Voldoet mijn renovatie aan de isolatienorm ?

isolatienormen-renovatie-vlaanderen

Als je gaat renoveren hou je best rekening met de energieprestatieregelgeving. Een hele mond vol, dus we praten hier liever over de isolatienorm. Die bepaalt de minimumvereisten van je toekomstige energieverbruik.

Wanneer hou je rekening met die norm? En voor welke werken geldt hij? De stelregel is eenvoudig: heb je een bouwvergunning nodig, dan moet je renovatie meer dan waarschijnlijk beantwoorden aan de isolatienorm. Anders krijgt ze strafpunten en kan ze ongeschikt verklaard worden.

De woningcontroleur van de Vlaamse overheid komt je woning na de renovatie controleren. Hij berekent vervolgens het E-peil, de energetische eindscore van je woning. Klinkt ingewikkeld maar is het niet. Hoe lager de score, hoe energiezuiger.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Isolatienorm renovatie

Heel even technisch? Er zijn 3 soorten eisen, beter bekend als de EPB-eisen:

  • Thermische isolatie: K-peil en R-waarden
  • Energieprestatie: E-peil, hernieuwbare energie en netto-energiebehoefte
  • Binnenklimaat: ventilatie en oververhitting

De specifieke normen voor jouw renovatie hangen af van de aard van de werken en de datum van je aanvraag.

Vandaag (2022) verbouwen? Dan moet je minstens E-peil 60 halen en een verplicht aandeel hernieuwbare energie vooropstellen. Opgelet, de norm wijzigt elk jaar. Hou dus zeker rekening met de EPB-eisen die op het moment van je bouwaanvraag van toepassing zijn.

Voor alle duidelijkheid, de EPB-norm geldt alleen voor renovaties (en nieuwbouw). Andere delen van het huis die je ongemoeid laat, blijven gevrijwaard.

 

Voordelen duurzaam renoveren

De EPB-norm wordt elk jaar een beetje strenger, maar je krijgt er dan ook veel voor terug. Je woont zuiniger en comfortabeler en de waarde van je huis stijgt bij een eventuele verkoop. In die zin is isoleren zeker een slimme investering in de toekomst, los van de normering.

Tip: kies voor een renovatiecoördinator die ervaring heeft met isolerende werken of al lang samenwerkt met de juiste experts op dat vlak. Ze vertellen jou welke ingrepen het meeste resultaat opleveren voor je woning.

 

Wanneer moet ik aan de EPB-eisen voldoen?

De gouden regel? Als je werken uitvoert waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist is, dan val je onder de normering. De aanvraag heeft betrekking op werken aan gebouwen die verwarmd of gekoeld worden voor mensen die er wonen, werken of sporten.

Uitzonderingen op de regel?

  • Werken waarvoor geen architect vereist is / beschermd volume kleiner dan 3000 m³
  • Werken zonder vergunning: ramen vervangen, verwarmingsinstallatie plaatsen, …
  • Interne verbouwing, bijv. inrichting zolderverdieping tot appartement zonder isolerende werken
  • Aanvragen voor technische werken, bijv. terreinaanleg
  • Onverwarmde vrijstaande garage

 

Wat als je huidige isolatie niet voldoet?

Heb je een oudere woning gekocht die onvoldoende goed geïsoleerd is? Dan heb je de mogelijkheid om te na-isoleren. Dat kan op verschillende manieren en vaak kom je zelfs in aanmerking voor een premie. We bekijken de mogelijkheden voor na-isolatie in detail.

 

Dak na-isoleren

Je dak na-isoleren kan zowel aan de binnen- als buitenkant. Beslis je om je dak na te isoleren aan de binnenkant, dan moet je mogelijk de bestaande binnen-afwerking verwijderen. Dat kan een nadeel zijn als de structuur of afwerking authentiek is en je die graag wil behouden. In dat geval is een na-isolatie aan de buitenkant van je dak te overwegen, het zogenaamde sarkingdak. Zo behoud je de volledige binnenstructuur en verleg je het zwaartepunt van de werken naar de buitenkant van de woning.

