Waarom benoveren het nieuwe renoveren wordt

Waarom benoveren het nieuwe renoveren wordt

Renovatieplannen die verder gaan dan de wettelijke norm nu voorschrijft? Dan ga je benoveren: beter renoveren. De Vlaamse overheid lanceerde het nieuwe werkwoord met het oog op de nieuwe isolatienorm (‘renovatiepact’) in 2050. Tegen dan moet je woning een even goede energiescore halen als die van een nieuwbouw. Meer dan 60% van de woningen dateert vandaag de dag van VOOR 1970 en smeekt om een renovatiebeurt.

Waarom benoveren? Als je gaat renoveren, doe het dan ook meteen goed. Zeker in functie van je isolatie en energieverbruik.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Renovatiepact 2050: de normen

Je huis nu al laten beantwoorden aan de nieuwe norm (2050), wat betekent dat juist in cijfers? Twee mogelijkheden:

1. Elk onderdeel dat je woning scheidt van de buitenwereld blijft onder een bepaalde maximale U-waarde.

 • Dak: max. 0,24 W/ m².K
 • Buitenmuren: max. 0,24 W/ m².K
 • Ramen: 1,5 W/ m².K en glas max. 1,1 W/ m².K
 • Deuren en poorten: 2,0 W/ m².K
 • Vloeren en gelijkvloers: 0,24 W/ m².K

Verwarm ook met een energiezuinige installatie of zorg voor aansluiting op een efficiënt warmtenet.

2. Je woning behaalt na renovatie een E-peil van maximaal E60 of een energiescore van 100 kWh/ m². (Hoe lager de score, hoe energiezuiniger.)

 

Voordelen benoveren

Waarom zou je benoveren? Wat zijn de voordelen? Die zetten we hier graag op een rijtje.

Lagere energiefactuur

Misschien wel de meest voor de hand liggende reden, want je voelt ze onmiddellijk in je portemonnee. Een goede isolatie houdt de warmte binnen zodat je minder hoeft te stoken. Een groot voordeel, zeker met de stijgende energieprijzen.

Meer wooncomfort

Wonen in een gebenoveerd huis is fijn, want het voelt veel comfortabeler. Constante temperaturen, geen last van vocht, warme vloeren en wanden. En in de zomer blijft het lekker koel binnen.

Waardeverhoging woning

Natuurlijk stijgt je woning ook in waarde als ze beantwoordt aan de toekomstige energienorm en meer comfort biedt. Je huis verkopen? Dan krijg je gegarandeerd een veel betere verkoopprijs.

Esthetische opwaardering

Maak van de gelegenheid gebruik om de benovatiewerken te combineren met een nieuwe gevelbekleding of nieuw dak. Zo krijgt je woning een heel nieuw elan, zeker als je de lijn doortrekt in je interieur.

Milieuvriendelijker wonen

Onze huizen stoten te veel CO2 uit en dat zorgt voor een slechte luchtkwaliteit. Het is gewoon slecht voor het milieu. Goede isolatie resulteert in een lager verbruik en is een zegen voor moeder natuur. Kies voor hernieuwbare energie en beperk je ecologische voetafdruk tot een minimum.

Om iedereen bewust te maken van de voordelen van benoveren lanceert de Vlaamse overheid nu ook de BENOveer-campagne.

 

Steunmaatregelen voor benoveren

De Vlaamse overheid beloont iedereen die benoveert met premies en goedkope leningen.

 • Premies via distributienetbeheerders: Premies voor dakisolatie, spouwmuurisolatie, na-isolatie buitenmuren, vloerisolatie, plafond kelder en het plaatsen van een zonneboiler.
 • Renovatiepremie: Tot 10.000 euro voor eigenaars met een gemiddeld tot lager inkomen voor woningen van 30 jaar of ouder.
 • De totaalrenovatiebonus: Laat binnen de vijf jaar minstens 3 renovaties uitvoeren en geniet ook van deze extra bonus.
 • Vermindering onroerende voorheffing: Vijf jaar lang 50% bij max. E90 of een volledige kwijtschelding bij energiescore onder de E60.
 • Gratis projectbegeleiding bij collectieve renovatie: Vanaf 10 eigenaars in dezelfde buurt of straat complete ondersteuning bij de energetische doorlichting, het zoeken van aannemers, werfopvolging, …
 • Goedkope Vlaamse energieleningen: Nog langere termijnen en hogere bedragen. Sociale doelgroepen lenen aan 0%.
 • Goedkope private leningen: Ook de privésector beloofde op de Vlaamse Klimaat- en Energietop goedkope leningen tot 2% of zonder dossierkosten.

 

Waarom benoveren met Renoffice?

Klaar om te benoveren? Goed renoveren betekent in de eerste plaats grondig maar ook met kennis van zaken. Schakel dus zeker een betrouwbare partner of renovatiecoördinator in die van aanpakken weet. Wij komen graag eens langs voor een eerste inspectie van je woning en vertellen je meer over de mogelijkheden.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

 • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
 • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
 • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
 • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.