Wanneer heb ik een bouwvergunning nodig bij verbouwing of renovatie?

bouwvergunning-renoffice

Wanneer je gaat verbouwen of renoveren is de kans groot dat je toestemming van de overheid moet aanvragen. Wanneer heb je nu precies een bouwvergunning nodig? En in welke situaties volstaat een simpele melding?

Verbouw- en renovatieplannen maken is een spannend proces, maar er komt heel wat bij kijken. Een vraag die vaak naar boven komt, is of je een bouwvergunning nodig hebt voor jouw project. Het antwoord op die vraag is niet altijd even eenvoudig en hangt af van verschillende factoren. In dit artikel geven we je een duidelijk overzicht van de situaties waarin een bouwvergunning verplicht is en hoe je die kan aanvragen.

 

Verbouwingen en renovaties zonder vergunningplicht

Veel kleine renovaties of verbouwingen hebben meestal geen bouwvergunning nodig. Dit geldt voor werken die geen invloed hebben op de grootte van je woning, het uitzicht aan de straatkant en de functie. Om dit wat te verduidelijken, hebben we hieronder alvast enkele voorbeelden opgesomd.
 

 1. Klussen aan de buitenkant van je woning

Voor kleinere renovaties of verbouwingen aan de buitenkant van je woning heb je meestal geen bouwvergunning nodig. Denk bijvoorbeeld aan:
 

 • de plaatsing van zonnepanelen of zonneboilers op het dak
 • de installatie van dakvensters, lichtkoepels of verluchtings-, ventilatie- en afzuigsystemen
 • de plaatsing van oprolbare of inklapbare zonnetenten en -luifels
 • het vervangen van kapotte dakpannen, panlatten en leien
 • het aanbrengen van pleisterwerk

 

 • Houd er rekening mee dat er voor deze werken wel bepaalde regels kunnen gelden, zoals beperkingen voor het aantal, het type en de grootte van zonnepanelen die je mag plaatsen.
   
 1. Werkzaamheden in de tuin

Heb je plannen om je tuin aan te pakken? Ook dan heb je meestal geen bouwvergunning nodig. Zonder vergunning mag je bijvoorbeeld deze werken uitvoeren:
 

 • plaatsing van niet-overdekte constructies, zoals een tuinafsluiting of een pergola
 • plaatsing van een tuinhuisje, serre, veranda, overdekt terras, volière of dierenhok, bergplaats, garage met garagepoort of carport, tot veertig vierkante meter.

 

 • Let op: Voor ondergrondse constructies, zoals kelders of zwembaden groter dan 80 vierkante meter, heb je wel een vergunning nodig.
   
 1. Aanpassingen aan je interieur

Ook als je jouw interieur wil vernieuwen, hoef je geen bouwvergunning aan te vragen. Dus, als je van plan bent om je keuken te vernieuwen, je badkamer te upgraden of zelfs de zolder om te toveren tot een gezellige slaapkamer, dan hoef je je geen zorgen te maken over vergunningen.

 

 • Opgelet: Houd er wel rekening mee dat deze renovaties de grootte en functie van je woning niet veranderen.

Renovaties zonder bouwvergunning, maar met meldingsplicht

Als je van plan bent om renovaties uit te voeren die de structuur of stabiliteit van je woning beïnvloeden, dien je daar melding van te maken - zelfs als de werken niet zichtbaar zijn vanaf de straat. Denk bijvoorbeeld aan interne verbouwingen of dak- en gevelwerken, zoals nieuwe draagbalken plaatsen, buitenmuren herbouwen, bijgebouwen toevoegen of nieuwe raamopeningen maken. Zelfs voor kleine bijgebouwen, zoals een veranda, hoef je alleen maar melding te maken, op voorwaarde dat ze klein genoeg zijn en ver genoeg van de perceelsgrenzen af staan.

 

Hoe zit het dan juist met de meldingsplicht voor bijgebouwen?

