Isolatiemateriaal kopen: welke soort moet ik hebben?

Isolatiemateriaal kopen: welke soort moet ik hebben?

Je woning isoleren en duurzaam maken begint natuurlijk met isolatiemateriaal kopen. Er is vandaag een heel divers aanbod aan isolatiemateriaal op de markt. Van glaswol tot hennep, elk hebben ze hun voor- en nadelen. We geven hier alvast wat tips mee die je een stuk verder helpen met de keuze van het isolatiemateriaal.

Isolatiemateriaal kopen? Vergelijk de lambda-waarde!

Wie isolatiemateriaal wil kopen, heeft alle baat bij een objectieve vergelijking. Daarvoor wordt gekeken naar de lambda-waarde (λ). Een lage lambda-waarde betekent dat de warmte niet goed geleidt en dat het materiaal dus een goede isolator is. Kortom: hoe lager, hoe beter! Let wel: niet alle materialen met een lage lambda-waarde isoleren beter dan materialen met een hogere waarde. Af en toe worden slechte waarden namelijk gecompenseerd door de dikte van het materiaal.

Hier alvast een vergelijking van drie isolatiematerialen, waarbij Polyurethaanschuim (PUR) duidelijk als winnaar uit de bus komt.

Isolatiemateriaal λ-waarde

Glaswol 0,032 à 0,040

Cellenglas 0,042 à 0,050

Polyurethaanschuim 0,023 à 0,032

Wil je de exacte lambda-waarde van je isolatiemateriaal kennen? Raadpleeg de online tool van de Belgische Unie voor de technische goedkeuring in de bouw of laat je bijstaan door een renovatiespecialist!

 

Isolatiemateriaal: verschillende criteria spelen een rol

Welk isolatiemateriaal je ook koopt, let er altijd op dat het geschikt is voor de toepassing die je voor ogen hebt. Een BUtgb-label wijst op de technische goedkeuring van het materiaal. Is een hoge isolatiewaarde voor jou prioriteit nummer één? Dan is bijvoorbeeld polyurethaan (PUR) een uitstekende keuze. PUR zit onder meer in kunststofplaten maar kan ook gespoten worden op de werf (vloerisolatie). Andere producten scoren dan weer beter op het vlak van brandwerendheid (polyisocyanuraat), prijs (EPS), flexibiliteit (rotswol, glaswol) of duurzaamheid (vlas, hennep, wol,…).

 

Laat je bijstaan door een specialist

Naast bovengenoemde materialen zijn er nog heel wat andere opties voor je dakisolatiemuurisolatiekelderisolatie,… Een helpende hand is vaak erg handig om het bos nog door de bomen te zien. Als renovatiespecialist heeft Renoffice alle expertise in huis om bij het kopen van isolatiematerialen altijd de beste prijs-kwaliteitverhouding te garanderen.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.