Vier tips voor een perfecte geluidsisolatie van je woning

Vier tips voor een perfecte geluidsisolatie van je woning

Of je nu in de stad woont of op het platteland, een stille woning is een must voor wie comfortabel wil wonen. Je kunt er perfect tot rust komen na een drukke werkdag of na een helse rit in het verkeer. Om dit effect te bereiken, is het echter essentieel dat je álle buitengeluiden op een afstand houdt. Hoe? Door te investeren in kwalitatieve geluidsisolatie. Ontdek hier welke isolerende maatregelen je moet nemen voor een perfecte geluidsisolatie van je woning!

1. Geluidsisolatie begint bij stevigheid en luchtdichtheid

Bij de geluidsisolatie van je woning zijn er twee elementen die je zeker niet over het hoofd mag zien:

  • Stevigheid: de mate waarin je woning buitengeluiden dempt, hangt voor een groot deel af van de stevigheid van je materialen. Zware materialen zijn namelijk een minder goeie geleider van geluidstrillingen dan lichte materialen. Geef bijvoorbeeld eerder de voorkeur aan een dikke glasplaat dan aan een dunne.
  • Luchtdichtheid: minstens even belangrijk als stevigheid is de luchtdichtheid van constructies en materialen. Als je ramen, deuren of muren lucht doorlaten, dringen zowel de buitentemperaturen als de straatgeluiden je huis binnen.

 

2. Geluidsdichte muren

Een goede of slecht geïsoleerde muur, qua geluidsisolatie maakt het een enorm verschil. Voor een optimale akoestiek is een spouwmuur de meest aangewezen keuze. Een spouwmuur laat niet alleen toe om tot 30% te besparen op je energiefactuur, hij houdt ook het leeuwendeel van de storende geluiden buiten. Een nog beter effect bereik je door de spouw op te vullen met isolatiemateriaal zoals glaswol of steenwol.

 

3. Isolerende ramen en deuren

Een stille woning is per definitie voorzien van kwalitatieve ramen met geluidswerend glas en geluidswerende profielen. Bij de profielen spelen naast de materiaalkeuze (aluminium, pvc of hout) ook de dichtingen een rol. Bij de investering in nieuwe ramen komt het er dan ook op aan het totaalplaatje te bekijken. Wil je genieten van optimale rust? Kies dan voor een degelijk profiel, isolerende dichtingen en performante beglazing. Ook het luchtdicht inbouwen van je ramen heeft een bijzonder positieve invloed op de akoestiek van je woning.

Dezelfde principes zijn grotendeels van toepassing op je deuren. Ook hier is luchtdichtheid cruciaal. Een opening voor je brievenbus? Geen goed idee!

 

4. Schakel de hulp in van een renovatiespecialist

Je woning ombouwen tot een geluidsdicht paradijs vergt precisie en vakwerk. Heb je weinig tijd of ben je niet de handigste thuis? Geen probleem, een renovatiespecialist zal de geluidsisolatie van je woning helemaal op punt zetten. Zo hoef jij je geen zorgen te maken en ben je zeker dat professionals de werken in goede banen leiden!

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.