Zolder isoleren: hoe doe je dat?

Zolder isoleren: hoe doe je dat?

Gebruik je je zolder als logeerkamer, hobbyruimte of fitnessruimte? Dan moet je hem sowieso isoleren. Maar ook als een zolder niet als leefruimte wordt gebruikt en er gewoon allerlei spullen zijn opgeborgen, is isoleren zeker een goed idee. Door het juiste isolatiemateriaal te gebruiken en het op de juiste manier te plaatsen, zal je veel besparen op je energiekosten. Met de stijgende energieprijzen in het achterhoofd is dat tegenwoordig geen overbodige luxe.

Aangename temperatuur tijdens de zomer en de winter

Heb je een oude woning gekocht die aan renovatie toe is? Dan moet je zeker controleren of de zolder voldoende geïsoleerd is. In heel wat woningen die al een aantal jaren op de teller hebben staan, laat de isolatie dikwijls te wensen over. De zolder isoleren is dan ook een van de taken die gegarandeerd op je to-do lijstje staat. Een degelijke isolatie zorgt ervoor dat het tijdens de winter warm blijft in de zolderkamer en tijdens de zomer lekker fris. En dat laatste is een must, zeker wanneer je de zolder als slaapkamer gebruikt.

 

Zoldervloer of dak?

Een zolder isoleren kan je op twee manieren doen: de zoldervloer en/of het dak. Wanneer je de zolder amper gebruikt of alleen als opbergruimte, volstaat het om alleen de vloer te isoleren. Is hij ook als leefruimte ingericht? Dan is het noodzakelijk om ook het dak te isoleren. Alleen op die manier zal er een comfortabele kamer ontstaan met een aangename temperatuur.

 

Zolder isoleren: de vloer

Bij een betonnen vloer (wat doorgaans het geval is) wordt de isolatie gewoon op de vloer gelegd. Het is dan niet nodig om een lucht- en dampscherm onder de isolatie te plaatsen omdat een betonnen vloer van nature al voldoende lucht- en dampdicht is. Als er leidingen over de betonnen vloer lopen, worden die eerst uitgevuld om te vermijden dat ze te veel onder druk komen te staan.

 

Zolder isoleren: het dak

Bij het isoleren van het dak moet je om te beginnen het isolatiemateriaal kiezen. Er bestaan isolatieplaten die op de dakstructuur worden geplaatst en waarop de dakbedekking komt te liggen. Aan de binnenkant wordt de isolatie gewoonlijk tussen het dakgebinte geplaatst. De panelen moeten goed op elkaar aansluiten en voldoende dik zijn.

Een zolder isoleren is specialistenwerk. Voor een perfecte uitvoering die je energiefactuur doet dalen, ga je dan ook best in zee met een specialist. Bij Renoffice ben je zeker van een optimale kwaliteit en service. Neem vandaag nog contact met ons op voor een offerte!

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.