Platte daken vereisen een aparte aanpak, maar worden bij voorkeur van buitenaf geïsoleerd. Hiermee vermijd je het risico op onder andere schimmel.

Het na-isoleren van je dak kan je tot 33% voordeel op je verwarmingsfactuur opleveren. Een enorme winst met andere woorden, zelfs zonder de premies voor dakisolatie van de overheid waar we je graag meer over vertellen.

 

Muren na-isoleren

Idealiter gebeurt het na-isoleren van muren aan de buitenkant. Met een gevelisolatie combineer je een nieuwe look voor je woning met de meest efficiënte manier om je muren te isoleren. Je hebt de keuze uit verschillende technieken. Zo kan je opteren voor een bekleding met isolatieplaten die achteraf met een materiaal naar keuze worden afgewerkt.

Geef je de voorkeur aan baksteen? Dan zijn steenstrips een mogelijk oplossing. Beide technieken zorgen er wel voor dat je plaats verliest aan de buitenkant van je woning door de dikte van de gebruikte materialen. Dat kan zeker bij rijwoningen een mogelijk probleem zijn.

Een alternatief vind je in een isolerende gevelbepleistering. Helaas een relatief dure, maar efficiënte oplossing.

Het voordeel van alle technieken die worden gebruikt bij het na-isoleren van je muren via de gevel is dat je binnenmuren droog blijven. Op die manier heb je geen risico op schimmelvorming door condens. Bovendien heeft isoleren aan de binnenkant nog een bijkomend nadeel. Je verliest ruimte in je woning. Dat is zeker bij kleinere woningen een groot minpunt. Het voordeel is dan weer dat muren na-isoleren binnenin vrij goedkoop is.

Is de na te isoleren muur een spouwmuur? Dan is er een derde mogelijkheid: spouwmuurisolatie. Bij deze techniek wordt er een isolerend product via openingen in het metselwerk in de spouw gebracht. Dit is een vrij goedkope oplossing die bovendien geen extra ruimte nodig heeft. Het is wel belangrijk om vooraf te laten onderzoeken of deze techniek bij jouw woning kan toegepast worden. Niet elke spouwmuur is hier namelijk voor geschikt.

Het is belangrijk je goed te laten adviseren en je te laten bijstaan door een specialist. Elke vorm van isolatie, ook prijsgunstige, kost uiteindelijk geld, je hebt er dus alle baat bij om de juiste keuze te maken én ervoor te zorgen dat de na-isolatie ook professioneel wordt aangebracht om schimmel of scheurtjes te vermijden.

 

Vloer na-isoleren

Ook het na-isoleren van vloeren heeft erg veel voordelen en helpt de warmteverliezen drastisch te beperken. Vaak heeft dit echter tot gevolg dat de vloeropbouw ervoor zorgt dat ook de hoogte van andere zaken zoals dorpels en deuren zal moeten worden aangepast.

Net zoals bij alle andere technieken om je woning na te isoleren, is het erg raadzaam om de hulp van een specialist in te roepen. Zo isoleer je gericht, efficiënt en optimaal. Renoffice is als renovatiespecialist erg vertrouwd met alle isolatie en na-isolatietechnieken. Door beroep te doen op onze expertise vermijd je fouten en onnodige kosten én haal je het maximum uit je investering. Zeker omdat we je ook nog eens helpen met je premiedossier.

 

Meer informatie over de isolatienorm?

Wil je weten of de isolatienorm ook voor jouw plannen geldt? En hoe hou je dan precies rekening met de wet? Of wil je graag meer informatie over de mogelijkheden voor het na-isoleren van jouw woning? Vraag het aan je renovatiecoördinator.

Wij informeren je graag en deskundig. Een team van ervaren experts beantwoordt graag al jouw vragen en vertelt je alles over de normering waarmee je rekening houdt op het moment van je aanvraag.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.