Een woning renoveren: wat zijn de voordelen?

Een woning renoveren: wat zijn de voordelen?

Een woning renoveren levert je heel wat voordelen op. Ten eerste geniet je van heel wat financiële voordelen die je mist bij nieuwbouw. Maar de overheid stimuleert renoveren ook met het oog op energiezuinigheid. En natuurlijk krijg je ook een woning die er als nieuw uitziet en volledig aan jouw wensen voldoet. Tot slot levert het jou ook een mooie meerwaarde op bij een eventuele verkoop.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Kies voor charme en karakter

Bij nieuwbouw is het duidelijk: je kiest voor een strakke en moderne woning. Met een exclusieve architect kun je natuurlijk nog heel wat kanten op, maar het blijft altijd nieuwbouw. Hou je van charme? Een hart voor de historiek van een pand? Gefascineerd door de sfeer in en het verhaal achter een woning? Dan kies je beter voor renoveren. Neem nu zo’n mooi herenhuis met hoge plafonds, een krakende trap en een majestueuze voorgevel. Onbetaalbaar, toch? Een oude woning is het vinyl van het vastgoed.

Bijkomend voordeel? Nieuwbouw valt meestal compacter uit om het budget binnen te perken te houden. In een oude woning creëer je makkelijker ruimte.

 

Premies en subsidies

Om je renovatie betaalbaar te houden maak je best gebruik van de steunmaatregelen van de overheid. Een overzichtje.

Vlaamse renovatiepremie

In het leven geroepen om de woningkwaliteit te verbeteren en huizen op het Vlaamse grondgebied duurzamer te maken (energiezuiniger). De premie is begrensd tot 10.000 euro en bedraagt maximaal 30% van het geïnvesteerde bedrag. Ze geldt voor werkzaamheden die minimaal 10.000 euro kosten en je vraagt ze alleen aan als alle renovatiewerken zijn uitgevoerd.

Opgelet, de woning die je wilt renoveren moet minstens 30 jaar oud zijn en er geldt ook een inkomensgrens voor de renovatiepremie.

Totaalrenovatiebonus

Investeer in een periode van 5 jaar in minstens 3 energiebesparende maatregelen (dak, zolder, muren, …) en maak aanspraak op een bonus van 1.250 euro. Voor een vierde maatregel krijg je zelf 1.750 euro terug, voor 6 investeringen 2.750 euro, voor 7 wordt dat 3.750 euro … Ook de aanschaf va n een zonneboiler, warmtepomp of ventilatiesysteem valt onder de totaalrenovatiebonus.

Premie netbeheerder

Ook de distributienetbeheerder - Infrax of Eandis? - trekt de portemonnee open. Je krijgt een premie voor dakisolaties, muurisolatie, vloerisolatie en beglazing. En ook voor de installatie van een nieuwe zonneboiler of warmtepomp krijg je geld terug.

Korting onroerende voorheffing

Voor een ingrijpende energetische renovatie krijg je vijf jaar lang korting op je onroerende voorheffing van de Vlaamse overheid. Voor een E-peil van 60 of lager krijg de volle pot, met een E-peil van 60 tot 90 maak je aanspraak op een korting van 50 procent.

Kijk ook eens of je in aanmerking komt voor de verbeterings- of aanpassingspremie, de premie voor rationeel waterbeheer en de regionale of sociale energiepremies.

 

Woning renoveren: geniet van 6% btw

De overheid deelt nog kortingen uit om renoveren te stimuleren. Een woning ouder dan 5 jaar vernieuwen? Dan heb je recht op een verlaagd btw-tarief van 6% (in plaats van de gebruikelijke 21%). Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden:

 1. De werkzaamheden moeten uitgevoerd worden door een erkend aannemer.
 2. Het gaat om werken in onroerende staat.
 3. De woning wordt in hoofdzaak voor privédoeleinden gebruikt.

 

Fiscaal voordeel voor dakisolatie

Een woning renoveren gaat ook dikwijls samen met nieuw buitenschrijnwerk en nieuwe isolatie. Tot voor kort gaven deze energiebesparende maatregelen je recht op een fiscaal voordeel dat 40% van de totale kosten. Voor aanslagjaar 2013 heeft de regering dit fiscale voordeel beperkt tot alleen dakisolatie. De belastingvermindering bedraagt 30% van de uitgaven en is maximum 2.930 euro (aanslagjaar 2013 – inkomsten 2012).

schilder

Is de elektriciteit aan vervanging toe?

Wanneer je een (oude) woning koopt, duiken er wel eens verborgen gebreken op. Zo blijkt bijvoorbeeld plots dat de elektriciteit aan vervanging toe is. Vervang in dat geval ook meteen de vloerbekleding en eventueel de draagstructuur. En controleer zeker ook de elektriciteitsleidingen: zijn ze nog wel geschikt voor het huidige verbruik?

 

Woning renoveren: installeer een nieuwe verwarmingsketel

Je doet er ook goed aan om de verwarmingsketel te bekijken. Hoogrendementsketels zijn heel erg in opmars de laatste jaren omwille van hun energiezuinigheid. Een nieuwe ketel kopen is natuurlijk wel een investering, maar die verdien je na verloop van tijd dubbel en dik terug.

 

Badkamer in een nieuw kleedje

Wil je een woning renoveren? Denk dan ook eens aan een badkamerrenovatie, want als je ergens geniet van comfort en luxe is het daar wel. Vervang zowel de vloer- als wandbekleding, net als de badkamermeubels en het bad en/of de douche. Zorg er ook voor dat de ventilatie in zowel badkamer als toilet beantwoordt aan de vooropgestelde normen.

 

Renoveren of benoveren?

'Benoveren’ is een term die de laatste jaren almaar vaker opduikt. Wat het betekent? Beter renoveren dan strikt noodzakelijk. In 2050 moet je woning even energiezuinig zijn als een nieuwbouwwoning (cfr. renovatiepact). Kortom, denk op lange termijn als je gaat renoveren. En geniet nu al van de voordelen:

 • Lagere energiefactuur
 • Meer wooncomfort
 • Waardeverhoging
 • Esthetische opwaardering
 • Milieuvriendelijker wonen

 

Waarde van het pand stijgt

Resultaat? Je woont in een gloednieuw huis, het is heel energiezuinig en het voldoet aan alle energienormen. Dat is waar duurzaam renoveren om draait. Bovendien stijgt de waarde van je woning aanzienlijk waardoor ze meer oplevert bij een eventuele verkoop. In die zin is het een investering op langere termijn die je bijna altijd recupereert. Meer zelfs … die je winst oplevert!

 

Woning renoveren: werk samen met een renovatiecoördinator

Een woning renoveren is specialistenwerk en laat je best over aan mensen met kennis van zaken. Ben je op zoek naar een partner die je renovatie van a tot z in goede banen leidt? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of vraag een gratis offerte.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

 • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
 • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
 • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
 • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.