Waarmee rekening houden bij een gevelrenovatie?

Waarmee rekening houden bij een gevelrenovatie?

Slechts weinig aspecten van je woning zijn zo dominant als de gevel. Uiteraard bepaalt de gevel de look van je eigendom, het is als het ware het visitekaartje van je huis. Maar nog belangrijker is te weten dat de gevel mee voor de gezondheid van je huis zorgt. Renoffice heeft tal van ervaring met gevelrenovaties, bekijk bijvoorbeeld dit referentieproject!

Gevelrenovatie heeft dus niet enkel een esthetische functie, het verbetert ook je levenskwaliteit.

Of het nu gaat over een gevelreiniging, het herstellen van je gevel of een compleet nieuwe gevel of gevelbekleding, er zijn een aantal zaken waarmee je rekening moet houden bij een gevelrenovatie.

Om verrassingen te vermijden zorg je er best voor dat je een goed plan opmaakt dat voorzien is van een gedetailleerd budget. Denk er aan dat bepaalde gevelwerken gebonden zijn aan een vergunningsplicht of aan andere voorschriften. Informeer je dus goed voor je aan de werken begint. Mogelijk moet je bepaalde keuzes bijstellen omwille van de lokale regelgeving. Ga ook zeker na of je gevelrenovatie in aanmerkingen komt voor een premie. Je vindt meer info op onze website over renovatiepremie's bij particulieren.

Zoals bij elke renovatie geldt ook voor een gevelrenovatie dat een goede voorbereiding belangrijk is. Dat betekent niet alleen dat je een goed plan hebt, maar ook dat je je gevel fysiek voorbereidt op de renovatie. Check de ondergrond. Zijn er gekende problemen? Moeten die worden aangepakt voor je aan de renovatie begint? Moet de gevel eerst worden gereinigd? En zo ja, door wie?

Maak de juiste materiaalkeuzes. Uiteraard wil je dat je gevel volledig je smaak is, maar zet voor elk materiaal zeker ook de volgende eigenschappen even op een rijtje:

  • Weersbestendigheid
  • Isolatiewaarde
  • Onderhoudsvriendelijkheid
  • Duurzaamheid
  • Afwerking

Hou er bij het opstellen van je lijstje ook rekening mee dat er binnen een productgroep ernstige verschillen kunnen zijn in de waarden die hierboven zijn opgesomd. Niet elk type baksteen is even makkelijk te reinigen bijvoorbeeld. En als je voor verf kiest, moet je uiteraard het juiste type gevelverf gebruiken.

Als je budget het toelaat, is het zeker aan te raden om – afhankelijk van het gekozen materiaal – te kiezen voor een hydrofuge (of waterdichte) afwerking. Deze onzichtbare, ademende laag beschermt je gevel tegen het Belgische regenweer.

Een gevelrenovatie is een ingrijpend gegeven. Het is belangrijk om ook aan de duurzaamheid veel aandacht te besteden. Vaak is aan een duurzamer keuze ook een kleine meerprijs verbonden, maar die betaalt op termijn zichzelf terug. De initiële extra kost is uiteindelijk vriendelijker voor je portemonnee.

Zo is het ook zeer rendabel om voor elk gevelrenovatieproject het juiste advies in te winnen. Laat je bijstaan door professionals. Ze zullen ervoor zorgen dat je de juiste materiaalkeuzes maakt en je begeleiden door de wirwar van regeltjes, premiemogelijkheden en vergunningen. Maar bovenal krijg je een zorgeloze, duurzame gevelrenovatie die volgens plan verloopt en waarvan je vooraf het budget kent.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.