Waarom een goede spouwmuurisolatie belangrijk is

Waarom een goede spouwmuurisolatie belangrijk is

Steeds meer wordt de nadruk gelegd op energiezuinig bouwen en renoveren. Niet alleen bouwfirma’s promoten energiezuinige technieken, ook de overheid spoort mensen aan om hun huis te isoleren. En dat duidt meteen op het belang van een goed geïsoleerd huis. Dankzij goede isolatie kan je maandelijks een aanzienlijk bedrag aan verwarmingskosten besparen en een efficiënte spouwmuurisolatie kan écht een groot verschil maken!

Het belang van goede spouwmuurisolatie

Indien je je huis laat isoleren, ga dan ook meteen all the way. Laat geen dure dakisolatie plaatsen, terwijl de warmte nog steeds langs muren kan ontsnappen. Ook spouwmuurisolatie is dus belangrijk!

Een spouwmuur wordt opgetrokken met de bedoeling om vochtdoorslag van de buitenmuur naar de binnenmuur te voorkomen. Door de spouw tussen buitenmuur en binnenmuur kan vocht niet tot in de binnenmuur geraken. Helaas heeft hierdoor ook tocht in de spouw vrij spel. Deze tocht kan wel doordringen tot in het huis.

Door de spouw op te vullen met isolatiemateriaal, sluit je de spouw af voor tocht. Bovendien heeft de spouwmuur op die manier ook een isolerende functie gekregen. Afhankelijk van de dikte kan spouwmuurisolatie tot 30% besparen op energiekosten!

 

Spouwmuurisolatie in bestaande muren

Spouwmuurisolatie is niet enkel te plaatsen bij nieuwbouwprojecten, ook in bestaande muren kan je makkelijk spouwmuurisolatie aanbrengen, bijvoorbeeld in het kader van een groter renovatieproject. Vaak wordt deze isolatie via gaten in de muur in de spouw gespoten.  In dit geval gaat het meestal om gespoten polyurethaan (of PUR). Ook kunnen spouwen opgevuld worden met wol, schuim of korrels.

Uiteraard blijft ook na het isoleren van de spouwmuren de oorspronkelijke functie van de spouw intact. Dat wil zeggen dat het vocht, ondanks het isolatiemateriaal, de oversteek van buitenmuur naar binnenmuur niet kan overbruggen. Dit komt omdat men steeds gebruik maakt van vochtwerende isolatiematerialen. Meer zelfs, het aanbrengen van deze vochtwerende materialen kan reeds bestaande vochtproblemen verhelpen.

 

Geen vergunning, wel subsidies!

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie neemt slechts één à twee dagen in beslag. Je hebt als bewoners weinig last van de eigenlijke werken. Bovendien verandert het aanbrengen van spouwmuurisolatie niets aan het uiterlijk van je woning, en dat wil meteen zeggen dat je geen stedenbouwkundige vergunning moet aanvragen. Integendeel, de Vlaamse Overheid beloont je milieuvriendelijke inspanning met enkele aantrekkelijke subsidies. Een overzicht van deze subsidies vind je op de website van de Vlaamse Overheid.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.