Bel gratis! 0800 62 330

Natuurlijke bouwmaterialen: go green!

Natuurlijke bouwmaterialen: go green!

De vraag naar natuurlijke bouwmaterialen zit in de lift. En dat is niet verwonderlijk, want ook de gewone consument wordt zich steeds meer bewust van de stijgende milieuproblematiek. Meer en meer beseffen consumenten dat je ook comfortabel en duurzaam kan wonen met natuurlijke bouwmaterialen, en dat je daarbij ook nog eens het milieu een handje helpt. Ook in de optiek van duurzaam renoveren, worden milieuvriendelijke bouwmaterialen steeds belangrijker…

‘Natuurlijke bouwmaterialen’ is de verzamelnaam voor die bouwmaterialen die weinig energie vragen bij de verwerking ervan, én die op een natuurlijke wijze terug aangroeien. Voorbeelden van natuurlijke bouwmaterialen zijn hout, leem en stro.

Je zou in eerste instantie denken dat deze bouwmaterialen vaak niet meer geschikt zijn voor de huidige bouwstandaarden, maar toch bieden ze enkele voordelen ten opzichte van ruwe bouwmaterialen. We geven enkele voorbeelden.

Hout

Hout is een natuurlijk en gezond materiaal, dat weinig energie vraagt bij de verwerking ervan. Kies je voor hout als bouwmateriaal, dan moet je er wel op letten dat je de juiste houtsoorten kiest. Opteer niet voor exotische bouwmaterialen, waarvan het transport naar Europa veel energie vraagt.

Waak er ook over dat het hout dat je gebruikt niet met milieuonvriendelijke producten verwerkt wordt. Kies voor hout met erkende milieulabels. FSC staat voor Forest Stewardship Council, en is een wereldwijd erkend milieulabel dat pas wordt toegekend na inspectie van de hele productieketen. PEFC staat voor Program for Endorsement of Forest Certification Schemes, en is vooral gericht op het Europese bosbeheer. Deze labels hebben enkel betrekking op het duurzame karakter van het hout en dus niet op de technische kwaliteiten ervan.

Leem

Leem is een materiaal dat voornamelijk gebruikt werd door onze voorouders. Het is als bouwmateriaal wat in onbruik geraakt toen de kleibaksteen kwam opzetten. Maar leem is terug aan een opmars bezig. Vooral voor de afwerking van binnenmuren is het terug populair.

Leem komt voor in verschillende soorten. Leempleister kan bijvoorbeeld worden ingezet om vakwerk op te vullen. In sommige gevallen wordt leempleister ook gebruikt om de buitenmuur te beschermen tegen regen en wind.

Leemsteen is dan weer een alternatief voor de klassieke baksteen. De leemstenen worden gemetseld met kalkmortel of geplaatst zonder bindmiddel.

Stro

Stro is misschien wel het ultieme biologische bouwmateriaal. Het is nog ecologischer dan hout, aangezien het met niets bewerkt is. Het is bovendien nog goedkoper, en het isoleert zeer goed. Stro is eigenlijk een afvalproduct, waardoor het veelvuldig beschikbaar is. De combinatie tussen stro en leem is een oplossing die heel goed scoort bij de echte liefhebbers van natuurlijke bouwmaterialen.

Ecologische isolatiematerialen

Ook op vlak van isolatie wordt steeds meer gekeken naar natuurlijke materialen. De belangrijkste materialen die hier gebruikt worden zijn hennepwol, kurk, schapenwol, houtvezelplaten, cellulosevezels en vlas. Net als de bouwmaterialen vergen deze ecologische isolatiematerialen heel weinig energie bij de productie of bij de ontginning ervan. Dat maakt hen stuk voor stuk duurzame en milieuvriendelijke isolatiematerialen.

Het gamma milieuvriendelijke bouwmaterialen groeit meer en meer, naarmate we zorgzamer omspringen met het milieu. Wens je nog meer info omtrent de mogelijkheden van natuurlijke bouwmaterialen voor jouw renovatieproject? Aarzel dan niet ons te contacteren!