Oké, de kogel is door de kerk: je gaat renoveren. Maar hoe pak je dat aan? Wat gaat dat kosten? En wie zet je aan het werk? Voor je goed en wel begint, zit je met een hoop vragen. Tenzij je natuurlijk al ervaring hebt met verbouwingen.
Een antwoord op veel gestelde vragen over renoveren. De ultieme vragenlijst, zeg maar.
7 vragen over renoveren
1. Heb ik een aannemer nodig?
Je kunt zelf de mouwen opstropen als je over een zee van tijd en voldoende marge in je budget beschikt. Maar … bezint voor u begint. Renoveren vergt volharding en geduld, zeker als je de ervaring en vakkennis mist. Je verbouwing sleept ongetwijfeld langer aan dan gepland en de afwerking laat mogelijk te wensen over.
Ben je een echte perfectionist die het hele weekend instructievideo’s op YouTube bekijkt? Zelfs dan wordt het moeilijk om het vakwerk van een aannemer te evenaren. En dan zwijgen we nog over de afwerking.
2. Heb ik een architect nodig?
Ja, je bent wettelijk verplicht een architect onder de arm te nemen voor structurele verbouwingen. Voor kleinere werken krijg je een vrijstelling. Het gaat dan om ingrepen zoals binnenhuisverbouwingen, werken aan het sanitair, de elektriciteit of de verwarming. Ook isolatiewerken kun je zonder architect laten uitvoeren. Meer voorbeelden? Dakvensters, zonnepanelen, terrassen, septische putten, lichte afsluitingen, serres, siervijvers, pergola’s, …
Bouwen met een bouwvergunning? Dan doe je dat volgens de wet met een architect. Twijfel je? Informeer je dan voor je begint te renoveren, want een bouwovertreding kost je een pak geld.
3. Kan ik een beroep doen op Renoffice als ik al een architect heb?
Ja, dat kan. Zelfs als je al een ontwerp hebt, ontvangen we jou met open armen. We overleggen dan samen hoe we de renovatie aanpakken.
Heb je nog geen architect? Dan zetten wij er een aan het werk. Een vakman waar we al jaren mee samenwerken en op kunnen bouwen. Zo verloopt je renovatie perfect volgens schema.
4. Hoe kom ik in aanmerking voor de renovatiepremie?
Kort samengevat: je krijgt de Vlaamse renovatiepremie voor ingrepen die de duurzaamheid van je woning vergroten. Vooral isolatiewerken en totaalrenovaties vallen in de prijzen. Tip: combineer een aantal ingrepen om optimaal te genieten van de premies. Je mag twee aanvragen in vier categorieën doen.
Meer weten over de Vlaamse renovatiepremie? Download de folder op de website van de Vlaamse overheid.
5. Wanneer moet ik een bouwvergunning aanvragen?
Zie vraag 2. Voor werken waarvoor je een architect nodig hebt, heb je ook een bouwvergunning nodig. En vice versa.
6. Hoe bepaal ik mijn renovatiebudget?
Volg een stappenplan om een goed beeld te krijgen van je investering.
Eerst kies je een betrouwbare renovatiecoördinator. Die brengt alle uit te voeren werken gedetailleerd in kaart en vermeldt ze in een draaiboek. Op basis daarvan (+ de hoeveelheden) krijg je een eerste kostenraming. Voor de volledigheid bereken je ook het bedrag van de renovatiepremie waarop je recht hebt.
Tip: bouw zeker een marge in voor onvoorziene kosten, want een renovatie verloopt zelden helemaal zoals gepland. Zeker als het om een oud huis gaat. Je kan natuurlijk ook overwegen een aantal zaken zelf te doen.
Hulp nodig? Wij helpen je graag bij het opstellen van een realistisch renovatiebudget.
7. Wat zijn de voordelen van een renovatiecoördinator?
Doe-het-zelvers weten nooit goed waar ze aan beginnen door een gebrek aan vakkennis en ervaring. Met een renovatiecoördinator slaap je op beide oren, zeker als je zaken grondig wilt aanpakken en kiest voor een totaalrenovatie. Onze ervaren experts en vakmannen werken snel en efficiënt zodat ook je investering uiteindelijk goed meevalt.