Waarom je dak renoveren en hoelang duurt het?

Dakrenovatie-renoffice

Je dak is een van de belangrijkste elementen van je woning: het beschermt je tegen regen, sneeuw, wind en hitte. Wanneer is het nu precies tijd om je dak te renoveren en waarom? En hoelang duurt zo'n renovatieproces eigenlijk?

 

Een dak gaat niet eeuwig mee en de levensduur ervan is afhankelijk van diverse factoren. Het staat vast dat elk dak vroeg of laat gerenoveerd moet worden, maar waarom en wanneer is een dakrenovatie nu precies noodzakelijk of zinvol? En hoelang duurt zo'n renovatieproces gemiddeld? In deze blog vind je alle belangrijke informatie.

 

Wanneer dak vernieuwen? 

Er zijn verschillende redenen om je dak te renoveren:

 

 1. Je dak is versleten
   

Door regelmatige inspectie van je dak, dakranden en regenpijpen kan je snel informatie verzamelen over de staat van je dak. Wanneer je beschadigingen opmerkt of tekenen van veroudering ziet, is het tijd om te renoveren. Zeker bij lekkage, schimmel of condensatie, veroorzaakt door extreme weersomstandigheden of slecht uitgevoerde dakconstructies. Zit je met vochtplekken op het plafond of aan de binnenkant van je dak? Voelt de binnenlucht vochtig en klam aan? Dan is het waarschijnlijk hoog tijd voor een dakrenevotie.

 

 1. Je wil besparen op je energiekosten

   

Als je je stookkosten wil verlagen, is een energiezuinige renovatie een goede oplossing. De meeste binnenwarmte gaat verloren via het dak. Door je dak extra te isoleren, verbeter je het energielabel van je woning en verbruik je minder energie.

Ook met zonnepanelen op je dak, bespaar je al snel op je energiekosten.
 

 1. Dakrenovatie als modernisatie

 

Als de verf of coating van je dak begint af te bladderen of het dak gewoon niet langer bij je smaak past, dan kan een dakrenovatie je helpen om je dak er weer als nieuw te laten uitzien. Ook als je jouw zolder wil renoveren of een extra dakkapel wil plaatsen, is een dakrenovatie vaak een logisch gevolg. Zo ben je ineens verzekerd van een veilig en modern dak dat de komende jaren weer volop mee kan.
 

 1. Dakrenovatie voor een hogere verkoopwaarde van je woning

Een nieuw dak, samen met nieuwe ramen, kan de waarde van je woning aanzienlijk verhogen. Interessant als je van plan bent om je pand binnen enkele jaren te verkopen. Een dakrenovatie is een sterk verkoopargument, aangezien nieuwe eigenaars zich geen zorgen meer hoeven te maken over de staat van het dak.

 

 • Je dak gedeeltelijk of volledig renoveren?

 

Wanneer je dak beschadigd raakt, kan het verleidelijk zijn om alleen de beschadigde plekken te repareren. Hoewel dit soms een optie is, is het vaak beter om het hele dak te renoveren. Op de lange termijn komt dat namelijk goedkoper uit. Bovendien is het gewoon veel eenvoudiger dan meerdere lokale reparaties.

 

Talloze mogelijkheden van een dakrenovatie

 

Om de juiste werkzaamheden, kosten en materiaalhoeveelheden voor je dakrenovatie te bepalen, is het belangrijk om eerst te onderzoeken welke aanpassingen precies nodig zijn. Dat kan variëren van alleen de dakbedekking vervangen tot thermische verbeteringen of zelfs een complete dakconstructie.

Zo is het slim om na te denken over het toekomstige gebruik van de zolderruimte. Wil je jouw zolder inrichten als woon- of slaapruimte, dan is een geventileerd dak vereist. Overweeg eventueel ook extra ramen of dakkapellen. Door met verschillende factoren rekening te houden, voldoet je dakconstructie nu en in de toekomst aan alle eisen.

 

 • Let op de materiaalkeuze!

 

Bij een hoogwaardige en duurzame dakrenovatie is de keuze van dakbedekking cruciaal. Niet alle materialen gaan even lang mee en vereisen hetzelfde onderhoud. Zo gaat EPDM gemiddeld vijftig jaar mee, terwijl PVC goedkoper is maar sneller vergaat. Moderne en duurzame materialen bieden dan weer meer flexibiliteit en kunnen aangepast worden aan de omgeving en andere elementen zoals dakgoten, hekwerk, vensterluiken, rolluiken, raffstores of kozijnen. Renoffice helpt je graag om alle mogelijkheden te onderzoeken, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Dakrenovatie: tijdsspanne en planning

 

De duur van een dakrenovatie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van de werken, het type dak, het weer en de bereikbaarheid van de bouwplaats. Over het algemeen duurt een dakrenovatie enkele dagen tot enkele weken, afhankelijk van de complexiteit. Moet enkel de dakbedekking vernieuwd worden, dan duurt het meestal enkele dagen. Maar als er ook aanpassingen aan de ondersteuning en thermische verbeteringen moeten worden aangebracht, kan de renovatie enkele weken in beslag nemen.

 

 • TIP! Bij grote dakrenovaties is het slim om het dak stap voor stap te renoveren, zodat slechts een deel bloot ligt en er geen vochtproblemen ontstaan bij regenval. Renoveren buiten het stookseizoen voorkomt bovendien onnodig warmteverlies.

 

Hoeveel kost een dakrenovatie?

 

Een dakrenovatie, inclusief onderconstructie en isolatie, kan tussen de 25.000 en 60.000 euro kosten, afhankelijk van de omvang van het project. Natuurlijk zijn er net zoals bij de duur van de renovatie ook andere factoren die de prijs kunnen beïnvloeden, zoals de omvang van de werken, de locatie van je woning en eventuele premies of verzekeringsuitkeringen. Belangrijke kostenbepalende factoren zijn onder meer de grootte van het dak, de vorm, de helling en de algemene staat ervan.

 

Wil je exact weten hoeveel jouw dakrenovatie zal kosten? Contacteer ons dan gerust, dan maken we een gedetailleerde berekening voor jouw project.

 

Dakrenovatie premie

 

De overheid stimuleert duurzaam bouwen en biedt financiële steun voor thermische dakrenovaties en groene energie, zoals de Mijn Verbouwpremie voor dak. Dit kan in de vorm van belastingvoordelen, goedkope leningen of directe investeringssubsidies

 

 • ONZE TIP: Er zijn ook regionale instanties die financiële steun bieden. Neem daarom zeker eens een kijke op de Premiezoekrobot voor energiepremies in Vlaanderen. Die biedt een handig overzicht van alle premies en subsidies (ook van je gemeente of provincie) waarvoor je in aanmerking komt.

   

Een dakrenovatie? Renoffice weet van aanpakken

 

Renoffice is dé expert op het gebied van dakrenovatie, met meer dan 300 succesvolle projecten per jaar en jarenlange ervaring. Wij zorgen voor een nauwgezette coördinatie en uitvoering van jouw renovatie.

 

Wil je jouw dak renoveren? Beschrijf jouw project en binnen 24 uur nemen we contact op voor waardevol advies voor een duurzame renovatie.
 

Vertel ons over je project

 

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

 • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
 • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
 • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
 • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.