Bel gratis! 0800 62 330

Wanneer je huis energiezuinig verbouwen?

energiezuinig verbouwen

Je woning energiezuinig verbouwen … is dat wel nodig? En wanneer dan wel?

Uit een onderzoek van het Vlaams Energieagentschap (REG) blijkt dat 6 op de 10 woningen in Vlaanderen onvoldoende geïsoleerd zijn. Vreemd, want 9 op de 10 respondenten vinden energie besparen belangrijk volgens diezelfde enquête. Hoe zit het met jouw energiescore? Is jouw huis klaar voor een duurzame toekomst?

Energiezuinig verbouwen vooral nodig in oude woningen

Hoe nieuwer je woning, hoe beter je energiescore. 20 jaar geleden kreeg isolatie en duurzaam verbouwen immers weinig aandacht. Of in elk geval veel minder dan vandaag de dag. Oude huizen werden bijvoorbeeld standaard uitgerust met enkel glas. Vandaag heeft 90% dubbel glas, maar slechts 36% isoleerde ook de muren. Er blijft dus werk aan de winkel.

Als je een woning van 10 jaar oud kocht, valt het waarschijnlijk nog wel mee. In een oud herenhuis stuit je meer dan waarschijnlijk op een veelvoud aan isolatiegebreken. Hou daar rekening mee als je een woning koopt, vooral dan bij de budgetbepaling.

Dakisolatie populairste ingreep

Is jouw dak al geïsoleerd? De kans is groot, want 85% geniet volgens de enquête van de voordelen van dakisolatie. Hoor je bij de resterende 15%? Rep je dan, want vanaf 2020 riskeer je een ongeschiktheidsverklaring van de burgemeester. (Tenzij je woning in de laatste 10 jaar aangesloten werd op het elektriciteitsnet.)

Uit het onderzoek blijkt trouwens dat meer dan de helft (54%) nog nooit van de dakisolatienorm (2020) gehoord heeft. Hoe zit het met jouw kennis? Lees erover op de website van de Vlaamse Gemeenschap.

Eveneens populair bij de energiebesparende renovaties: werken aan de beglazing, muur- en vloerisolatie.

Energiepremies weinig bekend

Als je energiebesparende renovaties laat uitvoeren, krijg je meestal een premie van de Vlaamse overheid. Helaas zijn nog altijd veel mensen niet op de hoogte van hun bestaan. Concreet? 26% van de respondenten kent de totaalrenovatiebonus, 25% heeft al gehoord van de burenpremie. De premies van de netbeheerder zijn beter bekend, maar over het algemeen laat de kennis van de premies en subsidies te wensen over. Jammer, want op die manier druk je je investering.

Opgelet, de premies wijzigen bijna elk jaar. Informeer dus eerst goed naar de voorwaarden. De energiepremie bijvoorbeeld wordt afgebouwd in 2018. Reden genoeg om er nog snel van te profiteren.

Vragen over premies? Neem contact op met jouw renovatiecoördinator.


contacteer ons

Renoveren of benoveren?

Misschien wil je gewoon beantwoorden aan de renovatienorm om een boete of andere maatregel te vermijden. Maar eigenlijk levert een renovatie altijd voordelen op.

 • Lagere energiefactuur
 • Comfort verhogen
 • Meerwaarde woning

Het advies van de Vlaamse overheid luidt dan ook: benoveren. Beter renoveren dan de norm voorschrijft. Zo bereid je jouw woning optimaal voor op de toekomst. En je draagt ook nog je steentje bij aan een schoner milieu.

Wat houdt je nog tegen om te renoveren?

1 op de 3 woningeigenaars in Vlaanderen plant een renovatie in de komende drie jaar. Dat kan beter.

Wat houdt ons tegen om te renoveren volgens het onderzoek van het REG? Of beter: wat motiveert ons om renovatieplannen uit te voeren? Enkele cijfers …

 • Zekerheid over de meerwaarde van de investering (72%)
 • Zekerheid over de duurzaamheid op lange termijn (67%)
 • Eerst comfortverhoging, daarna energiebesparing (49%)
 • Nuttig renovatieadvies (48%)
 • Waardevermeerdering woning (46%)
 • Voldoende subsidies (44%)
 • Ondersteuning bij administratieve rompslomp (43%)
 • Informatie over de energiescore van mijn huis (41%)
 • Iemand die waakt over de correcte uitvoering van de werken (41%)

Conclusie? Er bestaan nogal wat drempels om die broodnodige renovatie te plannen. Daarom doe je best een beroep op een ervaren renovatieteam.

Vragen over renoveren, renovatienormen of premies? Jouw renovatiecoördinator beantwoordt al je vragen en geeft je advies op maat.


contacteer ons