Een bestaande woning verbouwen tot passiefhuis, is het mogelijk?

Een bestaande woning verbouwen tot passiefhuis, is het mogelijk?

Een passiefhuis verbruikt amper energie en is dan ook een droom voor wie duurzaam wil wonen. Aangezien de eisen op het vlak van isolatie en luchtdichtheid echter bijzonder hoog liggen, staan passiefhuizen meestal synoniem met nieuwbouw. Is het ook mogelijk om een bestaande woning te renoveren tot een passiefhuis? Ontdek het hier! 

Verbouwen tot passiefhuis: een hele uitdaging…

De technische mogelijkheden om energiezuinig te bouwen en te verbouwen nemen elke dag toe. Hoogrendementsbeglazing, warmtepompen, zonnepanelen, … ze maken je woning één voor één energie-efficiënter. Renoveren tot een lage energiewoning is daardoor perfect mogelijk. Wil je een echt passiefhuis, dan ligt het iets complexer. De eisen zijn namelijk nog een stuk strenger. In een passiefhuis zijn warmteverliezen tot het absolute minimum beperkt, waardoor er amper energie nodig is voor verwarming en koeling.  Het totale energieverbruik van een passiefhuis ligt zo’n 75% lager dan bij traditionele nieuwbouwwoningen.

 

… maar niet onmogelijk

Door het strenge eisenpakket worden passiefhuizen vooral geassocieerd met nieuwbouw, maar de technologie staat niet stil. Vandaag is het ook mogelijk om via renovatie een passiefhuis te creëren, al moet je er wel heel wat voor over hebben. Verbouwen tot een passiefhuis is vooral aangewezen bij een grondige totaalrenovatie, waarbij alleen de buitenmuren blijven rechtstaan. Het is de enige mogelijkheid om de superisolerende gebouwschil te voorzien die de binnenruimte van de buitenruimte scheidt. Een degelijke gebouwschil met een dik isolatiepakket en een kierdichte afwerking vormen immers de basis van een passiefhuis.

 

Renoveren tot passiefhuis: enkele aandachtspunten

Ben je bereid om je bestaande woning volledig te strippen en om te bouwen tot een passiefhuis? Proficiat, je zal binnenkort kunnen genieten van maximale energiezuinigheid en alle voordelen die daaraan verbonden zijn. Voor je eraan begint, hou je wel best rekening met volgende aandachtspunten:

  • Renoveer alleen tot een passiefhuis als je woning voldoende groot is. Door de dikke isolatieschil verlies je namelijk heel wat ruimte binnenin.
  • Ga voor een gefaseerde aanpak en sla geen enkele stap over.
  • Laat je bijstaan door een renovatie-expert.

Raad nodig bij renovatie tot een passiefhuis? Renoffice geeft je professioneel advies en begeleidt je verbouwing van A tot Z. Op die manier kan jij zorgeloos genieten van een op en top energiezuinige woning!

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.