Bel gratis! 0800 62 330

Aansprakelijkheid bij renovatieproject uitgelicht: de tienjarige aansprakelijkheid

vrijdag 20 september 2013 - 07u22

Bij een bouw of renovatie van een woning kan er altijd wel iets fout lopen. Vaak is het meteen duidelijk dat er fouten zijn gemaakt door de architect of aannemer. Maar soms komen constructiefouten pas veel later aan de oppervlakte. De vraag is dan natuurlijk of je nog verhaal kan halen bij de architect of de aannemer. Met andere woorden, tot wanneer is de aannemer aansprakelijk voor zijn fouten? We leggen een en ander uit over de tienjarige aansprakelijkheid.

De tienjarige aansprakelijkheid

Bij wet kan je de aannemer of de architect nog 10 jaar na de oplevering aansprakelijk stellen voor ernstige gebreken. We schrijven bewust ernstige gebreken, want deze regel geldt niet voor kleine werkjes, zoals het plaatsen van vloertegels, het bepleisteren of beschilderen van een kamer, of werkjes in het kader van de binnenafwerking van een huis.

De tienjarige aansprakelijkheid, zoals de regel in het jargon heet, is dus enkel van toepassing op grote bouwwerken en renovatieprojecten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de renovatie van een dak. Bovendien moeten de gebreken de fundamentele stabiliteit van het gebouw of één van de hoofdelementen van het gebouw aantasten.

Voorbeelden van zulke ernstige gebreken zijn het aantasten van de fundamenten van het gebouw, een zwakke betonnen vloer, grote barsten in de muur, of watersijpeling via het dak. Oppervlakkige gebreken zoals kleine barstjes in de muur, slecht geplaatste deuren, of gebroken gevelstenen komen dus niet in aanmerking voor de tienjarige aansprakelijkheid.

Ook dien je je als eigenaar te gedragen als een goede huisvader. Een riolering die je niet goed onderhoudt, of een dakgoot die je maar niet wil herstellen, dat is je eigen verantwoordelijkheid. Hiervoor kan je dus geen verhaal gaan halen bij de aannemer.

Vaste termijn van 10 jaar

De termijn van de aansprakelijkheid staat bij wet vastgesteld op 10 jaar, en kan zelfs niet contractueel gewijzigd worden. Wat wel onderling kan afgesproken worden is de begindatum vanaf wanneer de aansprakelijkheid begint te lopen. Vaak is dit de definitieve oplevering, maar er kan ook gekozen worden voor een datum van voorlopige oplevering. Wanneer de aansprakelijkheidstermijn is begonnen, kan deze pas vroegtijdig worden gestopt bij een dagvaarding ten gronde, en dus niet bij bijvoorbeeld een kortgeding of aangetekende brief.

Enkel aansprakelijk voor eigen werk

De architect en de aannemer kunnen enkel aansprakelijk gesteld worden voor het werk dat zij hebben uitgevoerd. Bij de architect zijn dit fouten in het concept of fouten bij de controle, bij de aannemers zijn dit fouten bij de uitvoering van het werk. Ook andere instanties, zoals een technisch bureau of een bouwpromotor kan aansprakelijk gesteld worden