Bel gratis! 0800 62 330

Creëer een meerwaarde op je woning met deze tips

donderdag 12 november 2015 - 16u18
Hoe een meerwaarde creëren? Door te renoveren! Hoe een meerwaarde creëren? Door te renoveren!

Een grondige renovatie van je woning biedt niet alleen voordelen voor je eigen comfort, maar kan meteen ook een meerwaarde opleveren wanneer je je huis of appartement op termijn zou willen verkopen. En wie wil dat nu niet? Er bestaan talloze manieren om zo'n meerwaarde te creëren. Wij zetten de eenvoudigste en meest doeltreffende op een rijtje.

Begin met de eerste indruk

Een eerste indruk is vaak allesbepalend. Dat geldt voor woningen niet minder dan voor mensen. Het is dan ook aan te raden om te investeren in het uitzicht van je woning, te beginnen met de voorgevel. Fris een verwaarloosde voorgevel eenvoudig op met een degelijke schoonmaakbeurt en een nieuw kleurtje. Overweeg vervolgens om de oppervlakte van je woning te vergroten door middel van aanbouw (zoals een terras, veranda of garage). 

Ga verder met de kern

Ook binnen in je woning kan je veel doen om je woning aantrekkelijker te maken. Nieuwe vloeren creëren meteen een andere look. Ook de lichtinval kan wonderen doen. Wie niet terugdeinst van een stedenbouwkundige vergunning, kan nadenken over het plaatsen van extra ramen. Dakvensters zijn een makkelijkere optie: daar is geen vergunning voor nodig.

Keukens en badkamers kunnen een potentiële verkoopovereenkomst maken of kraken. Ook onbenutte ruimtes (zoals zolders of kelders) kunnen makkelijk omgevormd worden tot een extra slaapkamer of werkruimte. Een verbouwing van slechts enkele ruimtes in je woning loont dan ook de moeite. 

Zet in op energiezuinig wonen

Met de turteltaks, de afschaffing van gratis stroom en de verhoging van de BTW op elektriciteit in het vizier, begint elk Vlaams gezin zich terecht meer zorgen te maken over zijn energiefactuur. Voor wie in de nabije toekomst overweegt een woning aan te kopen, wordt de EPC-waarde dan ook van toenemend belang. Een energieprestatiecertificaat informeert potentiële kopers over de energiescore van de woning en is sinds 2009 verplicht bij elke verkoop.

Wens je je energiescore te verhogen? Volgende zaken maken een groot verschil:

  • Verbeter de isolatie van je woning
  • Vervang oude verwarmingsinstallaties door nieuwe
  • Overweeg milieuvriendelijke verwarmingsinstallaties (zoals zonnepanelen of een warmtepomp) 

Vermijd een meerwaardebelasting

Tot slot is geduld van essentieel belang. Wie een (extra) woning koopt met als doel ze binnen vijf jaar te verkopen, moet een meerwaardebelasting van 16,5% op de winst betalen. In principe wordt hier voor de eigen woning een uitzondering gemaakt, zolang je de woning gedurende 12 maanden voorafgaand aan de verkoop wel degelijk bewoond hebt. Probeer je eigen woning dus zeker niet binnen het jaar met een meerwaarde van de hand te doen.

Meer inspiratie nodig om een meerwaarde op je huis te creëren? Contacteer ons dan. We bekijken graag samen de mogelijkheden.