Renovatie kostenraming: renoveer met een realistisch budget!

Renovatie kostenraming: renoveer met een realistisch budget!

Een renovatie kost geld en dus heb je een budget nodig. Maar hoe groot is dat dan precies? Hoe bepaal je jouw investering? De uiteindelijke kosten hangen natuurlijk af van een aantal factoren.

Maak altijd vooraf een kostenraming van je renovatiewerken. Op die manier renoveer je met een realistisch budget. Een accurate berekening van de totale kost van je geplande verbouwing garandeert ook een goed eindresultaat. Lees dus zeker onze tips voor een zo goed mogelijke inschatting van de reële renovatiekost.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Een renovatie kostenraming maken: breng alle werken in kaart

Bij het maken van een kostenraming voor je renovatieproject begin je met het opstellen van een gedetailleerde lijst van de werken. Verdeel die werken bijvoorbeeld per categorie en dan per kamer. Hoe die lijst er precies uitziet? Dat verschilt natuurlijk per project, maar bij een grondige renovatie komen volgende zaken steevast terug:

 • Ramen: Zeker als het om een wat oudere woning gaat, ontbreekt vaak dubbel glas. Overal dubbel glas of zelfs hoogrendementsglas plaatsen is dan ook de boodschap.
 • Elektriciteit: Mogelijk voldoet de elektriciteit na al die jaren niet meer aan de wettelijke normen. Een renovatie gaat trouwens zo goed als altijd gepaard met het plaatsen van nieuwe stopcontacten en verlichting.
 • Sanitair: Bij een grondige renovatie neem je ook best je sanitair eens goed onder handen. Wordt het regenwater al opgevangen om het toilet door te spoelen? Mogelijk zijn ook de leidingen aan vervanging toe. Of misschien steek je de badkamer eens graag in een nieuw jasje?
 • Verwarming: pak zeker ook de verwarming aan als dat nodig is. Plaats zo nodig nieuwe radiatoren of een nieuwe ketel en vervang de leidingen.
 • Vloer en muren: Waarschijnlijk neem je ook graag de vloer en muren onder handen. Opnieuw bezetten, schilderen, behangen, … Het hoort er allemaal bij als je grondig te werk gaat.

 

Elk detail telt!

Een goede raming begint bij een duidelijk en compleet overzicht van de geplande werken. Maak het jezelf wat makkelijker door alles op te splitsen en bijvoorbeeld per ruimte een gedetailleerde lijst op te stellen. Denk daarbij goed na over alle details die per verbouwingsonderdeel van toepassing zijn.

Soms brengt de ene renovatie de andere met zich mee. Bijvoorbeeld omdat de indeling van je nieuwe droombadkamer ook een aanpassing aan de bestaande leidingen vereist. Of omdat bepaalde aspecten van je woning niet langer beantwoorden aan de actuele regelgeving.

 

Prijsbepalende keuzes

Het budget dat je moet uittrekken hangt dus sterk af van de staat van je woning en de mate van afwerking. Kocht je net een gracieus herenhuis uit 1950, dan dringt een grondige aanpak zich sowieso op. Maar daarnaast zijn er nog een aantal factoren die je zelf in de hand hebt.

 1. Jouw eigen voorkeuren
  Net zo als bij auto’s heb je ook in huis onderdelen in alle prijsklassen. Je koopt bijvoorbeeld kranen van 50 of 500 euro het stuk. Droom je van een luxetoilet met softclose-sluiting en dubbele spoeltechniek? Dan tast je sowieso dieper in de buidel. Logisch toch?
 2. Korte of lange termijn?
  Heb je meer dan genoeg budget? Dan kies je resoluut voor benoveren: beter renoveren dan strikt noodzakelijk. De overheid wil namelijk dat tegen 2050 elke woning even energiezuinig is als een nieuwbouwwoning.
  Zit je met een beperkt budget? Dan renoveer je op korte termijn, dat wil zeggen stapsgewijs om de kosten te spreiden. En je kiest voor standaardmodellen die hun deugdelijkheid hebben bewezen.
 3. Jouw aannemer
  De ene aannemer is de andere niet. Tip: kies voor een ervaren renovatiecoördinator die transparantie biedt over de gehanteerde tarieven.

 

Maak een schatting van de kosten van de werken

Heb je een lijst met werken die moeten gebeuren? Prima, tijd voor een een kostenraming. Vraag offertes bij verschillende onderaannemers, vergelijk ze en maak de juiste keuze. Een moeilijk proces! Het vraagt tijd, moeite en een zekere kennis van de bouwsector.

Ons advies? Laat het over aan een professional met ervaring, want die maakt een weloverwogen keuze en is in staat om betere prijzen af te dwingen. Een renovatiecoördinator zoals Renoffice begeleidt jouw project van a tot z. Je krijgt zelfs hulp in de budgetteringsfase.

Voorzie ook een marge van 5 tot 10%. Bepaalde kosten vallen soms net iets hoger uit dan oorspronkelijk geraamd. Dankzij de ingebouwde marge vermijd je verrassingen of kun je ze tenminste betalen. Denk eraan dat een renovatie zelden 100% verloopt zoals oorspronkelijk gepland. Zeker als het om een oud huis met verborgen gebreken gaat.

 

Renovatiekosten: btw-verlaging, belastingvermindering en premies

Wist je dat je voor een renovatie van een pand ouder dan 5 jaar maar 6% (in plaats van 21%) btw betaalt? En wanneer je werkzaamheden uitvoert om de energieprestaties van je woning te verbeteren, heb je recht op een belastingvermindering. Twee voordelen die je niet links mag laten liggen.

Voor veel bouw- en renovatiewerken heb je trouwens recht op een overheidspremie. Maar de vooropgestelde voorwaarden zijn dikwijls ingewikkeld en moeilijk te volgen. Een bouwcoördinator zoekt dit allemaal voor je uit en zorgt dat alle aanvragen tijdig en correct worden ingediend. Meer info over de Vlaamse renovatiepremie vind je op Wonen-Vlaanderen.

 

Bespaar kosten met een renovatiecoördinator

Onze werkwijze?

1. Bezoek

We komen graag langs voor een grondige diagnose. Vertel ons ondertussen ook alles over jouw wensen. Welke ingrepen wil je laten uitvoeren? Hoe hoog is jouw budget? Wij maken vervolgens een ontwerp, draaiboek en meetstaat.

2. Offerte op maat

Kennen we alle details van de renovatie, dan doen we een voorstel. Je krijgt een passende offerte, transparant en gedetailleerd.

3. Planning

Na goedkeuring van de offerte maken we samen met jou een planning op. Want timing is alles.

4. Coördinatie

Ook tijdens de werken zorgen we dat elke schakel in het proces klopt, zodat de deadline gerespecteerd blijft.

Renovatiewerken vragen steeds om heel wat coördinatie en opvolging. Besteed ze uit aan een specialist. Je bespaart er kosten mee. Wij beschikken over een uitgebreid netwerk aan onderaannemers, zodat we altijd de beste prijzen overeenkomen met alle betrokken partijen.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

 • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
 • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
 • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
 • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.