag aan toe te voegen om onverwachte zaken te bekostigen. Met een goede voorbereiding is de kans klein dat die marge benut moet worden, maar het geeft je in ieder geval een veilig gevoel.

5. Middelen bekijken

Tot slot hoef je enkel nog te bekijken met welke middelen je de werken zal bekostigen. Welk aandeel kan je zelf betalen en hoeveel moet je lenen? In de meeste gevallen zal een renovatielening noodzakelijk zijn. Ook hier is het, net als bij de aanvraag van offertes, essentieel om alle mogelijkheden te vergelijken. Want dat is de eenvoudigste manier om te besparen op je budget.

Hulp nodig bij het opstellen van je renovatiebudget? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Graag helpen wij je verbouwen zonder stress.