Wat kost een architect?

Wat kost een architect?

Wat kost een architect?” Het is een heel eenvoudige vraag waar jammer genoeg geen eenvoudig antwoord op volgt. Nogal wat factoren spelen overigens een rol. Verbouwbudget en de grootte van je woning, om er maar twee te noemen. We zetten de belangrijkste factoren die een invloed hebben op de kost van een architect op een rijtje.

Wat kost een architect? Betalen per uur, vierkante meter of forfaitair?

Hoe uitgebreid je renovatie- of bouwplannen ook zijn, zorg er in elk geval voor dat je een duidelijk beeld hebt van het totale kostenplaatje. Met andere woorden: spreek heel duidelijk op voorhand met je architect af wat alles zal kosten. Sommige architecten rekenen een bepaald percentage aan van het totale (ver)bouwproject, andere rekenen een uurloon aan of een bedrag per vierkante meter. Zorg dat je weet waaraan je je kunt verwachten!

Architecten zijn niet gebonden aan loonmaxima of –minima. Ze kunnen dus vragen wat ze willen. Het komt er dus op neer om te vergelijken wat verschillende architecten kosten zodat jij het grootste voordeel kan behalen.

Wat laat je je architect doen?

Een architect tekent uiteraard het plan, maar het takenpakket van een architect kan ook veel omvangrijker worden gedefinieerd. Meestal houden zij zich hoofdzakelijk bezig met het ontwerp en stedenbouwkundige administratie. Op aanvraag zullen ze extra taken  er kunnen bijnemen, maar dat zal zich eveneens weerspiegelen in de prijs. Het hangt er maar vanaf wat je zelf wilt. Renoffice is daarom als totale renovatiecoördinator een architect’s gedroomde partner om andere belangrijke taken tot een goed einde te brengen (zoals renovatiecoördinatie, aannemers aanstellen, planning, offertes opvragen etc…). Maak dus ook hierrond duidelijke afspraken met je architect om de kost te berekenen.

 

Een architect kost meer voor een renovatie

Een nieuwbouw begint steeds van nul, een renovatie vertrekt vanuit een bestaande situatie. Die moet duidelijk in kaart gebracht worden en dat is tijdrovend.

Tot slot is het van belang dat je dat alles op papier zet, zowel het kostenplaatje als het takenpakket. Op die manier heb je een duidelijk overzicht van alle kosten, zowel inclusief als exclusief btw.

Een renovatiecoördinator zoals Renoffice begeleidt je stap voor stap en vergemakkelijkt de vaak moeilijke keuze van de juiste architect. Aarzel niet ons te contacteren!

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.