Welke vloer kies je best voor je woning?

Welke vloer kies je best voor je woning?

Bij een grondige renovatie hoort ook een nieuwe vloer. Die neemt niet alleen een behoorlijke hap uit je budget – ongeveer 1/5e – maar hij is ook heel bepalend voor de look en feel van je interieur. De juiste vloer kiezen strekt dus zeker tot aanbeveling. Maar hoe doe je dat?

Met onze tips maak je een duurzame keuze voor jouw vloer.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Vind de juiste vloer

Het aanbod aan vloeren is divers vandaag de dag. Elk type heeft zijn karakteristieke met bijbehorende voor- en nadelen. We sommen de belangrijkste soorten even voor je op.

 • Keramische tegels: in alle maten, designs en materialen
 • Natuursteen: bijv. graniet, marmer, basalt, …
 • Parket: de klassieker voor moderne of rustieke interieurs
 • Cementtegels: ruime keuze in patronen en kleuren
 • Laminaat: populair en makkelijk te monteren
 • Kurk: een ecologische keuze
 • Vast tapijt: de zachtste keuze in verschillende variaties
 • Steentapijt: een naadloze vloer bestaande uit miljoenen kleine steentjes
 • Linoleum: een natuurlijk product met ruime mogelijkheden
 • Beton: vooral populair in nieuwbouwwoningen
 • Gietvloer: de industriële look
 • Vinyl: kunststoffen vloerbedekking bestaande uit meerdere lagen
 • Granito: een mengsel van granulaatkorrels, cement, zand en water

 

Welke vloer kies je?

Het spreekt voor zich dat vloeren heel frequent gebruikt worden, en dat ze dus heel wat te verduren krijgen. Een vloer moet dus in de eerste plaats stevig zijn, maar daar wringt soms het schoentje… Nog al te vaak leggen mensen een vloer omdat die er heel mooi uitziet. Maar dat mag zeker niet het enige criterium zijn. Een vloer moet bijvoorbeeld ook isolerend zijn en mag geen vocht doorlaten. Vloerwerken uitvoeren? Wij lijsten alvast enkele zaken op die van belang zijn!

Net omwille van deze veelzijdige functionaliteiten is het leggen van een vloer geen ‘sinecure’. Je moet immers werken met verschillende lagen, gaande van een egaliserende laag over een isolerende onderlaag en een vochtwerende laag tot uiteindelijk de eigenlijke vloerbedekking.

 

Kijk naar het grotere plaatje

Bekijk je woning als een entiteit of geheel. Ook al telt ze meerdere verdiepingen en zijn de verschillende ruimtes en kamers gescheiden door wanden en deuren, toch is het goed om voor een totaalconcept te kiezen. Dat brengt rust in je woning. Je kunt trouwens nog altijd variëren in de vloerbekleding. Zelfs in een open ruimte kun je bijvoorbeeld de keuken van de eetruimte onderscheiden door je vloerkeuze. In dat geval is het natuurlijk belangrijk om voor een mooie, liefst naadloze, overgang te zorgen. Onthoud wel dat kleinere ruimtes optisch groter lijken door overal dezelfde vloer te gebruiken.

Wil je weten of een bepaalde vloerbekleding bij je meubels past? Vraag dan stalen aan. Meestal krijg je die helemaal gratis mee, maar hou er wel rekening mee dat sommige fabrikanten een kleine vergoeding vragen.

 

Creëer optisch meer ruimte

Om meer ruimtegevoel te creëren leg je de vloeren altijd in de lengterichting. Dat geldt zowel voor rechthoekige tegels als voor parket of laminaat. En kies in het geval van kleine ruimtes altijd voor kleine tegels, zelfs als je dol bent op die grote 100 bij 100 centimeter tegels? Kies dus eerder voor kleintjes van 45 bij 45 meter. Op die manier krijgt je vloer automatisch meer voegen en lijkt de ruimte groter.

Een donkere vloer combineer je best met een licht plafond. Op die manier creëer je optisch meer ruimte. Laag plafond? Kies dan voor gordijnen die de hele hoogte van de kamer benutten. En voor behang met verticale lijnen.