Wel, je hoeft geen bouwvergunning aan te vragen voor je bijgebouw, maar je moet wel een melding maken bij je gemeente als:

 

 • de totale oppervlakte van de aanbouwen per woning meer dan veertig vierkante meter bedraagt
 • de aanbouw niet hoger is dan vier meter (gemeten vanaf grondniveau)
 • de aanbouw in je zijtuin staat, op minstens drie meter van de perceelsgrens
 • de aanbouw in je achtertuin staat, op minstens twee meter van de perceelsgrens
 • de aanbouw tegen een aanpalend gebouw komt, zonder de bouwdiepte van je woning te overschrijden en de bestaande scheidingsmuur te wijzigen
 • de aanbouw niets verandert aan de functie van je woning of het aantal woongelegenheden

 

Bouwvergunning nodig bij renovatie of verbouwing?

Van plan om een grote verbouwing uit te voeren of bomen te kappen in je tuin? Dan heb je mogelijk een bouwvergunning nodig en in sommige gevallen zelfs de hulp van een architect. Hieronder vind je een overzicht van alle werkzaamheden waarvoor je een vergunning moet aanvragen.
 

 1. Afbraakwerken

Als je een gebouw wilt slopen, heb je daar meestal een vergunning voor nodig. Er zijn echter uitzonderingen waarbij dit niet noodzakelijk, namelijk wanneer het gebouw aan de volgende voorwaarden voldoet:

 

 • Het gebouw is vrijgesteld.
 • Het gebouw valt niet onder de machtiging van het Agentschap Onroerend Erfgoed.
 • Het gebouw is niet groter dan honderd vierkante meter.

 

 • Bij losstaande gebouwen is de medewerking van een architect niet verplicht.
   
 1. Woning indelen en wijzigen

Als je van plan bent om je woning om te vormen tot appartementen, studio's of studentenkamers, moet je een omgevingsvergunning aanvragen. Zelfs als je geen bouwwerken uitvoert en alleen de indeling aanpast. Dat komt doordat de functieverandering van je woning invloed kan hebben op de omgeving en de infrastructuur.

 

Let op: Een zorgwoning binnenin je woning creëren is een situatie waarvoor de Vlaamse overheid een uitzondering toestaat. Er geldt wel een meldingsplicht, maar lokale voorwaarden kunnen verschillen per gemeente, dus controleer dit altijd goed.

 

Werkzaamheden in de tuin

Vergeet tenslotte niet dat je ook voor bepaalde werkzaamheden in de tuin een bouwvergunning nodig hebt. Bijvoorbeeld als je wilt ontbossen of vellen. Ook reliëfwijzigingen, zoals de aanleg van een vijver of tuinhuisje, kunnen een vergunning vereisen. Herstellingen aan kapotte verhardingen hebben in principe geen vergunning nodig, tenzij het om een monumentale tuin of beschermde bomen gaat. Daarvoor gelden specifieke regels.

Hoe een vergunning aanvragen voor je verbouwing of renovatie?

Als je een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt, kan je die online aanvragen bij de Vlaamse Gemeenschap of via een papieren aanvraagformulier bij je gemeente. Als je een architect hebt ingeschakeld voor je verbouwing of renovatie, zal hij namens jou de aanvraag indienen, maar je moet hem wel zelf nog ondertekenen. De gemeente zal binnen dertig dagen beoordelen of de aanvraag geldig is.
 

Let wel op: Nadat je de vergunning hebt gekregen, moet je nog vijfendertig dagen wachten voordat je aan de slag kan gaan met je verbouwing of renovatie. Houd er ook rekening mee dat de bouwvergunning twee jaar geldig is en dat je de gemeente op de hoogte moet brengen van de start- en einddatum van de werkzaamheden.

Hulp nodig bij jouw verbouwing of renovatie?

Ben je druk bezig met renoveren en verbouwen, maar kom je er maar niet uit of je een bouwvergunning nodig hebt? Neem dan eens contact op met je gemeente of neem een kijkje online op www.ruimtelijkeordening.be voor de uitgebreide regelgeving. Geen zin om je door die ambtelijke taal te worstelen? De experts van Renoffice staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden voor absolute zekerheid.

 

Vertel ons over je project

 

 

 

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

 • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
 • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
 • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
 • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.