Bel gratis! 0800 62 330

Voldoet mijn renovatie aan de isolatienorm ?

isolatienorm

Als je gaat renoveren hou je best rekening met de energieprestatieregelgeving. Een hele mond vol, dus we praten hier liever over de isolatienorm. Die bepaalt de minimumvereisten van je toekomstige energieverbruik.

Wanneer hou je rekening met die norm? En voor welke werken geldt hij? De stelregel is eenvoudig: heb je een bouwvergunning nodig, dan moet je renovatie meer dan waarschijnlijk beantwoorden aan de isolatienorm. Anders krijgt ze strafpunten en kan ze ongeschikt verklaard worden.

De woningcontroleur van de Vlaamse overheid komt je woning na de renovatie controleren. Hij berekent vervolgens het E-peil, de energetische eindscore van je woning. Klinkt ingewikkeld maar is het niet. Hoe lager de score, hoe energiezuiger.

Isolatienorm renovatie

Heel even technisch? Er zijn 3 soorten eisen, beter bekend als de EPB-eisen:

  • Thermische isolatie: K-peil en R-waarden
  • Energieprestatie: E-peil, hernieuwbare energie en netto-energiebehoefte
  • Binnenklimaat: ventilatie en oververhitting

De specifieke normen voor jouw renovatie hangen af van de aard van de werken en de datum van je aanvraag.

Vandaag (2016) verbouwen? Dan moet je minstens E-peil 50 halen en een verplicht aandeel hernieuwbare energie vooropstellen. Opgelet, de norm wijzigt elk jaar. Hou dus zeker rekening met de EPB-eisen die op het moment van je bouwaanvraag van toepassing zijn.

Voor alle duidelijkheid, de EPB-norm geldt alleen voor renovaties (en nieuwbouw). Andere delen van het huis die je ongemoeid laat, blijven gevrijwaard.

Voordelen duurzaam renoveren

De EPB-norm wordt elk jaar een beetje strenger, maar je krijgt er dan ook veel voor terug. Je woont zuiniger en comfortabeler en de waarde van je huis stijgt bij een eventuele verkoop. In die zin is isoleren zeker een slimme investering in de toekomst, los van de normering.

Tip: kies voor een renovatiecoördinator die ervaring heeft met isolerende werken of al lang samenwerkt met de juiste experts op dat vlak. Ze vertellen jou welke ingrepen het meeste resultaat opleveren voor je woning.

Wanneer moet ik aan de EPB-eisen voldoen?

De gouden regel? Als je werken uitvoert waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist is, dan val je onder de normering. De aanvraag heeft betrekking op werken aan gebouwen die verwarmd of gekoeld worden voor mensen die er wonen, werken of sporten.

Uitzonderingen op de regel?

  • Werken waarvoor geen architect vereist is / beschermd volume kleiner dan 3000 m3
  • Werken zonder vergunning: ramen vervangen, verwarmingsinstallatie plaatsen, …
  • Interne verbouwing, bijv. inrichting zolderverdieping tot appartement zonder isolerende werken
  • Aanvragen voor technische werken, bijv. terreinaanleg
  • Onverwarmde vrijstaande garage

Meer informatie over de isolatienorm?

Wil je weten of de isolatienorm ook voor jouw plannen geldt? En hoe hou je dan precies rekening met de wet? Vraag het aan je renovatiecoördinator.

Een team van ervaren experts beantwoordt graag al je vragen en vertelt je alles over de normering waarmee je rekening houdt op het moment van je aanvraag.