Hoe je met een zolderrenovatie extra leefruimte creëert in huis

 Zolderrenovatie-ideeën

Wil je meer uit je woning halen en overweeg je een renovatie? Dan is het slim om ook je zolder onder de loep te nemen. Een zolderrenovatie is namelijk een slimme investering die niet alleen extra leefruimte oplevert, maar ook de waarde van je woning verhoogt. Maar hoe begin je eraan en waarmee moet je allemaal rekening houden?

Wil je meer ruimte in huis of droom je van een extra kamer om je hobby's uit te oefenen? Vaak blijft de zolder onbenut en dient het enkel als opslag- of rommelkamer. Dat is zonde, want met enkele slimme ingrepen en een beperkte renovatie kan je de zolder omtoveren tot een prachtige hobby- of slaapkamer, of zelfs een extra zit- of relaxruimte. In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten voor een zolderenovatie op een rij.

 

De voordelen van een zolderrenovatie

Een zolderrenovatie is een slimme en budgetvriendelijke manier om je woning uit te breiden. Zo’n extra leefruimte ‘op zolder’ levert je dan ook heel wat voordelen op:

Je tovert een stoffige zolder om tot een functionele ruimte.

Je creëert extra leefruimte, zonder gedoe van aan- of bijbouw.

Door extra zolderisolatie tijdens de renovatie blijft de temperatuur in je woning beter behouden en
    worden vervelende geluiden tot een minimum beperkt, wat je wooncomfort bevordert.

Een volwaardige extra bewoonbare/bruikbare ruimte verhoogt de waarde van je woning.

 

Zolderrenovatie ideeën

Voordat je begint met de renovatie van je zolder, is het belangrijk om te bepalen waarvoor je de ruimte wil gebruiken. Heb je nog geen idee wat je met de extra ruimte wil doen? De mogelijkheden zijn eindeloos: je kan de zolder omtoveren tot een extra slaapkamer, een ontspanningsruimte, werkplek of zelfs een studio of dakappartement. Hieronder vind je enkele ideeën:

 

Zolder als extra slaapkamer of badkamer

Een extra slaapkamer of badkamer kan handig zijn voor gasten of als je gezin groter wordt en je meer ruimte nodig hebt.
 

Zolder als thuiskantoor, multimedia of hobbyruimte

Een zolder ligt vaak rustig en afgelegen, ideaal dus om rustig te werken of om je te richten op hobby's, films of muziek.
 

Coole tienerkamer of speelzolder voor de kinderen

Daarnaast kan een zolder perfect dienen als speelhoek voor kinderen. Ze kunnen zich daar helemaal uitleven, zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over rommel of lawaai.

 

Multifunctionele ruimte

Tenslotte kan je er ook voor kiezen om je zolderruimte gewoon voor verschillende doeleinden in te richten. Met een tussenwand van gips, hout of een combinatie van beide, heb je zowel de mogelijkheid om kamers te scheiden, maar ook om bijvoorbeeld zaken als elektriciteit door de muur te leggen.

Zolder renoveren: Start met een goed plan

Als je eenmaal hebt besloten waarvoor je de zolder wil gebruiken, is het belangrijk om te beginnen met een goed doordacht plan. Als de zolder perfect aansluit op jouw wensen, zul je er namelijk veel meer tijd in willen doorbrengen. Bepaal daarom welke functies je aan de zolder wil toevoegen, welke renovaties of werken daarvoor nodig zijn en wat je precies wil bereiken met de renovatie. Denk bijvoorbeeld ook alvast na over de optimale kamerindeling en hun specifieke functies.

 

  1. Isolatie en ventilatie: Allereerst is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan isolatie en ventilatie. Een goede isolatie houdt de zolder warm in de winter en koel in de zomer, terwijl voldoende ventilatie vocht en condensatie voorkomt. Als je de authentieke uitstraling van je zolder wil behouden, kan je de isolatielaag aan de buitenkant aanbrengen. Op die manier blijft de charme behouden en heb je toch een goed geïsoleerde ruimte.

