Waarom verbouwen interessanter is dan bouwen

Waarom verbouwen interessanter is dan bouwen

Grond kopen en een woning from scratch bouwen? Veel landgenoten doen het, want de Belg heeft nog altijd een baksteen in de maag. Enige probleem: de ruimte is beperkt en in een ouder huis zit een ziel die je maar moeilijk in een nieuwbouw steekt.

Is verbouwen interessanter dan bouwen? Dat verschilt per situatie, want niet elk huis is geschikt voor een totaalrenovatie. Toch kies je in veel gevallen beter voor een grondige verbouwing in plaats van een grond te kopen en er een nieuwe constructie op te zetten. Alle voordelen van renoveren op een rij.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

6 voordelen van verbouwen of renoveren

1. Oud en wijs

Smaken verschillen natuurlijk, maar als je van vintage of een beetje geschiedenis/traditie houdt, kies je voor renoveren. Ondanks de kostprijs. Niets zo mooi als een gerenoveerd oud herenhuis. Tenzij je de strakke en moderne look van een nieuwbouw verkiest natuurlijk.

2. Goedkoper in de aankoop

De aankoopprijs van een bestaande woning ligt meestal lager dan van een nieuwbouw. Je bespaart toch al snel zo’n 20 tot 25%. Specialisten verwachten trouwens dat de trend zich doorzet en dat het prijsverschil tussen nieuwbouw en bestaande woningen nog vergroot.

3. Lagere kosten

Bij de aankoop van onroerend goed horen ook kosten. En die liggen hoger bij een nieuwbouwproject, want je betaalt 21% BTW op grond en bouw. Voor bestaande woningen betaal je maar 10% registratierechten, een besparing van 11% dus.

4. Lagere BTW

Voor bouwen geldt een btw-tarief van 21%. Renoveer je een woning ouder dan 10 jaar en besteed je de werken uit aan een renovatiecoördinator, dan betaal je maar 6% btw. Zeker als de kosten hoog oplopen, bespaar je als particulier een pak geld op die manier.

5. Mogelijkheid tot spreiding

Spreid je liever de kosten? Dan werk je in fasen, maar een nieuwbouwproject laat je niet zomaar stilleggen zonder een gegronde reden. Bij een renovatie kun je gerust op je eigen tempo verbouwen en de kosten spreiden. Ondertussen kun je zelfs in je woning wonen en spaar je huurkosten voor een tijdelijk verblijf uit.

6. Geen bouwgrond nodig

Vlaanderen/België is klein en bestaat voornamelijk uit verstedelijkt gebied en zo goed als volgebouwd. Gevolg? Bouwgrond wordt schaarser en de prijzen schieten de hoogte in. Je vindt je droomlocatie dus makkelijker met een bestaande woning. Bijkomend voordeel: je komt niet op een bouwwerf terecht, wat vaak wel het geval is bij een nieuwbouw.

 

Verbouwen met Renoffice?

Verbouwen interessanter maken met de juiste renovatiecoördinator? Bij Renoffice weten we van aanpakken dankzij onze jarenlange ervaring met renovatieprojecten. We komen graag langs en tekenen een compleet plan uit voor de totaalrenovatie van je woning.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.