 

Een vloer vervang je niet zomaar even

Een goede vloer kost wel wat, maar het is dan ook de bedoeling dat hij in verhouding tot de rest van je interieur heel lang meegaat. De nieuwste verftrend pas je makkelijk toe op je muren, maar een vloer leent zich natuurlijk veel minder tot een aanpassing. Kortom, ken jezelf en kies van bij het begin een vloer die bij je past. Zowel esthetisch als praktisch. Om bijvoorbeeld vuil te camoufleren ga je best voor een type met structuur en schakeringen.

Vloeren verschillen en bepaalde materialen zijn veel onderhoudsvriendelijker dan andere. Denk hierbij ook toekomstgericht, zeker als je een gezinsuitbreiding plant. Want je wilt natuurlijk wel een vloer die met je meegroeit en dus ook geschikt is als je kinderen krijgt. Concreet: kies in dat geval voor een onderhoudsvriendelijke en krasbestendige vloer die tegen een stootje kan.

 

De belangrijkste eigenschappen van vloeren op een rijtje

Ben je op zoek naar de ultieme onderhoudsvriendelijke vloer? Kies dan voor tegels. Vooral keramische tegels zijn makkelijk te onderhouden en kunnen ook tegen een stootje. Kleurrijke cementtegels zijn ook nog eens in de massa gekleurd, wat zeker van pas komt als er een stukje afbreekt. Natuursteen is wat veeleisender op het vlak van onderhoud, maar nog altijd stevig.

Parket heeft het moeilijker als er op gemorst wordt, maar ook hier kun je veel opvangen door te kiezen voor een extra beschermende vernis. Het voordeel van parket is dan weer de warme uitstraling en vooral de uitstekende akoestische eigenschappen. Ook een kurkvloer resulteert in een uitstekende akoestiek en biedt ook thermisch een prima isolatie. Het is een natuurlijk materiaal dat afhankelijk van de afwerking ook heel slijtvast is. Net als tegels.

Hou je van een meer industriële look, dan zijn gietvloeren een mooi alternatief. Je kiest uit PU, epoxy of zelfs beton. De kleurenkaart is haast eindeloos en deze vloeren worden als heel hygiënisch beschouwd omwille van hun naadloze eigenschappen.

Hou ook rekening met de veiligheid. In de buurt van een open haard leg je altijd een stenen vloer en zeker geen parket. In je living creëer je best rust met grote effen oppervlakten. In de badkamer kies je zo goed als altijd voor keramische tegels, kwestie van uitschuivers te vermijden.

Een vloer kiezen is dus vooral een kwestie van behoeften, wensen en budget. Laat je bijstaan door een ervaren vakman zoals de renovatiecoördinatoren van Renoffice. Zij zijn vertrouwd met alle soorten stijlen en perfect op de hoogte van hoe je een vloer kiest die bij je past. Zo maak je een keuze waar je jaren later nog achter staat en die past bij je woning en je persoonlijkheid.

 

Doe beroep op een renovatiepartner!

Een vloer renoveren moet natuurlijk ook snel gebeuren, om de hinder voor bewoners zoveel mogelijk te beperken. Dit wil zeggen dat je een goede planning moet opstellen en dat deadlines strikt gerespecteerd moeten worden. Door zelf toe te zien op de werken krijg je stress. Doe daarom beroep op een renovatiepartner die de vloerwerken van a tot z coördineert.

 

Renoffice coördineert jouw vloerwerken

Renoffice is een betrouwbare partner die gespecialiseerd is in het coördineren van kleine en grote renovatiewerken. Ook vloerwerken coördineren behoren tot ons takenpakket. Bovendien zijn wij jouw enige contactpersoon tijdens de werken, wat de duidelijkheid en de uitvoering van de werken bevordert.

Neem contact op met Renoffice, en samen bekijken we hoe we op een snelle en efficiënte manier een nieuwe vloer kunnen leggen. Daarbij mag je natuurlijk rekenen op professioneel advies van onze specialisten.

 

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

 • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
 • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
 • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
 • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.