 

  1. Welke sloop-, herstel-, of opbouwwerken zijn er nodig?: Ben je van plan om na de zolderrenovatie zware meubels of een biljarttafel te plaatsen? Misschien moet er dan wel een nieuwe draagvloer gelegd worden. Het is namelijk belangrijk dat de draagvloer sterk genoeg is om het extra gewicht te dragen. Daarnaast is het wellicht ook belangrijk om elektriciteit, verwarming, airconditioning en misschien zelfs water te voorzien om van je zolder een comfortabele ruimte te maken. Ook een vaste trap - eventueel een plaatsbesparende wenteltrap - is geen overbodige luxe. Een uitschuifbare trap met een luik in de zoldervloer is namelijk geen al te veilige manier om boven te komen.

 

  1. Welke afwerkingen zijn noodzakelijk?: Zolderruimtes hebben elk hun eigen kenmerken en mogelijkheden qua afwerking. Wandbekleding kan een slimme manier zijn om de kamer op te frissen en van de zolder een blikvanger te maken. Je kan kiezen uit vele eigentijdse materialen en stijlen, of opteren om een bakstenen muur zichtbaar te laten. Wil je het liever strak en modern afwerken, dan zijn gyproc-wanden of nieuwe bepleistering zeker een goede keuze. Denk ook na over de vloerbekleding die je wil gebruiken, zoals houten planken, laminaat of kamerbreed tapijt.

 

  • Is je dak al geïsoleerd?

Een mooie zolderkamer creëren heeft geen zin als het dak niet geïsoleerd is. In de meeste woningen is dit wel in orde, maar als je zolder nog niet in gebruik is, kan het nodig zijn om het dak correct te isoleren of renoveren.

 

Je zolder renoveren: extra tips

 

Let op natuurlijke lichtinval

Voor intensief gebruik van de zolder is voldoende lichtinval belangrijk, vooral als je er een slaapkamer, hobbykamer of gezellige zitruimte van wil maken. Vandaag heb je een ruime keuze in dakvensters en kan je zelfs een extra dakvenster iets hoger in het dak plaatsen, voor extra lichtinval. Als je een grotere renovatie overweegt, is een dakkapel niet alleen een goed idee voor meer licht, maar ook voor extra ruimte. Een game-room of mancave kan natuurlijk beter gedijen bij gezellige duisternis.

 

Kies voor multifunctionele meubels

Maak optimaal gebruik van je zolder met multifunctionele meubels. Ga voor een slaapbank die je als bed én zetel kan gebruiken, of een bureau dat je kan omtoveren tot tafeltennistafel. Zo wordt je zolder een veelzijdige ruimte voor al je activiteiten.

 

De kosten van een zolderrenovatie

De kosten van een zolderverbouwing kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren die je eisen en wensen beïnvloeden. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden bij het plannen van je renovatie.

 

  • Als de zolder alleen zal dienen als opslagruimte, dan hoef je alleen rekening te houden met de kosten voor isolatie en het plaatsen van elektriciteit. Dit is het goedkoopste scenario en kost doorgaans niet meer dan 2000 euro.

 

  • Als je meer plannen hebt met de renovatie van je zolderruimte, dan zullen de kosten ook wat hoger uitvallen. Isolatie, elektriciteit, een vaste trap en de afwerking van het plafond, de muur en de vloer kunnen de prijs al snel doen oplopen van 5 tot 10.000 euro of meer. Als je budget het toelaat, kan je ook nog overwegen om een dakkapel te plaatsen voor extra daglicht.

 

Je zolder renoveren met Renoffice

Je zolder renoveren kan een uitdaging zijn, vooral vanwege het hellende dak. Maar als je op zoek bent naar een renovatiepartner die alle nodige werkzaamheden kan uitvoeren, van isolatie tot het plaatsen van nieuw sanitair, dan ben je bij ons team van zolderrenovatie-experts aan het juiste adres. Of je nu extra opbergruimte, een tweede badkamer, of een nieuwe leef-, werk-, of slaapkamer wil creëren, laat ons jouw ideeën weten en wij denken graag met je mee om ze te realiseren.

 

Vertel ons over je project

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.