Verschil groene lening en renovatielening?

Verschil groene lening en renovatielening?

Ben je van plan om binnenkort jouw huis te renoveren? Beschik je momenteel niet over genoeg middelen en wens je hiervoor een lening aan te gaan? Om dit project te financieren kan je beroep doen op 2 verschillende soorten leningen, namelijk een ecologische (groene) lening en een renovatielening. Voor elke lening gelden er andere voorwaarden, die hieronder voor jou uitleggen.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Klassieke renovatielening

Wens je jouw huis opnieuw te verven, jouw keuken te renoveren of eerder een veranda bij te bouwen aan jouw woning? Om deze “normale” verbouwingswerken te financieren, kan je beroep doen op een renovatielening. Dit maakt het mogelijk om later jouw huis tegen een hogere prijs te kunnen verkopen. Nochtans is een renovatie niet goedkoop en kan het een grote investering vereisen. Gelukkig bestaan er leningen die je kunnen helpen bij het financieren van kleine en grote werkzaamheden.

Weet ook dat leningen voor een klassieke renovatie over het algemeen vrij flexibel zijn. De kosten zijn telkens verschillend en dit geldt ook voor de rentevoeten. Er wordt geen onderpand vereist, waardoor de minimale en maximale looptijd van jouw renovatielening altijd zal afhangen van het bedrag dat je leent.

Twijfel niet om alle renovatieleningen van de financiële instellingen hier te vergelijken.

 

Groene lening

Als je in de eerste plaats energiebesparende werken plant voor jouw woning, dan spreekt men van een ecologische renovatie. Voorbeelden van dergelijke werken zijn zonnepanelen op jouw dak plaatsen, jouw muren beter laten isoleren of een geometrische waterpomp of thermostatische kranen laten plaatsen. Met deze renovatiewerken draag je bij aan het milieu en aan de vermindering van het verbruik van fossiele brandstoffen. Waarschijnlijk zullen ze in het algemeen duurder zijn dan klassieke renovatiewerken, maar de energiebesparing zal op lange termijn de oorspronkelijke investering ruim overtreffen. Als je om deze werken mogelijk te maken een lening wenst aan te gaan, dan kan je beroep doen op de groene leningen die aangeboden worden door de verschillende gewesten in België. Hieronder bespreken we de voorwaarden van zo’n groene lening in Vlaanderen.

 

Energiebesparende werken

Als de werken die je wilt uitvoeren geclassifeerd kunnen worden als energiebesparende werken, dan kan je in Vlaanderen beroep doen op de Vlaamse Energielening. Hierbij kan je maximaal een bedrag van €10.000 lenen dat afbetaald moet worden op een maximale looptijd van 5 jaar, tegen een interestvoet van 2%.

Sommige doelgroepen kunnen beroep doen op een renteloze lening, op voorwaarde dat het huishouden niet over een jaarlijks bruto belastbaar inkomen beschikt groter dan €18.002,48 verhoogd met €3.332,74 per persoon ten laste. Personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds, in schuldbemiddeling zitten of door het OCMW worden begeleid omdat ze hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen komen ook in aanmerking voor een renteloze lening. Bovendien kunnen eigenaars die hun woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor ook een gratis lening verkrijgen in Vlaanderen.

 

Samenvattend

Zoals hierboven uitgelegd, zijn de verschillen tussen een groene ecologische lening en een renovatielening vooral te wijten aan de aard van de renovatiewerken die je wilt uitvoeren. Als je van plan bent om energie te besparen, ga dan zeker goed na of je in aanmerking komt voor een renteloze groene lening.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.