Toekomst renovatie: Hoe wonen we morgen?

Toekomst renovatie: Hoe wonen we morgen?

De toekomst van renovatie ziet er goed uit, want het wordt almaar moeilijker om een nieuwe woning te bouwen (cfr. betonstop in 2040). De tijd van de nieuwe verkavelingen is zo goed als voorbij. Grote uitdaging? De beschikbare ruimte zo goed mogelijk invullen. Maar hoe ziet de woning van morgen er dan precies uit? Welke renovatiewerken worden populair? En welke ingrepen laat je uitvoeren om je woning klaar te stomen voor de komende decennia?

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Toekomst renovatie: top 5 renovatietrends

Meer technologie

Technologie zal in de toekomst almaar meer deel gaan uitmaken van onze woonruimte. Ze vergemakkelijkt het leven van elke dag door klusjes voor ons op te knappen. Denk maar aan domotica of spraaktechnologie. Meer voorbeelden? Luiken die automatisch sluiten bij valavond of een app die je verwittigt als je energieverbruik een bepaalde limiet overschrijdt.

Meest bekende voorbeeld van technologische innovatie is misschien wel de alarminstallatie. Je vindt ze vandaag al terug in veel woningen, zeker in landelijke gebieden of residentiële wijken.

Duurzame technieken en zelfreinigende materialen

Renoveren en renoveren is twee. Je maakt het verschil door duurzaam te verbouwen met recycleerbare materialen. In de mate van het mogelijke weliswaar, want bij nieuwbouw heb je nog meer mogelijkheden omdat je helemaal van nul begint. Houtskeletbouw zit wat dat betreft in de lift.

Al ooit gehoord van zelfreinigend glas? Het combineert de werking van uv-stralen en regenwater op glas. Resultaat? Minder reinigingsbeurten. Je laat eigenlijk gewoon de natuur zijn werk doen. Het is maar een van de vele voorbeelden die het helemaal gaan maken in het huis van de toekomst.

Focus op energieprestaties

Een energiezuinige renovatie levert je heel wat kortingen en premies op. Doel? Een zo laag mogelijke EPB-waarde. Tegen 2021 moet alle nieuwbouw bijna energieneutraal zijn. Tegen 2050 eist de overheid zelfs dat je gerenoveerde woning een even goede score haalt als een nieuwbouw. (cfr. Renovatiepact). Isoleren is dus de boodschap. Niet alleen omdat het moet maar ook voor het milieu en je energiefactuur.

Beter renoveren dan de norm vereist, dat heet tegenwoordig Benoveren.

Extra ruimte creëren/aanbouw

Het uitbreiden van de woonruimte blijft populair. Meestal gaat het om het creëren van ruimte voor een dressing, berging, hobbyruimte, veranda, bibliotheek of wellnessruimte. Kortom, recreatieve ruimte om je even af te sluiten in je eigen universum. Of om helemaal tot rust te komen.

Toegankelijkheid verhogen

We worden almaar ouder, de levensverwachting stijgt. Enige nadeel? Verminderde mobiliteit. Vooruitkijken is in dat opzicht zeker een goed idee. Met de nodige aanpassingen anticipeer je op je oude dag en zorg je voor meer toegankelijkheid. Bijvoorbeeld met multifunctionele ruimtes en flexibele interieurinrichting. Toekomstige senioren doen aan zorgrenovatie: renoveren met het oog op de toekomst.

 

Renovatie van de toekomst met Renoffice?

Renoveren is meer dan ooit een keuze voor de toekomst. Tover een oud herenhuis om in een functionele woning die beantwoordt aan de hedendaagse normen en je doet meteen ook een prima investering. Zeker als het om een stadswoning gaat.

Je huis future proof maken, dat doe je best met een renovatiecoördinator die van aanpakken weet en op de hoogte is van de nieuwste renovatietechnieken. Komt gerust eens langs of maak een afspraak voor advies op maat van jouw project of woning.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.