Bel gratis! 0800 62 330

Duurzame bouwmaterialen: een overzicht

Duurzame bouwmaterialen: een overzicht

Duurzaam renoveren wordt alsmaar populairder. Een duurzame, goed geïsoleerde woning heeft dan ook meerdere voordelen: het milieu vaart er wel bij én je energiefactuur gaat gevoelig naar beneden. Maar duurzaam renoveren is meer dan alleen wat extra isolatie aanbrengen. Ook de keuze van de bouwmaterialen speelt een belangrijke rol. Lees hier hoe duurzame bouwmaterialen je woning extra groen maken.

Duurzame bouwmaterialen: wat is dat?

Onder duurzame bouwmaterialen vallen alle bouwmaterialen met een lage impact op het milieu. Hierbij speelt de volledige levenscyclus van het product een rol: van ontginning tot gebruik en afvalverwerking. De voorkeur gaat daarbij uit naar materialen gemaakt van nagroeibare materialen, ‘kweekbare’ grondstoffen uit de land- en bosbouw. Daarna volgen respectievelijk minerale materialen en synthetische materialen in de pikorde. Doorgaans zijn producten die het dichtst bij hun natuurlijk vorm staan, het best voor milieu én gezondheid.

Nagroeibare bouwmaterialen

Het grote voordeel van nagroeibare materialen is dat ze gekweekt en gerecycleerd kunnen worden. Op die manier vermijd je dat grondstoffen uitgeput raken of dat er een afvalprobleem ontstaat. Nagroeibare materialen zijn dan ook de nummer één onder de duurzame bouwmaterialen. Voorbeelden zijn vlas, papiervlokken, kurk, houtvezels, … die vooral bij isolatie hun nut bewijzen. Hout is dan weer het bekendste nagroeibare bouwmateriaal. Let op: hout is pas een duurzaam bouwmateriaal als het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen (FSC-label).

Minerale bouwmaterialen

Voorbeelden van minerale bouwmaterialen zijn baksteen, kleidakpannen, kalk, leem, … Ze zijn niet alleen vrij duurzaam qua productie maar gaan ook bijzonder lang mee. Zo wordt de gemiddelde levensduur van een gebouw in baksteen geraamd op meer dan 100 jaar.

Interesse in duurzaam renoveren?

Naast deze bouwmaterialen zijn er nog tal van andere duurzame alternatieven. Het gamma aan duurzame bouwmaterialen groeit immers meer en meer. Geïnteresseerd in een renovatie met natuurlijke bouwmaterialen? Renoffice deelt graag haar expertise met je! Wij bekijken samen met jou hoe we je woning zo groen en duurzaam mogelijk kunnen maken!